Türkiye’nin 2015 yılı büyümesinin 3,5 ile 4,5 arasında gerçekleşmesi beklendiğini belirten Özdebir, bu büyümenin işsizlikte anlamlı bir düşüşe yol açamayacağı için yetersiz görülebileceğini ancak, küresel ekonomide ivme kaybeden büyüme, en önemli ihracat pazarlarımızdan olan Avrupa Birliği’nde ekonomik canlanmanın yeterli güce kavuşamaması ve bölgemizdeki jeopolitik sorunlar düşünüldüğünde küçümsenmeyecek bir oran olacağını kaydetti.
“Sanayi ve ekonomik büyümenin lokomotifi olmazsa, o ekonomik büyümeyi sağlıklı olarak değerlendirmek mümkün değildir” diye konuşan ASO Başkanı, enflasyon muhasebesi uygulamasındaki kısıtların şirket varlıklarının da mali tablolarda gerçek değeriyle
yansıtılmasını engellediğini, bunun ise bankalardan kredi almak isteyen şirketlerin yeterli teminat gösterememesine neden olduğunu aktardı.
“Teminat Sorun”
Ankara Sanayi Odası olarak daha önce zorunlu tasarruflarla ilgili çeşitli önerileri olduğunu ve en önemlilerinden bir tanesinin Kıdem Tazminatı Fonu olduğunu dile getiren Özdebir, bir diğeri olan “ürün sigortası sistemi”nin tüketiciyi koruyacak, üreticiyi de tüketiciyle karşı karşıya getirmeyecek, arada bir profesyonelin bulunduğu, aynı zamanda da kalitesiz üretimin sigorta edilmemesi veya sigorta priminin yüksek olarak hesaplanması nedeniyle kalitedeki haksız rekabeti de önleyecek bir sistematiğe sahip olduğunu ve tasarrufa son derece önem verdiklerini kaydetti.
“Sanayi 4.0”
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, sanayiciler olarak Sanayi 4.0’a hazır olmaları gerektiğini, internet üzerinden birbirine bağlanarak akıllı fabrikaların oluşturulmasını hedeflediğini, evlerin, fabrikaların hepsinin birbiri ile iletişimine giden bir sürece ramak kaldığını beilrtti. bulunuyorlar. “Sanayi 4.0, sadece büyük şirketleri değil aynı zamanda KOBİ’leri de ilgilendiriyor” diyen Özdebir, hükümetin AR-GE tasarısının Sanayi 4.0 yolunda bir mihenk taşı olacağını, yeni süreçte geri kalmamak için çocuklara kod yazmayı öğretmeye bir an önce başlanması gerektiğini önemle vurguladı.