Kamu kurumlarının hizmetlerini ileriye taşımak için, yenilikleri takip ederekentegrasyonlarını gerçekleştirmek üzere akıllı şehirler konusunda çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu Kamu Teknoloji Platformu (KTP) tarafından başlatılan, “Akıllı Şehirlere Dönüşüm Hareketi” tüm hızıyla ilerliyor. 2023 yılına kadar akıllı şehirlere dönüşüm özelinde çalışma yapılacak iller Sakarya, Gaziantep, Kayseri, Ankara ve Antalya olarak belirlendi. Seçilen illerden 3 tanesinin 2023’e kadar bu dönüşümü tamamlaması öngörülüyor. Öncelik ulaşım olacak.
Belirlenen illerin Büyük Şehir Belediyeleri’nin binalarına kurulacak Akıllı Çözüm Merkeziile ulaşımdan enerjiye, güvenlikten sosyal yaşama kadar birçok alanda şehir yönetimi tek merkezden sağlanacak. 2023 yılına kadar Sakarya, Gaziantep, Kayseri, Ankara veAntalya özelinde projelerin hayata geçirileceğini belirten Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl, “Hedef: 2023 yılında Türkiye’den 3 akıllı şehir çıkarmak…” dedi.
Trafik sorunu yüzde 25 iyileştirilecek
Seçilen 5 şehirde başlatılacak akıllı şehir projeleri kapsamında kavşakların akıllanması ile trafik sorunun yüzde 25 iyileştirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında kurumlararası işbirliği sağlanarak akıllı kavşaklar ile araç sayıları belirlenecek, sensörler ile trafik lambalarının süreleri ayarlanacak. Ambulans ve itfaiye gibi acil durum araçları GPS ile takip edilerek geçiş üstünlüğü sağlanacak.
Bisikletlerin toplu taşımayla entegrasyonunun da sağlanacağı projede, akıllı bisiklet durakları kurulacak. Proje kapsamında, ulaşım kartlarının birleştirilerek standart hale getirilmesi, akıllı duraklar ile duraktaki engelli ya da yaşlı yolcudan otobüs şoförü önceden haberdar edilmesi gibi birçok alt proje yer alıyor.
Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl, akıllı şehirlere dönüşümün Türkiye’nin teknolojik dönüşümünün en önemli parametrelerinden biri olduğuna değindi: “Toplumumuz ve gezegenimiz için sürdürülebilir bir yaşam sağlamak üzere, var olan şehirleşme ve çevresel sorunlara yenilikçi çözümler üretmek için harekete geçerek geleceği planlamak zorundayız. Bu anlamda teknolojinin etkin kullanımı çok önemli. Enerji, güvenlik, ulaşım gibi farklı 6 alanda yatırım projesi ile hayatı kolaylaştıracağız. Akıllı kavşaklar trafiği rahatlatacak, belediye binasını akıllı hale getirerek ile %20’den fazla enerji tasarrufu sağlayacağız. Ulaşımda bisikleti yaygınlaştırarak, metro istasyonlarında akıllı kütüphaneler kuracağız. Amacımız; bu çalışmalar ile sorunların çözümüne katkı sunmak ile beraber, uygulamaların tüm Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlamak. Bu nedenle bu sene itibariyle Belediyelerde görev alan uzmanlara akıllı şehirlere dönüşüme yönelik eğitimler vermeye başladık. Bunun yanı sıra belediyelerin gerçekleştirdiği akıllı uygulamaları www.akillisehirler.org portali üzerinden paylaşarak, örnek teşkil etmesini sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nın ikincisini bu yıl 1 Mart 2017’de gerçekleştirerek bu dönüşümün tüm taraflarını yine bir araya getireceğiz…”dedi.