24-25 Kasım tarihlerinde Sheraton Hotel’de gerçekleştirilen Yaşlı Bakımı ve Turizmi Kongresi farklı konuları ele aldı.
Medikal Turizm Derneği tarafından gerçekleştirilen ve bir bölümünü Periscope hesabımızdan canlı yayınladığımız etkinliğin 1. gününde açılış konuşmalarının ardından Global Ekonomi ele alındı. PwC’tan Monder Kassem ve IESE Direktörü Dr. Ebnou ‘nun konuşmacı olduğu panelde trendler ve yönelimler vurgulandı. Kassem, dünyada yaşlılık oranı en yüksek ülkenin Japonya, Avrupa’da ise Almanya olduğunu, Türkiye’nin 30, İrlanda’nın 36 yaş oranına sahip olduğunu aktarırken, Artan şehirleşme , İklim değişikliği ve kaynakların kıtlığı, Ekonomik güçte değişimler , Teknolojik kırılımlar ve Demografik değişimler gibi konuların yaşlı bakımında kritik rol oynadığını belirtti.
“Annem, babam Tayland’a yerleşti, ziyaret etmem zorlaştı”
“Bir yaşlının önüne konulacak yemek değil, onun hangi yemeği tercih ettiği önemli” diye konuşan Kassem, Avrupa Birliği’nde Almanya, Avusturya ve Danimarka’nın en iyiye yaklaşan örnekler olduğunu, dünyada kişisel bakımın nasıl finanse edilebileceğinin gündem oluşturduğunu belirtti. Kassem’in belirttiği önemli bir veri, Almanya’da bu konuda çalışan 2 büyük varlık fonu bulunuyor. Ayrıca Kassem, Almanya’da posta servisi ile yaptıkları bir çalışmada posta görevlisinin önceden bilgi sahibi olunan yaşlı ev sakininin nefes alıp almadığı, bilincinin yerinde olup olmadığı gibi veriler için kapıyı çaldığını ve seslendiğini söyledi.
Konuşmada önemli bir not, yeni ödeme sistemleri, inşaat şirketlerinin yaşlılara yönelik çözümleri, entegre bilgi sistemleri ve hükümetlerin performans ölçümü olacak. Almanya’da 2030 yılında 800 bin sağlık görevlisinin sistemde olması bekleniyor; kıyaslama itibari ile 2020 yılına kadar otomotivin Almanya’da GSMH’de alacağı pay düşerken, yaşlı bakımının alacağı pay ise yüzde 3 artacak. Kassem, sağlık nedeniyle anne ve babasının Tayland’a yerleştiğini, oysa 3 saatlik Türkiye’ye yerleşselerdi daha kolay görebileceğini de sözlerine ekledi.
“Türkiye kültür turizminde de öne çıkmalı”
Brüksel’den IESE Direktörü Dr. Ebdou ise Türkiye’nin sağlık turizminde çok yol katettiğini, kültür turizminde ise tam tersi yol katedemediğini vurgularken, dünyada yaşlı nüfusun artmasının yaratacağı sonuçları paylaştı:
1. 5-6 jenerasyon aynı anda yaşıyor olacak.
2. Daha fazla insan özgür zaman ve finansal kaynaklara yönelecek.
3. Hafif sporlarda gelişim gözlenecek.
4. Nesil kimliğinin üstesinden gelmek
5. Daha aktif ve daha anlamlı aktiviteler için arayış.
6. Hareketlilik ve sağlık turizmi