ABD, Kanada ve AB gibi ülkelerin uyguladıkları korumacı politikalarla Çin, Rusya ve Ukrayna’nın aralarında olduğu ülkelerin DTÖ kurallarına aykırı yaptıkları ihracatın pazarlarına girişini sınırladıklarını belirten Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Bu pazarlara giremeyen ülkelerin devlet destekli, düşük fiyatlı ürünleri Türkiye gibi haksız rekabete karşı önlem almamış pazarlara akın ediyor. Bu durum, çelik firmalarımızı her geçen gün daha da zorluyor” dedi ve konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Son yıllarda dünyadaki bütün çelik üreticisi ülkelerin kendi sanayilerini korumak adına korumacı politikalara yöneldiklerini belirten Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci “Bu ülkeler bazı soruşturmalar için haklı gerekçelere sahip olsalar da çoğu zaman bizim gibi ülkelere karşı mesnetsiz iddialarla açtıkları soruşturmalarla zorluk yaratmayı hedefliyorlar. ABD, Kanada ve AB gibi ülkelerin uyguladıkları korumacı politikalarla Çin, Rusya ve Ukrayna’nın aralarında olduğu ülkelerin DTÖ kurallarına aykırı yaptıkları ihracatın pazarlarına girişini sınırlamaktadır. Bu pazarlara giremeyen ülkelerin devlet destekli, düşük fiyatlı ürünleri Türkiye gibi haksız rekabete karşı önlem almamış pazarlara akın etmektedir. Bu durum çelik firmalarımızı her geçen gün daha da zorlamaktadır. Hal böyleyken dampingli ve devlet teşvikli çelik ürünlerinin ithalatına karşı ülkemizde yeterince önlem alınmadığını söylemek mümkün. Tabii bu durum neticesinde düşen üretim, işçi çıkartmalarına da sebebiyet vermektedir” dedi.
Türkiye’de dampingli ve teşvikli ürünlerin ithalatına karşı pasif kalınan girişimler olduğuna değinen Namık Ekinci, “Sıcak haddelenmiş sac, dikişsiz boru ve paslanmaz çelik ürünlerine karşı açılan ve daha sonra önlem alınmadan kapatılan soruşturmaları örnek olarak verebiliriz. Biraz daha detayına girecek olursak; Türkiye’nin Çin’den gerçekleştirdiği dikişsiz boru ithalatının ilgili ürünün toplam ithalatı içindeki payı 2012 yılında yüzde 43 iken; 2014 yılında yüzde 57’ye kadar yükselmiş fakat yürütülmekte olan sübvansiyon soruşturması önlemsiz olarak kapatılmıştır. Başka bir örnek vermek gerekirse, bir Türk firması ABD sıcak yassı soruşturmasında 13 ay boyunca binlerce sayfa bilgi verdiği ve 3,5 hafta boyunca yerinde incelendiği halde yüzde 6,77 anti-damping oranı aldı. Türkiye’nin açmış olduğu sıcak yassı soruşturmasında hiçbir bilgi vermeyen ve Türkiye’nin sıcak yassı ithalatında yüzde 6’lık bir paya sahip olan Japon üreticilere ise sadece yüzde 7 oranında bir geçici vergi uygulanmış hatta daha sonra bu soruşturma da önlemsiz kapatılmıştır” diyerek sözlerine devam etti.
ÇİB Başkanı Namık Ekinci sözlerini şu şekilde tamamladı: “Türk çelik sektörünün haksız rekabete karşı korunma yönündeki taleplerini müteaddit defalar Ekonomi Bakanlığı’na ilettik. Bizim isteğimiz, Dünya Ticaret Örgütü’nün ilgili anlaşmalarının Türkiye’ye verdiği, kullanımı uzun zamandan beri geciken hakların bir an önce kullanılarak gerekli adımların ivedilikle atılmasıdır. Bu husus sektörümüz için önem arz etmektedir. Bu bağlamda Çin’den kalın levha ithalatına ilişkin soruşturmayı memnuniyetle karşıladığımızı belirtir, Ekonomi Bakanlığımızın ithalattan menfi etkilenen diğer üyelerimiz için de benzer çalışmaları biran önce sonuçlandırılmasını temenni ettiğimizi belirtmek isteriz”