ODTÜ TEKNOKENT tarafından hayata geçirilen, Türkiye’nin ilk uluslararası hızlandırma programı TeknoJUMP, üçüncü yılını hedeflerini aşarak tamamlıyor. TeknoJUMP, ABD San Francisco’da yer alan “ODTÜ TEKNOKENT T-Jump Merkezi”nde gerçekleşecek programa katılmaya hak kazanan 6 şirketi Silikon Vadisi üzerinden dünyaya açmaya hazırlanıyor.
Teknoloji tabanlı genç şirketlerin uluslararası platforma taşınmasına destek olmak amacıyla öncelikle kapsamlı bir eğitim ve mentorluk hizmeti sunan TeknoJUMP programının Türkiye ayağı 5 Aralık’ta gerçekleştirilen Demo Day (Sunum Günü) ile sonlandı. Türkiye’deki Demo Day sonrasında belirlenen 6 şirket programın ABD ayağına katılmaya hak kazandı. Belirlenen şirketler 8 Şubat’ta başlayacak ve toplamda 1 ay sürecek Silikon Vadisi etabına hazırlıklarına başladı.
ABD programına katılmaya hak kazanan genç şirketler ODTÜ TEKNOKENT T-Jump Merkezi’nin uzmanlığı ile Silikon Vadisi’nde yoğun görüşmeler, iş geliştirme faaliyetleri ve ziyaretler gerçekleştirecekler. TeknoJUMP ABD Programı ile katılımcı şirketlere ufuk açıcı, uluslararası platformlara taşıyan ve kalıcı işbirliklerine giden yolda ilerlemeyi sağlayacak bir tecrübe sunmayı hedefleniyor.
8-22 Şubat arasında gerçekleşecek ilk iki haftalık döneme katılacak şirketler, Silikon Vadisi’nde çalışan uzmanlar tarafından ABD pazarında faaliyete geçme ve çalışma konusunda bilgilendirilecek. Silikon Vadisinde bir şirket kurma konusunda da destek alacak olan katılımcı genç şirketler, 17 Şubat’ta San Francisco’da gerçekleşecek Demo Day ile yatırımcıların karşısına çıkacaklar. Bu süre boyunca T-Jump’ı kendi ofisleri olarak kullanacak ve yerel koşulları bizzat deneyimleme imkanı kazanacak olan 6 şirket, programın ilk bölümünün ardından Türkiye’ye dönecek ve potansiyel müşteri ve iş ortaklarıyla yaptıkları görüşmelere istinaden stratejilerini tekrar gözden geçirecekler.
Programın ikinci etabının ise Mart ayında gerçekleşmesi planlanıyor.
TeknoJUMP ABD Programına katılmaya hak kazanan şirketler ve Silikon Vadisi’nde yatırımcıların karşısına çıkacak projeler ise şu şekilde sıralanıyor:
BTech tarafından geliştirilen omurga kılavuz sistemi ile zor ve riskli omurga ameliyatlarının daha basit ve kolay bir şekilde yapılabilmesi hedefleniyor. Geliştirilen sistem ile radyolojik görüntüler 3-boyutlu görüntülere dönüştürülüyor ve ameliyat sanal olarak bilgisayar ortamında gerçekleştiriliyor. Doktorların hata yapma riskini engelleyen ve kritik omurga cerrahilerde uygulanabilen bu yöntem ameliyat sürelerini azaltırken ameliyatlarda başarıyı artırıyor ve böylece hastaların daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.
ELBA HR’ın insan kaynakları için büyük verinin anlamlı hale getirilmesini hedefleyen “Elba Entegre Bulut İK Uygulamaları” projesi ise kurumlara yetkin, yatkın, kültüre uygun çalışanları bulmaları ve hızla adapte olmalarına yardımcı olacak, işveren markasını güçlendiren çözümler sunuyor. Video tabanlı çevrimiçi modüller kurumları 10 kat hızlandırıyor ve kendini 3 ay içinde ödeyen servisler üretiyor.
TeknoJUMP ABD programına katılmaya hak kazanan bir diğer şirket olan ApiPlug ise, yazılımcıların hiç kod yazmadan mevcut veri tabanından otomatik REST-API kodları üretmelerini sağlayan yazılım geliştiricilere yönelik bir araç. Bu noktada hedef geliştiricilerin hayatını kolaylaştıracak araçlar üretmek olurken, API Generation ise bu konuda bir başlangıç oluşturuyor. İlerleyen dönem içerisinde bu araca ek özellikler eklemekle beraber backend geliştiricilerin ihtiyacı olabilecek başka araç ve servislerin de sunulması planlanıyor.
ANDAR ise yüksek performanslı ve emniyetli, özgün elektromekanik sistemler geliştirme vizyonuyla faaliyete geçen ve insansız sistemler için uçuşa elverişlilik gereklerine uygun uluslararası pazarda rekabetçi bir ürün yelpazesi oluşturmak olarak benimseyen bir şirket. Bu hedefle elektronik ve mekanik alanlarında ürün geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Halihazırda başarı ile kullanılan ürünler STANAG 4671, SAE-ARP-4761, MIL-STD-810, MIL-STD- 461 uyumlu olarak geliştiriliyor.
ABD’de yatırımcıların karşısına çıkacak bir diğer genç şirket Kuartis tarafından geliştirilen ve CoRID olarak isimlendirilen ürün ise temel olarak bağlantılı Akıllı TV ya da dijital yayın platformlarında seyredilen içeriğin tespit edilmesi / kimliklendirilmesi ve elde edilen izleme bilgisinin etkin bir şekilde kullanılmasına yönelik. Söz konusu ürün ve teknolojinin öncelikli olarak izleyici ölçümü ve daha sonra da reklamcılık alanlarında çok çeşitli fırsatlar yaratması bekleniyor.
Hemodyn ise kardiyovasküler cerrahi operasyonlar için üretilmiş 3-boyutlu skeç tabanlı bir tasarım platformu ile TeknoJUMP’ın ABD Programı’na katılmaya hak kazandı. Hemodyn çocuklarda görülen kalp hastalıklarına yönelik biyomedikal teknoloji geliştirmeyi hedefliyor. Uygulama, gerçek cerrahi operasyondan önce web yoluyla kalp cerrahi operasyonlarının planlanmasına yönelik. Hemodyn ile cerrah 3-boyutlu modelde yapıyı çiziyor, kan akışı işlenmiş modelde simule ediliyor ve sonuçlar cerraha iletiliyor.