Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Dışişleri Bakanlığı’nın işbirliğinde düzenlenen Türkçe Konuşan Girişimciler Programı’nın 19. su kapsamında, 50 kişilik grup OSTİM’de ikili iş görüşmeleri yaptı. Etkinlikte Arnavutluk, Kırım ve Azerbaycan’dan üç STK ile OSTİM Organize Sanayi Bölgesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.
TOBB ve Dışişleri Bakanlığı organizasyonunda; komşu ülkelerde, Orta Asya’da, Balkanlarda yaşayan ve Türkçe konuşan girişimciler ile ülkemizin bağlarını güçlendirmek için 2005’ten bu yana gerçekleşen programın 19. su gerçekleşiyor. Başta Türk ve İslam dünyası olmak üzere yakın coğrafyadaki ülkelerin bölgesel kalkınma modeli olarak ilgiyle takip ettiği OSTİM, Türkçe konuşan çeşitli ülkelerden 50 farklı sektördeki girişimciyi bölge firmalarıyla buluşturdu.
Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Irak, İran, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Romanya, Sırbistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan’dan gelen işadamları, OSTİM firmalarını hem ülkelerine yatırım için davet etti hem de tedariğe yönelik taleplerde bulundu.
“Gönül birlikteliğimiz var”
Etkinlikte misafirlere hitap eden OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, aynı dili konuşan, aynı değerlere inanan insanların bölgeye gelmesinin önemine işaret etti. Başkan Aydın, “Biz de bu anlamda sizlerle iş yapabilmek, sizlere bir hizmetimizin dokunmasından gerçekten çok memnuniyet duyarız. Bir gönül birlikteliğimiz, gönül coğrafyamızın içimizi hareketlendirdiği hisler var. Ama bu tek başına yetmiyor! Birbirimizle alışveriş yapabilirsek, birbirimizle iş ilişkisi geliştirebilirsek, haberleşirsek, irtibat sağlayıp, ortak güç oluşturabilirsek; bu, hepimiz için daha anlamlı oluyor.” dedi.
Heyete açık çek verdiklerini belirten Orhan Aydın, “Bizim organizasyonumuz OSTİM olarak sizin organizasyonunuzdur. Benim odam, oturduğum masa dahil sizin işinize yararsa orayı dahi kullanabilirsiniz. Burada bir ofisiniz var gibi düşünün. Burada ticaret konusunda uzman ekiplerimiz, sektör olarak örgütlendiğimiz kümelerimiz var. Sizi dinlemeye, anlamaya ve isteklerinizi cevaplamaya hazır bir ekibiz.” ifadelerini kullandı.
En kalıcı dil
Türkiye’de işbirliği yapmak için fırsatların hep beraber oluşturulması gerektiğine işaret eden Aydın, şunları kaydetti: “Birbirimizi ‘aynı dili konuşuyoruz’a bırakmayalım. En kalıcı dil; ticari dil. Bütün dünyada gönül coğrafyamızın oluşmasında en önemli etkenlerden bir tanesi; ahlaklı tüccarlardır. Bu motivasyonu dünyada yayan, Endonezya’ya Müslümanlığı götürenler, Müslüman esnaflar. Yoksa oraya gidip de kimse Müslümanlık anlatmadı ama Müslümanların ahlaklı ticaretinden dolayı, nitelikli ilişkilerinden dolayı insanlar bizim inançlarımızı tercih ettiler. Dolayısıyla bu dil, bütün dünyada geçerli bir dil. Birbirimizle alışveriş yapmak da kalıcı ve devamlılığı olan bir dil.”
Programda Arnavutluk-Türkiye İş Konseyi, Kırım Uluslararası İşadamları Birliği ve Azerbaycan Hükümeti Milli İşadamları Konfederasyonu ile OSTİM Organize Sanayi Bölgesi arasında protokol imzalandı.
Konuklar OSTİM temaslarını, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Showroomu ve firma ziyaretleriyle noktaladı.