Dünya ekonomilerindeki büyüme sorununun ağırlaşarak devam ettiğine değinilen TİSK Mart ayı Ekonomi Bülteni’nde ihracattaki düşüşe dikkat çekildi. 2016 Ocak ayında ihracatın yıllık bazda yüzde 22 azalarak son üç aydaki en önemli kaybı yaşadığını ifade eden TİSK, Rusya ile yaşanan kriz sonrası giyim, ayakkabı ve tarım sektöründe daralan talebin Şubat’ta fiyatlarda “küçük bir soluklanma” yarattığını kaydetti. Öte yandan TİSK, imalat sanayii fiyat artışında asgari ücret artışının rol oynamaya başladığını, bu etkinin gelecek aylarda artarak devam etmesinin beklendiğini belirtti.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından hazırlanan Mart ayı Ekonomi Bülteni’nde, dünya ekonomilerindeki küçülmeye ve düşen ihracat rakamlarına dikkat çekilerek “Büyüme sorununun altında hem iç hem de dış talepte sıkıntılar var. Yükselen ekonomiler arasında ihracatını artıran ülke yok. Rusya ve Suudi Arabistan’ın ihracatındaki düşüş dramatik boyutlarda. Büyüme oranı yüzde 5’in altında, yıllık işsizlik oranı yüzde 10,3 olan, ihracatta önemli sorunlar yaşayan ve enflasyonda fiyat istikrarını sağlayamayan ülkemizde ekonomik reformlar yaparak yapısal sorunların aşılması öncelik taşımalı” denildi.
Rusya ile yaşanan politik kriz sonrası giyim, ayakkabı ve tarım sektöründe daralan dış talep nedeniyle bu sektörlerde fiyatların gerilediğini kaydeden TİSK, 2016 yılı Ocak ayında ihracatın yıllık bazda yüzde 22 azalarak son üç aydaki en önemli kaybını yaşadığını; ithalatın bu dönemde yüzde 19,7, AB’ye ihracatın ise yüzde 9,7 gerilediğini ifade etti.
TİSK, petrol fiyatlarındaki düşüşün Yurt İçi ÜFE’deki artışı frenlediğini, ancak asgari ücret yükselişinin enflasyonda rol oynamaya başladığını ve bu etkinin önümüzdeki aylarda artarak sürmesinin beklendiğini duyurdu.
Terör ekonomide atağı gölgeledi
2016 yılında siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla ekonomide atak yapma ümitlerinin, terör ve jeopolitik sorunlar yüzünden gölgelendiğini kaydeden TİSK, “Bu ortamda yatırımları, üretimi ve ihracatı artırmak, işsizliği azaltmak politik sorunların çözümüne de katkı verecektir. Bu nedenle, Hükümetin işgücü piyasasına yönelik olarak yapmayı planladığı, özellikle esneklik düzenlemelerini genelde olumlu buluyoruz” açıklamasında bulundu.