Sağlık Bakanlığı, Üniversite Hastaneleri ve SGK’nın işbirliği, destekleri ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinin ev sahipliğinde yapılan; II. Tıbbi Tedarik Zinciri Yönetimi Kongresi, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet ERDÖL, Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İBİŞ, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip BİRİNCİ, TKHK Başkanı Prof. Dr. Alper CİHAN, TİTCK Başkanı Dr. Hakkı GÜRSÖZ, çok sayıda Bakanlık, Üniversite, SGK, KİK ve ilgili STK temsilcilerinin katılımıyla tamamlandı.
Prof. Dr. Eyüp Gümüş yapmış olduğu açılış konuşmasında, Şehir hastaneleri ve yenilenen tüm kamu hastanelerinin tıbbi cihaz alımlarında, yerli firmaları destekleyici çalışmalar yapıldığına değindi ve bu çalışmalar doğrultusunda “Tıbbi cihaz alımlarında yerli katsayısının artacağını” vurguladı.
Kongreye 900 kadar Sağlık Yöneticisi, 150 kadar medikal sektör temsilcisi katıldı. 7 Aralık 2016 tarihinde Ortak Akıl toplantısıyla başlayan kongre 10 Aralık Cumartesi günü başarıyla tamamlandı. Bu süre içerisinde 11 panel, 2 kurs, 2 interaktif toplantı, 1 ortak akıl toplantısı ile tıbbi tedarik zinciri yönetiminin tüm yönleri masaya yatırılmış oldu.
II. Tıbbi Tedarik Zinciri Yönetimi Kongresi, 8-10 Aralık tarihleri arasında Antalya’da Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ’ün katılımı ile gerçekleşti. EKSPOTURK FUARCILIK A.Ş organizasyonu ile yapılan II. Tıbbi Tedarik Zinciri Yönetimi Kongresi’nin açılışında konuşan ve sağlık hizmetinde fiziksel yapı, insan gücü ve malzemeler olmak üzere üç kriter olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ, tıbbi cihaz tedarik zincirinden şehir hastanelerine, sağlıkta yerlileşmeden sağlık turizmine kadar pek çok konuya değindi. Çok sayıda hastanenin yenilenmesinin gündemde olduğunu belirten Gümüş, bu yenilenme sürecinde hastanelere alınacak medikal ürünlerde yerli firmaların ürünlerinin desteklenmesi konusunda çalışmalar yapıldığını da ekledi. Sağlık turizmi konusunda da çalışmaların olduğuna değinen Gümüş, ülkeye 2023 yılında iki milyon uluslararası hastanın gelmesinin hedeflendiğini belirtti.
Dört beş yıl önce gerçekleşen OHSAD kongresinde, tıbbi tedarik zinciri konusunda bir toplantı yapılması fikrinden bahsederek kongrenin nasıl hayat bulduğuna değinen Üniversite Hastaneleri Birliği (UHB) Genel Sekreteri Doç. Dr. Haluk ÖZSARI, “Tıbbi tedarik zinciri yönetimi konusunda deneyimlerin paylaşıldığı bu kongrede kamu, özel sektör ve akademik camiayı, yani bu işin üç sacayağını birlikte görüyoruz” dedi.
Kongre Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet ERDÖL ise, “İnanıyorum ki burada Sağlık Bakanlığı’nın, SGK’nın, Üniversite Hastaneleri Birliğinin, özel sektörün, üniversitelerin, kamu temsilcilerinin yer aldığı bu kongre, çok önemli kararlarla kendini belli edecek. Bir sonraki kongre için çok önemli bir hazırlık safhası oluşturacaktır” şeklinde konuştu.
“Şehir Hastanelerinde Tıbbi Tedarik Zinciri Uygulamaları” konulu panelde konuşan S.B. Müsteşar Yard. Dr. Şuayip BİRİNCİ, TKHK Tıbbi Tedarik Zinciri Yönetim Projesi ile ilgili bilgi vererek, alt yapının tamamlanmış olduğunu ve yakın bir zamanda açıklanabileceğini söyledi. Projenin genel mantığının hastanelerin tüm depolarının sistem tarafından görülmesi olduğunu kaydeden BİRİNCİ, “Süreç içinde de her bölgenin temin sıkıntısından dolayı, kendi yeteneklerini kullanamamasının önüne geçilir. Bu portalin bize getireceği en önemli artısı bu olacaktır“ dedi.
