Ürünlerin sağlıklı ve hijyenik koşullarda tüketiciye ulaşmasını sağlayan, raf ömrünü uzatan ve imajını belirleyen ambalajların önemi her geçen gün daha da artıyor. Perakendecilik, lojistik, nakliye alanındaki gelişmelere bağlı olarak hızla büyüyen ambalaj sektöründe en yüksek pay ise yüzde 35’le plastik ambalajlara ait. İhracat açısından da potansiyeli yüksek olan plastik ambalajlar, 2015 yılındaki 5,1 milyar dolarlık plastik ihracatından 2,13 milyar dolar pay aldı.
Son 10 yılda hızla büyüyen Türk ambalaj sektörü, yaklaşık 19 milyar dolarlık bir pazarı elinde tutuyor. 2016 yılında bu rakamın 20 milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor. Ülkemizde kişi başına yıllık ambalaj tüketimi 220 dolarken, gıda ambalajları yüzde 54 ile başı çekiyor. Ambalaj sektörü genelinde 3 binden fazla üretici firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların bin 700’ü plastik ambalaj üreticilerinden oluşuyor. Yenilikçi teknolojilerle birlikte hafifleyen ve işlevsellikleri artan plastikler, pek çok sektörde cam ve kâğıt gibi geleneksel ambalajların önüne geçmiş durumda.
Plastik ambalaj üretimi, dünyada toplam plastik mamul üretimi içinde yüzde 40 – 53 arasında pay alıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 40’a ulaştı. Ülkemizde üretilen ambalajların yaklaşık yüzde 35’i plastik ambalajlardan oluşuyor. İhracat açısından da iyi bir performans sergileyen sektör, 150’nin üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İhracattaki en büyük pazarlar; Irak, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya olarak sıralanıyor.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, plastik ambalaj tüketiminin hızla arttığının altını çizerek şunları söyledi: “Türk ambalaj sanayi içinde plastik ambalajlar çok önemli bir yere sahip. Ekonomik olmalarının yanı sıra kullanım kolaylıkları, geri dönüşüme uygun olmalarıyla diğer malzemelere alternatifler. Bu özelliklerinden dolayı tüm dünyada plastik tüketimi artıyor. Gelişmiş ülkelerde tüm ürünlerin üçte birinden fazlası artık plastik ile ambalajlanıyor. Bu da sektörün ne denli büyük bir potansiyele sahip olduğunun bir göstergesi.”
Sektör için yeni pazar arayışında olduklarını da ifade eden Akyüz, “Kimya sektörü olarak geride bıraktığımız yılı 15 milyar 469 milyon dolarlık ihracatla kapattık. İhracatımızın ilk sırasında 5 milyar 104 milyon dolar ile plastikler yer aldı. Bu rakamın yaklaşık yüzde 80’i plastik mamullerden oluşuyor. Plastik mamul sektörünün en önemli alt gruplarından plastik ambalaj grubu ihracatı geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 5,3 azaldı ve 2,13 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kimya sanayinin tüm alt sektörlerinde olduğu gibi ambalaj sektöründe de mevcut pazarları korumak önceliklerimiz arasında. Buna karşın ihracatımızı artırmak için yeni pazarlar üzerine çalışmalarımız sürüyor. Dünya ve ülkemizdeki gelişmeler ışığında artık ihracat için yeni formülasyonlara ihtiyacımız var. Plastik ambalajları 150 ülkeye ihraç ediyoruz. Özellikle bu alanda yeni gelişmekte olan Uzakdoğu ve Afrika ülkelerini takip ediyoruz. Bu noktalarda sektörümüz için önemli bir potansiyel yaratabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.