2015, neredeyse kimse ve firma, sektör için iyi bir yıl olmadı. Yaşanan 2 seçim, Yaz, Ramazan, Bayramlar derken bunların üstüne yaşanan bir sürü negatif olay… En sonunda da Rusya krizi ekonomi ve ticareti ürküten bir gelişme oldu. Diliyoruz bu konu Rusya’yı da kazanarak iki ülke arasında en asgari hasarlı normale döndürülür. Ülkemizin 2023 ihracat hedeflerini oldukça önemsiyor, bu motivasyonda girişimcilik, ihracat, katma değerli ekonomi, bilişim vb haberlere oldukça büyük öncelik tanıyoruz.
Bu sebeple de, 2016 yılında artık daha çok konuşmamız gereken veya daha çok yaşamamız gereken konuları, konulardaki detayları düşüncelerimizi paylaşmak istedik. Elbette değdiği noktalar itibari ile sadece Ankara için değil, başka şehirler ve hatta ülkemiz için de notlar teşkil edeceğini umuyoruz.
Uluslarası PR
Şahsen bu konuya çok büyük önem veriyorum. Yaptıklarımızı sürekli Türkçe olaraktan ve haliyle ülke içinde anlatarak nereye varacağız? Bunu yapmayalım demiyoruz elbette. Bunu da çeşitlendirelim, konuları yumağa döndürelim. Bu noktada PR ajanslarının işleri büyütecek şekilde bu vizyonu kazanmaları önemli. Ayrıca, yeni mezunların büyük kurumda işe girmektense yol almaya başlayan startuplarda işe girerek buralarda PR deneyimi kazanması daha değerli olabilir.
Daha Başarılı Etkinlikler
2015 yılı her ne kadar karmaşık geçse de Ankara açısından sektörel ve genel etkinliklerin arttığı bir yıl oldu. ISEF Girişimcilik Zirvesi bence bundan sonrası için bir motivasyon yarattı. Vodafone gibi bir kurumun sponsorluğu her halükarda anlamlıydı. Ankara Marka Festivali en azından bundan sonraki yıllar için güzel bir başlangıç oldu. Gelecek seneye dair bazı güzel haberler verelim: 2016 yılında
Road 2 Tunnel gibi Yollar Türk Milli Komitesi’nin düzenlediği Türkiye’nin en büyük karayolları, köprüler ve tüneller ihtisas fuarı ilk kez Ankara’da yapılacak. Kamu Teknoloji Platformu tarafından sadece bir konferanstan öte aynı zamanda bir Akıllı Şehir uygulamasının hayata geçirilmesine vesile olacak ve bunun sergileneceği Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı yine ilkleri yaşatacak. Önemli bir sağlık turizmi fuarı yapılacak biliyorum detayları önümüzdeki günlerde paylaşılıyor olacaktır. İlk etkinliğini ASO’da yapan Gelecek Araştırmaları Enstitüsü’nü de yine takip etmekte fayda var.
Genel olarak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ise şöyle:
– Mutlaka bu etkinliklerde iyi bir PR ajansı kullanmak gerek
– Sosyal medyadan sadece etkinliği önden duyurmak adına değil, etkinlik sırasında da yararlanmak gerek
– Bir etkinlik düzenleyecek kurumun o tarihte hangi etkinlik olup olmadığını kontrol etmesi çok önemli. Örneğin, 5 Aralık’ta ASTOP Ödülleri ile YFYİ çakıştı; keza bir hafta önce ISEF ile Startup Mentor Türkiye çakıştı. İçerik yoğun durumlar medya açısından ve etkinliğin başarısı açısından önemli.
– Etkinliklerde panel havasını iyi vermek gerek. Bazıları sadece konuşmacı konuştu ve sonra yerine oturdu modunda geçiyor.
– Sıradışı bir aktivite planlanmalı.. Örneğin ISEF’te bir spor salonu Energizer etkinliği ile katılımcılara keyifli anlar yaşattı.
– Sürekli olarak aynı kategoride konuşmacı bir anlam ifade etmiyor. Örneğin, bir teknokent yöneticisini aldığınızda yanına bir iletişimciyi, belki çok alakasız gelebilir bir marangozu, belki bir giyilebilir teknoloji üreticisini almak gerek.
Rakiple işbirliği
Bunu Ufuk Batum “rekaberlik” yani rekabet ile işbirliği arasında orta bir kelime olarak özetliyor. Artık kaçınılmaz bir durum olarak hayatımıza girecek. Sadece birbiri ile iyi anlaşabilen aynı kategoride olmayan firmaların işbirliği değil, artık birbiri ile rakip kurumların da işbirliği gerekecek. Birbirlerinin kanallarını kullanma, veri kullanma, CRM paylaşımı gibi herşey akıla gelebilir.
