Hükümetin, 10’dan az işçi çalıştıran az tehlikeli sınıftaki yaklaşık 500 bin işletmenin 1 Temmuz itibariyle başlayacak iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğünü 31 Aralık’a erteleme girişimine genç işadamlarından destek geldi.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, işletmelere getirilen iş güvenliği önlemlerini “olması gereken bir uygulama” şeklinde değerlendirirken, “ekonomik konjonktür” dolayısıyla ertelemenin yerinde olacağını ifade etti. Naslı, zaten önemli sıkıntıların var olduğu ekonomik hayatın bir “darbe almaması için” bu düzenlemelerin uygulama şekli ve zamanlamasında dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Hükümetin hazırladığı bir tasarı ile mesleki yeterlilik belgesi alamayan çalışanların istihdam sorunu yaşamaması ve sektör faaliyetlerinin olumsuz etkilenmemesi amacıyla bu mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğunun 31 Aralık 2016 tarihine kadar erteleneceği öğrenildi.
Türker Naslı konuyu değerlendirirken, işyerlerine iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğünün iş hayatı için şart olduğunu ve kapsamının da genişletilmesi gerektiğini belirtti. Ancak bunun uygulama şeklinin son derece önemli olduğunu ifade eden Naslı, “Konu daha iyi irdelenmeli ve mevzuat ona göre düzenlenmeli. Kurunun yanında yaş da yanıyor. Zamanlama da çok önemli. İşverenlere gereksiz yükler getirilmemeli ki zaten zor olan ekonomik iklim bir darbe daha almasın” dedi. Ortadoğu’da süren savaş ve istikrarsızlık, Fed’in yıl sonuna kadar faiz artırımlarını masada tutuyor olmasının etkisiyle kurda oynaklık riski, Rusya ambargosu, turizmde kan kaybı gibi ekonomiyi olumsuz etkileyen birçok faktöre işaret eden Naslı, iş dünyasının bu sıkıntılı ortamda ülke ekonomisini ayakta tutmak için olağanüstü gayret gösterdiğini ifade etti. Naslı, ekonomik hayatın gerektirdiği düzenlemelerin hayata geçirilmesi, ancak işletmelerin faaliyetlerini sekteye uğratacak gereksiz yük ve yükümlülüklerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
-500 bin dolayında işletmeyi ilgilendiriyor…
1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle başlayacakken 31 Aralık 2016 tarihine ertelenmesi beklenen uygulama kapsamında 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan yaklaşık 500 bin işletme de iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda olacak. Kanunda daha önce yapılan düzenlemeye göre bu işyeri sahipleri Anadolu Üniversitesi’nden e-sertifika alarak kendi işyerlerinde bu hizmeti verebilecek. Ancak sertifika programına yeni başvuracak olanlar, sertifikalarını en erken 2017 yılının Şubat ayında alabilecek. İş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmelere aylık 6.511 TL idari para cezası kesilecek. Henüz sertifika almamış ve 31 Aralık itibariyle kapsam içine girecek iş yerleri yüksek cezalardan kurtulmak için iş güvenliği konusunda dışarıdan hizmet alabilecek.
SGK istatistiklerine göre Türkiye’de Ocak 2016 itibarıyla 1 milyon 710 bin 243 işyeri bulunuyor. Bu işyerlerinin yüzde 85’inin 10’dan az çalışanı bulunuyor. Bu işyerlerinin yarısının az tehlikeli sınıfta olduğu varsayıldığında, iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğündeki kapsam genişlemesi en az 500 bin işletmeyi ve işvereni ilgilendiriyor.