Geçtiğimiz sene gündeme gelen Çin ve Tayvan’dan ithal edilen paslanmaz çeliğe anti damping uygulamasıyla ilgili olarak başlatılan soruşturma mutfak ihracatçısının lehine sonuçlandı.
Çin ve Tayvan’dan ithal edilen paslanmaz çeliğe uygulanmak istenen anti damping ile ilgili olarak bir senedir yürütülen soruşturmanın mutfak ihracatçılarının lehine sonuçlandığını belirten İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Mutfak Sektör Komitesi Başkanı Tahsin Öztiryaki “Paslanmaz çelik sac ithalatına anti damping vergisi konulsaydı hammadde olarak paslanmaz çelik sac kullanan başta Mutfak, otomotiv, beyaz eşya ve makine gibi sektörleri olumsuz olarak etkileyecekti. Daha pahalı hammadde ile ürünler yurt içinde enflasyonu artıracak ayrıca ihracat pazarlarında üretici firmaların rekabet gücünü azaltacaktı. Başlatılan soruşturma ile devletimiz tüm sektörleri dinleyerek anti damping kararının ülkemiz menfaatine olmadığına karar verdi. Bizde bu güzel haberi sektörümüz olan mutfak ihracatçılarına duyuruyoruz” dedi. Hali hazırda devam eden vergilendirmeye de değinen Öztiryaki “Sektörümüzün büyük bir kısmının hammaddesini oluşturan paslanmaz çelik ile ilgili olarak uygulanan %10’luk ithalat vergisi zaten biz mutfak ihracatçıları için büyük bir yük oluşturmakta. Bu vergi ile ilgili olarak da çalışmalarımız bakanlık düzeyinde sürüyor. Devletimizin bu konuda da ülkemizin ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan biz ihracatçılara destek olacağına inanıyorum” dedi.
Sektör her yıl yüzde 6 büyüyor
Türk mutfak sektörünün dünya da edindiği yere vurgu yapan Öztiryaki “ Mutfak sektörü olarak dünya da söz sahibi konumdayız. Sektörümüz markalaşmasını tamamlamış ve global oyuncular ile rekabet eder konumdayız. Mutfak ihracatçıları olarak geldiğimiz bu nokta ülkemize de döviz olarak dönüyor ve cari açığın kapanmasına çok ciddi bir katkı sağlıyoruz. 2015 yılı itibariyle sektörümüz 1,7 milyar dolar ithalat yaparken 4 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştirdik” dedi. Bölgede yaşanan siyasi sıkıntılara rağmen büyüme hızının arttığına da değinen Öztiryaki “Bölgemizde yaşanan siyasi sıkıntılara rağmen her geçen yıl büyümeye devam eden bir sektörüz var. Mutfak sektörü olarak son 5 yılda yaklaşık yıllık yüzde 6’lara yaklaşan bir büyüme hızına sahibiz. Dünyada yaşanan ekonomik ve siyasal sıkıntılara rağmen yılda ortalama yüzde 6 büyüyor oluşumuz gelecek adına umut verici” dedi.
Ur-Ge projeleri ihracatçılarımıza yeni ufuklar açtı
Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen Ur-Ge projelerinin ihracatçılara yeni ufuklar açtığını belirten Öztiryaki şunları söyledi; “Mutfak sektörü olarak Ekonomi Bakanlığımızın destekleriyle firmalarımızın katıldığı UR – GE projeleri iş ihracatçılara yeni ufuklar açtı. 2012 -2015 yılları arasında Meksika, Panama, Kolombiya, Brezilya, Uruguay, Şili, Japonya, Güney Kore, Gana, Güney Afrika, Malezya, Singapur, Endonezya, Kanada, ABD, Danimarka, İsveç ve İran gibi dünyanın her yerinde etkinliklere katıldık. Firmalarız hiç ihracat yapmadığı 54 pazara UR – GE projeleri kapsamında ulaşmış oldu ve bu pazarlarda ki ihracat payımızı arttırdık.”