İran’a yönelik ambargonun kaldırılması diğer sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de heyecan yarattı. GGYD Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Çakmak, Başkentli inşaat firmalarının İran pazarına girmek için kolları sıvadığını söyledi.
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Çakmak, Başkentli inşaat firmalarının gözünün, İran pazarında olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Sarp Villa A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanıolan Çakmak, İran’a uygulanan ambargonun kalkmasının yarattığı heyecana işaret etti. Çakmak, “Türk inşaat sektörünün bugün geldiği nokta, gurur vericidir. Elbette bu başarıda en büyük pay sahibi kentlerden biri Başkent Ankara’dır. İnşaat sektörünün en hızlı geliştiği illerin başında gelen Ankara, sadece iç pazarda değil yurtdışında da iddialı projeleriyle göz dolduran firmalara sahiptir” dedi.
İŞLER YARIM KALDI, ALACAKLAR ÖDENEMEDİ
Yurtdışında proje uygulayan Başkentli inşaatçıların Irak’tan sonra Rusya pazarında da sıkıntı yaşamaya başladığını anımsatan Ferhat Çakmak, “Böylesine sıkıntılı bir dönemde İran ambargosunun kalkması, sektöre can suyu olacaktır. İran pazarı diğer tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de muazzam fırsatlar sunan bir pazardır. Bu pazardan pay almak isteyen çok sayıda Başkentli firma ya mevcut yatırımlarını geliştirmekte veya yeni yatırımların, iş olanaklarının peşinde koşmaktadır. Sarp Villa A.Ş. olarak biz de İran ile 6 yıl önce 4 bin konutu kapsayan 500 milyon dolarlık sözleşme imzalamış, ancak bankalara uygulanan ambargolar dolayısıyla ne yazık ki işe devam edememiş ve alacaklarımızı tahsil edememiştik. Ambargonun kalkması, alacağı olan, işi yarım kalan firmalar için de umut ışığı olmuştur” diye konuştu.
KOMŞU PAZARI AVANTAJI
İnşaat sektörünün yoğun etkileşim içerisinde bulunduğuçok sayıda alt sektör de olduğuna dikkat çeken Ferhat Çakmak, “Gayrimenkulden finansmana, iş ve inşaat makinelerinden inşaat malzemeleri sanayisine kadar onlarca kalemde üretim ve satış yapan işletme de İran pazarında yer almak için kolları sıvamış durumdadır. Başkent iş dünyasının, İran’ın sınır komşu olması avantajını da sonuna kadar kullanacağına inanıyoruz. İran’da hemen her sektörde yatırıma, ticari işbirliğine ihtiyaç var. İran’ın 400 milyar dolarlık ekonomisinin yalnızca enerjiden ibaret olmadığını biliyoruz. Finansmandan otomotive, dayanıklı tüketim mallarından makine imalatına kadar hemen her sektörde yatırıma ihtiyaç duyan bir ülke. İran’ın 10 yılı aşkın süredir devam eden uluslar arası yalnızlığının sona ermesiyle birlikte yabancı yatırımcılar adeta bu pazara akın edecek. Ankara iş dünyasının da vakit kaybetmeden komşumuzİran pazarında yerini alması kaçınılmaz.”