Eylül Fuarcılık tarafından düzenlenen 11. Ankara Kitap Fuarı 6 Ocak tarihinde kapılarını açmaya hazırlanıyor. Ato Congresium’da düzenlenecek ve 15 Ocak tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan fuara 250 yayınevi,27 sahaf katılacak ve fuar kapsamında 300 imza etkinliği ile 50 konferans organize edilecek. Kazakistan’ın konuk ülke olarak belirlendiği etkinlikte konuk yazar Ahmet Ümit olurken yabancı konuk yazar ise Rus Mihail Sinelnikov oldu. 5 insandan 3’ünün kitap alarak fuar alanından ayrıldığının açıklandığı basın toplantısına Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı, Kazakistan Kültür Müsteşarı, Eylül Fuarcılık Genel Koordinatörü ve çok sayıda basın mensubu katıldı…
Eylül Fuarcılık Genel Koordinatörü Remzi Çayır düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada; “11 yıldır geleneksel hale getirdiğimiz Ankara Kitap Fuarı’nı bu yıl da Avrasya Yazarlar Birliğinin desteğiyle gerçekleştiriyoruz. Bu yıl konuk devletimiz Kazakistan. Fuarımız yaklaşık 250 yayınevinin katılımıyla, 300’den fazla imza etkinliği, 50’ye yakın konferans ile 6 Ocak tarihinde ziyarete açılacak. Fuarımızın onur yazarı Ahmet Ümit, yabancı onur yazarımız ise Rus yazar Mihail Sinelnikov oldu” dedi.
GÜNDE 5 BİN ÖĞRENCİ KİTAP FUARINA GELİYOR
Fuar alanı nedeniyle katılımcı sayısını sınırlandırmak durumunda kaldıklarını belirten Çayır; ATO’nun vermiş olduğu söz ile fuar alanı büyüyecek bu nedenle seneye daha çok katılıma ev sahipliği yapabileceğiz. 11. Ankara Kitap Fuarı Türkiye’de şu anda iş bazında en önemli fuar. Ankara insanı kitap almadan çıkmıyor. 5 insandan 3’ü kitap alarak fuar alanından ayrılıyor. İstanbul’da incelediğimiz fuarlar ve yayın evlerinden aldığımız bilgilere göre Ankara insanı ciddi bir alış veriş yapıyor. Bu nedenle İstanbul’daki fuarlara katılmayan kitap evleri buraya katılıyor. Biz herkesin bu fuardan faydalanmasını istiyoruz. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı’nın manevi desteği ile günde 4–5 bin civarında öğrenciyi de fuar alanına taşıyacağız. Bu yıl sadece Ankara’dan değil, Bolu, Kayseri, Çankırı gibi çevre illerden katılım bekliyoruz. İdeali ve kaygısı olan tüm insanların kitap okuması gerekiyor.” dedi.
“TÜRKİYE- KAZAKİSTAN DİPLOMASİSİ 25. YIL DÖNÜMÜNDE BU BİR İLK”
Kazakistan Kültür Müsteşarı Malik Obartayev yaptığı açıklamada; “Siyasi ve ekonomik anlamda iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerimiz devam ediyor. Kültürel değerlere önem vererek bu ilişkilerin daha da farklı boyuta taşındığını görüyoruz. Özellikle fuarda onur konuğu olarak Kazakistan’ın yer alması bizim için de onur verici olay. Ankara’ da Türkiye’nin göbeğin de bulunmamız ve değerlerimizi burada sergilememiz bizim için de memnuniyet verici bir olay. Bu zamana kadar Kazakistan Büyükelçiliği olarak bizler de Kazak Edebiyatı olarak Bengü Yayınları Avrasya Yazarlar Birliği destekleri ile birçok kitabımızı Türkiye Türkçesine çevirerek yayınlamıştık. Fuarda bu kitaplarımız da sergilenecek. Aynı şekilde Kazakistan’da da bu çalışmalar devam ediyor. Türkiye- Kazakistan diplomasisi 25. Yıl dönümünde düzenlediğimiz bu faaliyet bir ilk ” diye konuştu.
“ANKARA’NIN EN ÖNEMLİ KÜLTÜREL FAALİYETİ”
Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu; “Bir yazar kuruluşu başkanı olarak Kitap Fuarı bizim için çok önemli. “Ankara’daki en önemli kültürel faaliyetlerden birisi kitap fuarı” dersek yanlış olmaz. Ankara kitap fuarı sevmez diye bir algı vardı. Arkadaşlar sağ olsunlar, Ankara’da inatla bir kitap fuarı yaptılar ve son yıllarda hepimiz memnuniyetle görüyoruz ki kitap fuarı çok kalabalık oluyor. İnsanlar çok büyük alaka gösteriyorlar. Bu hepimiz için büyük mutluluk. Bu yıl da aynı başarıda geçeceğini biliyoruz. Ankara’nın en önemli kültür faaliyeti içinde olmak da bizim için memnuniyet verici. Yaşanan moral bozucu atmosfer içerisinde böyle bir kitap fuarı organizasyonu hem Ankara’ya hem de Türkiye’ye moral verecektir, ümit verecektir” açıklamalarında bulundu.
Türkiye’nin en büyük yayınevlerinin bu fuarda yerlerini bulduğunu ve İstanbul Cağaloğlu’ndaki tarihi sahaflar festivalinin de yer alacağını söyleyen Remzi Çayır ; “Geçen yıl fuarımızı 300 bini aşkın insan ziyaret etti. Bu yıl ise beklediğimiz rakam 350 binin üstünde. Çünkü 11. Ankara Kitap Fuarı geçtiğimiz yıllardan daha çeşitli ve çok daha renkli. Katılımcılar arasında Ankara’ya ilk kez gelen yayınevleri var. Birçok önemli isim de fuarda olacak. İlker Başbuğ, Yılmaz Özdil, Ahmet Şimşircigil, Ahmet Ümit, Emrah Serbes, İsmail Saymaz, Ataol Behramoğlu, Saygı Öztürk, Enver Aysever, Abdurrahman Dilipak, Büşra Yılmaz, Hasan Ali Toptaş, Sinan Akyüz, Muzaffer İzgü, Bekir Coşkun, Osman Pamukoğlu, Büşra Küçük, Şermin Çarkacı, Mustafa Balbay, Menderes Samancılar, Murat Menteş, Ahmet Zeki Üçok, Murathan Mungan gibi isimler hem kitaplarını imzalayacak hem de konferans verecek” diye konuştu.