Veri istatistik rapor yayınları
Bu konuda bir Twitter anketi yaptık. Daha önce de konu ile ilgili bir yazı yazmıştık. Durum pek iyi değil. Ankara’da ekonomiye değen kurumlarımızın, odalarımızın, teknokentlerin, OSB’lerin hepsinin bir veri yayınlama kültürüne sahip olması gerek. Eğer yayınlıyorlarsa da bunu duyurma kültürünü de pekiştirmeleri lazım.
Tech Ankara
Tech Ankara hem kendisi konuşulmalı hem de kendisi şemsiye olarak Ankara’daki tüm teknoloji, sanayi, üretim noktalarının kesişim kümelerini konuşturmalı . Ankara Kalkınma Ajansı’na büyük görev düşüyor.
İç Bilgilendirme
Özellikle 2015 yılında şunu farkettim ki, aynı bölgede bulunan firmalar bile birbirlerinden habersizler. Bulundukları OSB, teknokent her ne ise birbirini tanımasına olanak düzenlemiyor. Bunun için harcanabilecek paralar fazla değil çok basit Cuma akşamları “happy hour” organize edersiniz hem firmalar birbirini daha rahat ortamda tanır hem de bulundukları yere aidiyetleri artar. Bu yönde çabalar yoktur demiyorum ama artık tempo diyorum..
Daha fazla sosyal sorumluluk projesi
Bu konuda Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ASTOP Başta olmak üzere tekil olarak tüm STK’lara büyük görev düşüyor. Daha fazla yardım, istihdam, ekonomiye dolaylı katkı gibi projeler yaratmak lazım, yeni yeni Ödül kurguları geliştirmeli. Yarışmalar düzenlemeli.
Başarıyı Övelim
Geçen Cüneyt Asan söyledi, bizim ülkemizde biri birşey yapınca hemen karşısına nasıl çıkarız, nasıl kötüleriz durumu var. Tamam hurra gözü kapalı desteklemek belki kültürümüzü zorlar ama motive edelim birbirimizi, değerlerimize sahip çıkalım.
İlk adaylık sürecinde Barack Obama’nın oluşturduğu profili ile LinkedIn’in bilinirlilik oranının ne kadar arttığını merak etmiyor değilim. Keza gidip Twitter’da profil açarak yine bir Amerikan markasına titremesi… Biz ise kendi markalarımızı yermek için neden arıyoruz..Bir başarı elde eden isimlerimizi “benden” “başkalarından” diye bile yerebiliyor, başarısını tebrik etmiyoruz. Böyle başarı gelir mi zor..
İnternet Yayıncılığı
Ankara’da 2016 yılında internet yayıncılığının daha çok konuşulması adına bazı düşüncelerimiz var. Bizi takip etmenizi öneririz.
Melek Yatırımcılık
ODTÜ’deki METUTECH-BAN dışında hala bir Melek Yatırımcı Ağı yok. Sadece Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasından ödül alarak gençlerin işlerini geliştirmesi kolay olmuyor. Magazine gösterdiğimiz ilgiyi biraz da bu noktada gösterelim, ülkenin istihdam sorununa katkıda bulunalım, onlarca ve içinin nasıl dolacağını merak ettiğim iş kulesinde bu gençler ofislerini kursun.
Co- Working
Artık yeni çalışma kültürü buraya evriliyor. Herkes kendi ofisinde çalışmaktansa ortak bir yerde çalışıyor. Burada amaç hem maliyetleri azaltmak hem de aslında doğal iş geliştirme alanı yaratmak. Via Flat’teki Urban Station buna iyi bir örnek. İş merkezlerindeki daha direkt ofis modunda olanların kullanımı da artabilir. Her kuruş kıymetli, dolayısı ile networking önemli..
Düşük Karbon Ekonomisi
#COP21 Paris İklim Zirvesi sonunda Paris Anlaşması çok ses getirdi. Her ne kadar bizim medyamız A Milli Takım’ın kurası ile daha çok ilgilendiyse de önümüzdeki yılları ilgilendirecek bir süreç başladı. Yeni girişimciler bu konuya mutlaka dokunacak şekilde işler geliştirmeli, YFYİ benzeri yarışmalara bu nitelikte işlerle başvururlarsa artı puan alabilirler.