MÜSİAD, Vizyoner Toplantıları kapsamında Ankara Ticaret Odası’nda ihracatta yeni fırsatları konuşan bir panel düzenledi. MÜSİAD Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu 1. Bölge Başkan’ı Mustafa Aktaş moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Barca ve Durmazlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz ‘ın konuk olduğu panel konuşmacıları olarak yer aldı.
MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal açılış konuşmasında, yurtdışı ticaret merkezlerinin İran’da başladığını, buna hız verilmesi gerektiğini kaydederken, MÜSİAD olarak Afrika’da Sudan, Nijer, Etiyopya, Somali, Fildişi, Etiyopya, Somali’nin aralarında olduğu 7 ülkede temsilcilikleri olduğunu, bunun sayısını artırmak istediklerini aktardı.
Türkiye’nin ürettiği ürünlerin ihracat değerinin kg ‘da 1.20 dolar iken Almanya’nın 4.5, ABD’nin ise 8 dolar olduğunu, buraya ulaşma noktasında ürünlerimizi yurtdışına satmak için müşavirliklerde bizim markamızın yazılması sorununu ortadan kaldırmak gerektiğini belirtti.
“Yeni Pazar demek mevcut ülkede yeni ürün de demektir”
İhracat vizyon işi olduğunu belirten Rektör Barca, Özal döneminde başlayan vizyonun ve devam eden son dönemdeki vizyonun öncülüğünün özel sektör vizyonu olmaksızın anlamsız olduğunu aktardı. “2010-2015 arasında ihracat artışımız 113 milyar dolardan 153 milyar dolara çıkarken en çok hangi ülkelere ihracat artışını yaşandığının incelenmesini” önemsediğini belirten Barca, İsviçre’nin yüzde 176, Fas’ın yüzde 114, ABD’nin yüzde 70, Türkmenistan’ın yüzde 63 ve Suudi Arabistan’ın yüzde 57 ile önde gelen ülkeler olduğunu söyledi.
Barca’nın analizine göre, Türkiye’nin ihracatında Afrika, Uzakdoğu ve Orta Doğu’ya kaymalar olacak, ama ana eksen değişmeyecek. Rektör Barca, Batı ülkelerine ihracatımızın olduğu orta ve orta üstü teknolojilerde artış yaşıyorken, az gelişmiş ülkelere ihracatta gıda ve benzeri ürün satışlarında artış kaydedildiğini belirtirken, ilk 3 sırada yer alan ürün gruplarından “karbonatlar, peroksikarbonatlar, amonyum karbonat” ın 130 kat, ayçiçeğinde artışın 7 kat, camdan imal edilmiş cam eşyaların 6 kat arttığını, ürün grubu olarak bakıldığında motorlu taşıtlar hariç bakıldığında yüksek katma değerli teknoloji ürünlerde listede Türkiye’nin yer almadığını önemle vurguladı.
Barca’nın diğer önemli tespitleri ise şu şekilde:
- Orta ölçekli işletmelerin ihracatı büyük ve küçük işletmelere göre iyi değil
- Devlet destekleri hangi ihracat destek enstrümanlarını kullanırsa orta ölçekleri de dahil etmeli
- Türkiye ekonomisi bir paradigma kırılması yaşamadı
- Hala yüksek gittiğimiz yerlerde devam ediyoruz
- Ürün ve ülke kompozisyonunun değişmesi lazım
- 200 ülke ve 400 ürün kategorilerin hepsi yeni pazar olarak görülmeli..
“Kamuda yerlilik kararı çalışanlarımız için iyi oldu”
Yıllık 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapan Durmazlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, işverenler olarak çalışanımızın kalitesi ve gelirini artırmak için çok çalışmadıklarını, kamunun aldığı yerlilik oranı kararının çalışanlarımızın gelirini artırmada bir nokta teşkil ettiğini kaydetti.
15 milyar dolar ihracat yapan ihracat sektörünün 22 milyar dolar ithalat yaptığını, 2008 krizinde gelirlerinin 100 birimden 33 birime düştüğünü ve bugünlere tekrardan yükseldiklerini kaydeden Durmaz, sektör olarak Hindistan ve Çin’e yönelmek istediklerini ancak bu iki ülkeye kültürel nedenlerle yaklaşmakta tereddüt eden bir üretici yapısına sahip olduklarını belirtti.
“Hepimizin altında BMW, Mercedes var, üreticiyiz ancak sözde olduğumuz kadar milliyetçi değiliz” diye konuşan Durmaz, ülke olarak herşeyi üretmek, baştan aşağı tüm aşamalarda milli üretim yapmak zorunda olmadıklarını “Kumaş Çin’den gelebilir ancak Bursa’da kaliteli ürün çıkarttığımız sürece sorun yok” diye konuştu.