Ankara trafiğini rahatlatmak amacıyla 2012 yılında yapılan metro ihalesini yüzde 51 yerli alım şartıyla kazanan Çinli firmanın, dolambaçlı yolları kullanarak anlaşma şartlarına uymadığı bildirildi.
Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, Ankara metrosunun 324 araçlık ihalesini kazanan Çinli firmanın dolambaçlı yollar kullanarak yüzde 51 yerli katkı kuralını ihlal etiğini söyledi.
Metro sistemlerinde aktif ve pasif elemanların bulunduğunu, ileri teknoloji gerektiren mühendislik çalışmalarının aktif kategorisine girdiğini ifade eden Kurt, metro sistemindeki trenleri Türkiye’de yapan firmalar bulunduğunu ancak bu firmalardan alım yapılmadığını bildirdi. Çinli firmanın yüzde 51 şartını yerine getirmek için ne kadar niteliksiz iş kalemleri varsa onları değerlendirdiğini dile getiren Kurt, “Zemin döşemesi ya da camların takılması gibi işleri yerli firmalara yaptırarak bir nevi yasak savıyorlar. Ülkemize yerli üretim katkısı olarak katkı sağlamak ancak teknoloji transferi ile sağlanabilir. İçinde bilgi olan hiçbir kalem Türkiye’de üretilmemektedir. Yerli piyasadan temin edilen ekipmanlar pasif elemanlardır. Oysa yürüyüş takımları, metronun iklimlendirme sistemleri , kapılar , Sinyalizasyon ve Elektrik Elektronik donanım aktif kısma giriyor ve bunlar ileri teknoloji istiyor. Firma katma değeri yüksek olanları yurtdışından getiriyor. Oysa Türkiye’de metronun yürüyüş takımlarını üreten çok güçlü, markalaşmış firmalarımız var. Bu firmalar dünyaya vagon satıyor ama Türkiye’ye satamıyor” dedi.
Hükümetin kamu ihalelerinde yerli malının tercih edilmesini teşvik için genelgeler yayınlamasına rağmen sorunun devam ettiğini anımsatan OSİAD Başkanı Ahmet Kurt, Türkiye’de sanayicilerin yüzde 51 katkı için hazır olduğunu belirtti.