Türkiye Bankalar Birliği Temmuz ayı rakamlarını açıkladı.
Buna göre rapordan öne çıkan notlar şu şekilde:
– Toplam kredi stoku 1,9 trilyon TL oldu. Nakit kredilerin 1.823 milyar TL’lik bölümü bankalar, 37 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri, 19 milyar TL’si finansman şirketleri ve 22 milyar TL’si ise faktoring şirketleri tarafından kullandırılmıştır
– Kurumsal kredilerin nakit krediler içindeki payı Temmuz 2016 itibarıyla bir önceki yıla göre 1,5 puan artarak yüzde 77,9 olmuştur. İmalat sanayi yüzde 26,4 ile kurumsal krediler içinde en yüksek oranda kredi kullanan sektör olurken, perakende ticaret sektörü yüzde 17,6 ve inşaat sektörü yüzde 10,9 oranında kredi kullanmıştır. Enerji sektörü yüzde 35,3, tarım sektörü ise yüzde 31’lik kredi büyüme hızıyla dikkat çekmiştir. Krediler içinde en yüksek paya sahip imalat sanayinde ise kredi büyüme hızı yavaşlamaya devam ederek yüzde 3,4 olmuştur.
– Toptan ve perakende ticaret sektörü yüzde 42,3 ile tasfiye olunacak alacakların en fazla arttığı sektör olmuştur. Söz konusu sektördeki tasfiye olunacak alacakların kredilere oranı yüzde 3,8’dir.
– Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 5,3 oranında artarak 420 milyar TL olmuştur. Bireysel krediler içinde en yüksek artış yüzde 8,3 ile konut kredilerinde görülmüştür.
– Bireysel kredi kullanımının en yüksek olduğu il İstanbul olmuştur. İstanbul’da 145 milyar TL, Ankara’da 42,5 milyar TL ve İzmir’de 27,4 milyar TL tutarında bireysel kredi kullanılmıştır. Kahramanmaraş yüzde 9,5 ile son 12 ayda bireysel kredi kullanımı en çok artan il olmuştur. Kişi başına ortalama bireysel kredi miktarı en yüksek iller ise sırasıyla, Van, Ankara ve İçel (Mersin) olmuştur. Adana yüzde 8,5 ile tasfiye olunacak alacaklar oranı en fazla il olmuştur.
Rapora ulaşmak için: https://www.riskmerkezi.org/Content/Upload/istatistikiraporlar/tumu/285/7.Risk_Merkezi_Aylik_Bulteni_Temmuz_2016.pdf