8 Nisan 2016- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ATO olarak yürüttükleri rutin hizmetlerin yanı sıra üyelerin bilgi ve donanımlarını artırarak daha etkin faaliyet göstermelerine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Üyelerimizi ihracata yönlendirmeye çalışıyor, yurtdışı pazarlara hazırlıyoruz. 2016 yılında bu amaçla 11 adet dış ticaret eğitim programı gerçekleştireceğiz” dedi.
ATO KOSGEB Temsilciliği’nin ATO Dış İlişkiler ve Dış Ticaret Müdürlüğü iş birliği ile düzenlediği Yurtdışı Devlet Destekleri Bilgilendirme Toplantısı ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, pek çok ülke gibi Türkiye de, firmalarının yurt dışında döviz kazandırıcı işler yapmalarını destekliyor dedi. Toplantının amacının firmalara verilen yurt dışı devlet desteklerini masaya yatırarak üyelere yol göstermek olduğunu kaydeden Bezci, “Ankara Türkiye’nin başkenti olmasının yanı sıra sanayinin ve ticaretin de başkenti haline geldi. Türkiye’nin ihracatında ve ithalatında ağırlığı olan beş ilden biriyiz. Ankara, 2015 yılında 7 milyar dolarlık ihracat, 9,8 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi” dedi.
-GİRİŞİMLER TÜRKİYE MARKASINI GÜÇLENDİRİYOR-
Bezci, küreselleşen dünyada, firmaların dünya çapında önemli ve saygın işlere imza attığını söyledi. İnşaat ve gıda sektörünün yurtdışı başarılarını örnek gösteren Bezci, “Yurt dışında şube açan pek çok Türk markası var. Bunlar, devlet teşviklerinden yararlanabiliyorlar. Mağaza kuruluş ve kira masraflarının bir kısmını devlet karşılıyor. Yurt dışında franchising sistemiyle restoran ya da kafe açacak olanlara çok cazip hibe destekler veriliyor. Çünkü bunlar hem döviz kazandırıcı hem de Türkiye markasını güçlendiren girişimlerdir” diye konuştu.
ATO’nun Ekonomi Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projesinin güzel bir örnek olduğunu söyleyen Bezci, “Son derece başarılı bir şekilde sürdürülen proje kapsamında firmalar ATO organizasyonuyla uluslararası fuarlara katılmış, ihracat bağlantıları kurmuşlardır. Projenin devamı için hem mevcut firmaların hem de sektördeki diğer pek çok Ankaralı firmamızın yoğun talebi bulunuyor. Ayrıca bu projedeki ‘küme ortak hareket anlayışına yönelik destek’ sağlanması da, ülkemizin dış ticarette en çok ihtiyacı olan Ar-Ge ve katma değerli ürün üretme yönünde de büyük fırsatlar sunmaktadır” dedi. Bezci, firmalara verilen desteklerin takibinin iyi yapılması gerektiğine de dikkat çekerek, ATO olarak üyelerini sürekli takip ederek verilen desteklerin amacına ulaşıp ulaşmadığının kontrol ettiklerini kaydetti.
Toplantıda konuşma yapan ATO KOBİ Araştırma Destekleme Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Yusuf Yıldırım da, devletin ekonomideki en büyük aktör olduğunu belirterek, devletin gerek ekonomi sisteminin kurulması gerekse işlerlik kazanması bakımından önemli bir işlev üstlendiğini söyledi. Yıldırım, “Günümüzde küreselleşmenin yarattığı şiddetli rekabet ortamında ekonomi ve ticaret ulusal sınırlara hapsolmaktan kurtulmuş ve uluslararası bir nitelik kazanmıştır” dedi.
Yatırımcıların kararlarını karlılık unsuruna göre yönettiklerini anlatan Yıldırım, yatırım yapılacak bölgenin de önemine dikkat çekti. “KOBİ’ler yurtdışı pazara girme amacı taşıdıklarında sadece finansal desteğe değil bu desteği kullanma sürecinde rehberlik hizmetine de ihtiyaç duyuyorlar” diyen Yıldırım, toplantıda yapılan sunumların bu konularda detaylı ve faydalı bilgiler içerdiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından KOBİ’lere yurtdışına açılma konusunda destek veren kurumlar sunumlar yaparak üyeleri bilgilendirdi.