“Tıbbi Tedarikte Etkin Finans Yönetimi” konulu panelde konuşan TKHK Başkan Yardımcısı Dr. Abdulvahit SÖZÜER; Tıbbi Tedarikte Etkin Finans Yönetimi konusunda SGK ve GSS’nin rolünün öneminden bahsederek, “Bu konuda ilgili tarafların birbirlerini dinlemeleri ve iyi anlamalarının ne kadar önemli olduğunu bu kongre ortaya çıkarmıştır… Yani gerçekten sektör olarak birbirimizi anlamamız gerekiyor” dedi.
“TİTCK Uygulamaları” konulu panelde konuşan TİTCK Başkanı Dr. Hakkı GÜRSÖZ, “Kurumun kurulmasının üzerinden beş yıl geçtiği halde, hala düzenleyici, denetleyici, regülasyon yapan kurumun ötesinde, satın alma yapan yer gibi addediliyoruz. Hala bu sıkıntı var. Kamu Hastaneleri Kurumu için sekreterya görevi yapıyoruz. Talepleri alıyoruz ve oraya iletiyoruz. Aslında biz satın alma yapmıyoruz. Biz temelde düzenleyici, denetleyici görev üstleniyoruz. Bununla birlikte 10. Beş yıllık kalkınma planı bize bir görev daha verdi, bu da yönlendirme görevi… Bu planla birlikte kurumumuz düzenleyici denetleyici, bir de yönlendirme fonksiyonu olan, bu görevi icra eden bir kurum haline de gelmiştir. Yönlendirme ne demek? Sağlık endüstrisi, sağlık sektörü, özellikle bizim alanımıza giren ilaç sektörü, tıbbi cihaz sektörü, kozmetik sektörü ile ilgili sektörümüzle bir araya geliyoruz. Yatırım planlarını konuşuyoruz, onlara bu konuda yönlendirme yapmaya gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Tıbbi Tedarikte Mevzuat Uygulamaları ve Yeni Öneriler” konulu panelde konuşan THKH İstanbul Fatih Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Hamza MÜSLÜMANOĞLU, “Satın alma süreçleri en önemli süreçlerden bir tanesi… Çünkü sağlıkta diğer yapmış olduğunuz hizmetlerle ilgili olarak hapse girme ihtimalinizin en fazla olduğu saha. Kamu zararı oluşturursanız bir seneden üç seneye kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalırsınız. Bir tarafı ile çok korkutucu, diğer tarafı ile kurgunuzu çok iyi yaptıysanız sorunsuz ilerleyebilirsiniz” şeklinde konuştu.
“TKHK Uygulamaları” konulu panelde konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal MEMİŞOĞLU, “Kongrenin adındaki zincir kelimesine vurgu yapmak istiyorum. Bu kongrenin adı Tıbbi Tedarik olabilirdi ama Tıbbi Tedarik Zinciri… Bu zincirin amacı sağlık hizmeti sunulurken önemli olan bu sağlık hizmeti için gerekli olan tedarik hizmetinin sağlıklı ve en kısa, en uygun zamanda oluşturulması. Bu talep edenden başlıyor ve talebi ettiği hastaya kadar sürüyor. Aynı yerde başlayıp, aynı yerde bitiyor bu zincir. Bu zincirin halkasının bir tanesinin zayıf olması o zincirin kuvvetinin o kadar olduğunu gösterir. Bu kongrede ülkemizde bu zincirin bazı halkaları dile getiriliyor. Hastanede talep aşamasından, hastanedeki kullanım aşamasına kadar olan süreçteki her bir kademenin çok sağlam olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“Tıbbi Tedarikte Yeni Trendler ve Dönüşümler” konulu panelde konuşan Kamu Hastaneler Birliği İzmir Güney Bölge Genel Sekreterliği Prof. Dr. Behzat ÖZKAN, “Tedarik, sağlık hizmetleri sunumunun çok önemli bir bileşeni ve olmazsa olmazlarından biridir. Tedarikin aslında iki büyük bileşeni var: Birincisi hastanenin kapısına kadar gelen tedarik, ikincisi hastanenin kapısına geldikten sonra hastanın hizmetine sunulana kadar geçen süreçteki tedarik. Ürünü hastanenin kapısına kadar getirip hastaya sunamazsanız hiç bir anlamı olmaz. Bu nedenle tedarike bütüncül olarak yaklaşmak lazım… Diğer yandan tedarik dinamik bir süreç; ölçme ve değerlendirmelerle bunu aktive etmemiz, güncellememiz ve ona göre yeni pozisyon almamız lazım” dedi.
