2 MART 2016-Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Ankara Ticaret Odası’nın 150 bin aktif üyesinin vergi mükellefi olarak tüm uygulamalardan doğrudan etkilendiğini belirterek, “Vergi düzenlemelerine mükellefler olarak katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
ATO Başkanı Salih Bezci, Yönetim Kurulu üyesi Erdoğan Yıldırım ve inşaat ve gayrimenkul sektörü üyeleriyle birlikte Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’ü makamında ziyaret etti. Gelir ve kurumlar vergisi kanununun birleştirilerek basitleştirilmesi çalışmaları nedeniyle Gelir İdaresi Başkanı Ertürk’e teşekkür eden Bezci, “Vergiye muhatap olan mükellefler olarak özellikle inşaat sektörüyle ilgili yapılacak düzenlemelere katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
Ziyarette konuşan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Yıldırım da, vergi mükellefi olmayan kimselerden alınan arsanın satışında, satış bedelinin tamamının üzerinden yüzde 18 oranında KDV uygulanmasının, zararına satışa neden olduğunu anlatarak “Vergi mükellefi olmayan şahıslardan alınan arsaların satışında KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi bu alandaki bir yanlışlığın önüne geçecektir” dedi. Yıldırım, Gelir Vergisi kanununa dayanarak tapuda iki kez satış yapan kişinin ticari kazanç elde edilen mükellef olarak görüldüğünü ve resen mükellefiyet tesis edildiğini de kaydederek, “İki evini satarak bir ev alan kişi ihtiyacını giderirken birden bire kendisini vergi mükellefi olarak bulmakta, vergilere ve cezalara muhatap olmaktadır” diye konuştu.
Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk de, vergilendirmede amacın önemine değinerek, kişinin hayatını idama ettirmek için konut satmaya ihtiyaç duyuyorsa vergiye tabi olmayacağını kaydetti. Ertürk, “Bu konu Vergi Usul Kanunu’na yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu sizler için bir fırsat. ATO olarak görüşlerinizi hazırlayarak bizlere ulaştırabilirsiniz” dedi.
MÜKELLEF MALİYE REHBERİ HAZIRLANIYOR
Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, işletme kuracak bir mükellef için muhasebeciye ihtiyaç duymadan vergi işlerini düzenlemesi için bir rehber bulunmadığını belirterek, “Biz şimdi bu konuyla ilgili bir program hazırlıyoruz. Mükellef olarak bilgisayarın başına geçeceksiniz, program size soru soracak ve o sorular bittikten sonra size özel, 1,5 yıllık bir vergi takvimi oluşacak. O takvimde mükellefe hangi tarihte ne yapacağı belirtilecek” dedi.
Ertürk, inşaat sektörüne ilişkin düzenleme getirdiklerini ve sektörü taahhüt işi yapan müteahhitler ve konut geliştiriciler olarak ikiye ayırdıklarını, konut geliştiricileri de kendi arsası üzerine, kendi ihtiyacı için ve ticari amaçla iş yapanlar ile kooperatifler, başkasının arsası üzerinde iş yapanları da kat karşılığı ve gelir paylaşımı olarak iş yapanlar olmak üzere toplam beş kategoriye ayırdıklarını anlattı. Ertürk, “Vergi usulünü, gelir vergisini, kurumlar vergisini, damgayı, harcı ve KDV’yi beş kategoride düzenlemeyi düşünüyoruz. Sorunların çoğu mevzuata hakim olamamaktan kaynaklanıyor. Yapılacak düzenleme ile meslek mensuplarının da mükellefin de vergi dairesinin de işi kolaylaşacak” diye konuştu.