Türkiye’de 200 bini aşkın görme engellinin hayatında yaşadığı en önemli sorunlardan biri ulaşım ile ilgili. Bu soruna çare olmayı hedefleyen bir uygulama Sesli Durak, ilk olarak Ankara’da hizmete girdi. Biz de uygulamayı geliştiren Onur Kılıç ile konuştuk.
- Uygulamayı geliştiren ekibi tanıyabilir miyiz?
Uygulamayı ben geliştirdim, adım Onur Kılıç, OKB Teknoloji AŞ’nin kurucusu ve sahibiyim. 1984 Samsun doğumluyum ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde eğitim gördüm. 2009’dan beri de iOS ve android uygulamaları geliştirmekteyim. Uzun yıllar teknokentlerde bulunan şirketlerde yazılım uzmanı ve şef yazılım mimarı olarak çalıştıktan sonra kendi şirketimi kurma kararı aldım. Şu anda ise kendi şirketimde projelerimi hayata geçirmeye devam ediyorum.
- Sesli Durak nasıl çalışıyor?
Sesli Durak’ta Ankara’daki tüm duraklar konumuyla birlikte kayıtlı. Sesli Durak akıllı telefonun GPS’ini kullanarak uygulamayı kullanan kişinin hangi durakta olduğunu anlıyor ve bundan sonra EGO’nun web sitesinde yayınlanan canlı otobüs verilerini kullanarak otobüsün oraya ne zaman geleceğini ve geldiği bilgisini sesli olarak bildiriyor. Sesli Durak’ı geliştirirken Android TTS(Text to speech) kütüphanesini kullanmadık. Çünkü kurulumu ve tercih kısmı oldukça meşakkatli, ayrıca ben de çok başarılı bulmuyorum. Bu yüzden sesleri kendimiz kaydederek basit bir TTS kütüphanesi oluşturduk ve Sesli Durak’ta bunu kullandık.
- Ankara’da uygulamaya geçtiniz. Diğer şehir / ilçe belediyelerle görüşmeleriniz var mı?
Uygulamanın testlerini tamamladıktan sonra android uygulamasını 20 Kasım 2016 tarihinde google play store’da yayınladık. Diğer şehirlerin veya ilçelerin toplu taşıma araç konumlarını bizimle paylaşması durumunda Türkiye’deki tüm şehirleri Sesli Durak’a eklemek istiyoruz. Henüz bunun için görüşmelere başlamadık. İlk olarak Konya’dan bu konuda bir talep geldi, Konya Büyükşehir Belediyesiyle bu konuyu yakın zamanda görüşeceğiz.
- Uygulama üzerinden başka ne gibi hizmetler sunmayı planlıyorsunuz?
Görme engelliler derneğini sık sık ziyaret ediyoruz ve buradaki arkadaşlarla sürekli fikir alışverişi yapıyoruz. Görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak birkaç özellik daha gelecek fakat henüz çalışma aşamasında olduğundan şu anda detay vermemem daha sağlıklı olur.
2012 verilerine göre Türkiye’de 216.077 görme engelli vatandaşımız var. Görme engellilerin engellerini bir nebze de olsa aşmaları konusunda bizimde bir faydamız olabilirse bu bizi oldukça mutlu edecektir.