KONGREDE ÖNE ÇIKAN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR:
1. Kongrede kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve tedarikçi firmaların bir araya gelmeleri ve tarafların birbirlerini dinlemeleri, anlamaya çalışmaları bu kongrenin ön önemli sonucu ve faydası olarak teyit edildi.
2. Hastanelerin tüm alımlarında yerli ürünü ve üreticileri desteklemeleri, yabancı yatırımcıların da yerli üreticiler ile işbirliğine gitmeleri koşullarının sağlanması noktasında görüş birliği sağlandı.
3. TİTCK Kurumu, 10. Beş yıllık kalkınma planı ile yönlendirme misyonu da üstlendiği belirtilerek bu görev kapsamında ilaç, tıbbi cihaz ve kozmetik sektörleri temsilcileri ile bir araya gelinerek, yatırım planlarının konuşulması ve yönlendirmelerin yapılmasının önemi teyit edildi.
4. Türkiye’de sağlık yatırımları planlamasında yapılırken, gittikçe yaşlanan ve artan sağlık talepleri için, ülkemizi tercih edecek yıllık 2 milyon sağlık turisti potansiyelinin dikkate alınması vurgulandı.
5. Tedarik zincirinin tüm paydaşlarının oluşturan zincirin bir bütünü olarak ele alınması gerektiği, Sağlık hizmetlerinde, arz ve talep sürecinde tıbbi tedarik zincirinin halkalarından birinin zayıf olması, tüm zincirin gücünün zayıf halkada olacağı gerçeğinin unutulmaması gerektiği vurgulandı.
6. Bu kongrenin her yıl yapılması; Böylece, hem sektör paydaşlarının gelecek vizyonunun belirlenmesi, önemli konuların gündeme taşınması, hem de tıbbi tedarik zincirinin içinde yer alan tüm paydaşların sorunları gündeme taşıma ve çözüm önerilerini birlikte paylaşma fırsatı sağlayacağı ifade edildi.
7. Kongre ile eş zamanlı gerçekleşen Tıbbi Tedarik Fuarı katılımcıları memnuniyetlerini ifade ederken, bu yıl stant açmadan katılan 150 kadar tedarikçi bir sonraki fuarda stantlı katılmak istediklerini belirtti.
8. Akademik bildirilerin sektörün geleceği açısından yön gösterici ve bilimsel katkı sağlayıcı çalışmalar olduğu belirtilerek, sonraki kongrelerde akademik çalışmaların teşvik edilmesi konusunda öneri ve talepler geldi.
9. Tıbbi tedarik zinciri denildiğinde önemli paydaşlardan birinin de SGK, GSS olduğu belirtilerek, bu kongreye SGK ve GSS kurumunun daha üst düzeyde ve aktif katılımının önemi vurgulandı.
10. Tıbbi tedarik gibi önemli bir konunun, düzenleme ve geliştirme çabalarının mutlaka kamu erkinin öncülüğünde yapılması gerektiği görüşü ön plana çıktı.
Kongre bildirileri, sonuç videosu, fotoğraf albümü ve daha fazla bilgi için www.tibbitedarikkongresi.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.