Başkentli genç girişimcilerin İşte Fırsat Toplantısı’na konuk olan ünlü ekonomist Dr. İsmet Demirkol, Türkiye ekonomisine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Sık sık “ürettiğimizden fazla tüketiyoruz” vurgusu yapan Demirkol, bunun sonuçlarının ağırlığına işaret etti.
Girişim ve Yönetişim Derneği’nin 21’nci İşte Fırsat Toplantısı, üyelerin geniş katılımıyla Hilton Otel’de gerçekleşti. Toplantının açılışında bir konuşma yapan GGYD Başkanı M.Nezih Allıoğlu, son siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu, “Terör belasından kurtulup ekonomiye odaklanalım” çağrısı yaptı. Bir ülkenin ana gündem maddesinin terör ve siyasi kavgalar değil ekonomi olması gerektiğini söyleyen Allıoğlu, şöyle devam etti:
Topyekûn Kalkınma Hamlesi Başlatılmalı
“Çünkü ekonomi demek ülkenin geleceği demek, gelecek nesillerin refahı demektir. Bizler her şeyden önce bu topraklarda artık kan ve gözyaşının durmasını, terörün bu kez kökten yok edilmesini, bu konuda alınan tedbirlerin kalıcı olarak sürdürülmesini, terörle mücadeleden asla taviz verilmemesini istiyoruz. Huzur ve güvenin olmadığı yerde yatırım, üretim ve istihdam artışı olmaz. Bırakın turisti, doğrudan yabancı yatırımcıyı, kendi insanımızı dahi güvende hissettiremiyorsak, aydınlık bir gelecekten, güçten, zenginlikten bahsedemeyiz. Bu nedenle önce terör belasından kurtulmalıyız. Ülkemiz, bölgelerimiz terör unsurlarından tamamen arındırıldıktan sonra topyekûn bir kalkınma hamlesi başlatılmalı, ülkenin gündemine yeniden ekonomi oturtulmalıdır.”
Karşılıksız Çek Cezası Ağırlaştırılmalı
Başkan Allıoğlu konuşmasında, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararından duydukları memnuniyeti de dile getirdi. Nezih Allıoğlu, “Faiz indiriminin önümüzdeki aylarda da sürmesi halinde reel sektörün yatırımlara yöneleceğine inandığımızı belirtmek isterim” dedi. Allıoğlu ayrıca karşılıksız çek oranındaki artışın endişe verici olduğunu da bildirerek, “Karşılıksız çekle ilgili yeni bir yasal düzenleme yapılarak hapis cezası olmasa dahi en az onun kadar etkin, caydırıcı bir ceza sisteminin getirilmesini istiyoruz” dedi. GGYD’nin toplantısında daha sonra Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekonomist Dr. İsmet Demirkol bir konuşma yaptı. Türkiye’nin ekonomiye dair en önemli sıkıntısının, ürettiğinden fazlasını tüketmesi olduğuna dikkat çeken Dr. Demirkol, şöyle devam etti:
Türkiye Zengin Bir Ülke Ama…
“Halbu ki tükettiğimizden fazla üretmeliyiz. Tüketim üretimden fazla olunca bu sefer cari açık ortaya çıkıyor. Tüketime dayalı büyümeye devam ederseniz çok sıkıntı olacaktır. Bir firma yaptığı yatırımın daha fazlasını yapmak zorunda kalacaktır ki tüketimi karşılasın. Türkiye zengin bir ülke diyoruz. Evet öyle ama Amerika’da bir kişi yılda 60 bin dolar, Türkiye’de bir kişi ortalama 10 bin dolar kazanıyor. Sıkıntı ne biliyor musunuz? Bizler buradaki zümre 10 binin üzerinde kazanıyoruz. 10 bin kazananlar bundan fazla harcıyor. Sizler bu açığı kapatmak için daha fazla üretiyorsunuz. Bu oran birbirini karşılamadığı için 2008 yılından beri Türkiye 10 bin dolarda gidip gidiyor.”
Tarım Türkiye’de, fabrika Avrupa’da
Dünyanın en güzel zeytinyağı fabrikalarının Avrupa’da olduğunu ama en güzel zeytininin Türkiye’de yetiştiğini anımsatan Dr. İsmet Demirkol, “Norveç petrol çöküşte olduğu için yaşadığı sıkıntıya rağmen Somon satarak Türkiye’nin önüne geçiyor. Halbu ki fabrika da Türkiye’de olsa Türkiye tarım ekonomisinde dünyanın en iyi 10 ülkesi arasına girer. Eğer üretmezsen faiz artacak, dolar artacak ve bu bizim için iyi olmayacak. Bundan 40-50 yıl sonra bu seviyelerde bir Türkiye’de yaşamasını istemeyiz çocuklarımız ve torunlarımızın” diye konuştu.