Ankara Üniversitesi’nden heyet, geliştirdikleri özel elektronik belge yönetimi sistemini Çin’de düzenlenen 6. Uluslararası Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu’nda anlattı.
Ankara Üniversitesi e-BEYAS (Elektronik Belge Yönetimi ve Arşivleme Sistemi) ve BEYAS (Belge Yönetimi ve Arşiv Sistemi) çalışmaları Çin’de düzenlenen 6. Uluslararası Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu’nda tanıtıldı. BEYAS Koordinatörlüğü’nde görevli Prof. Dr. Fahrettin Özdemirci, Prof. Dr. Özgür Külcü ve Uzman Zeynep Akdoğan’ın birlikte hazırladığı “Elektronik Belge Yönetimi ve Arşivleme Sistemlerinin Üniversitelerde Kurumsallaştırma Süreci: Ankara Üniversitesi e-BEYAS Uygulaması” başlıklı bildiri, Çin’in Guangzhou Sun Yat-Sen Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumda sunuldu.
ÖZEL YAPI ANLATILDI
Bildiride, Ankara Üniversitesi e-BEYAS uygulamasının yapısı, elektronik imzanın önemi ve kullanımı ve e-devlet uygulamalarının elektronik belge yönetim sistemleri ile entegrasyonu anlatıldı. BEYAS Koordinatörlüğü arşiv binasının özellikleri, e-BEYAS uygulamasının teknik alt yapısı, Ankara Üniversitesi’nin tasnif çalışmaları, dijitalleştirme ve elektronik arşiv uygulamaları da sempozyumda tanıtılan dikkat çekici başlıklar olarak öne çıktı.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ GERÇEKLEŞTİRDİ
2007-2009 yılları arasında yürütülen çalışmalarla “BEYAS”, 2011’de başlatılan ve halen devam eden çalışmalarla ise “e-BEYAS” modelleri, Doç. Dr. Fahrettin Özdemirci tarafından geliştirildi. Ankara Üniversitesi’nde alan çalışması yapılarak geliştirilen ve BEYAS adı altında oluşturulan model, Ankara Üniversitesi’nde başarı ile uygulanarak kabul gördü. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) de tüm üniversitelere BEYAS Modelini içeren kitap gönderdi.
ULUSLARARASI BİLDİRİ OLDU
BEYAS ve e-BEYAS Modelleri birçok ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda bildiri olarak sunuldu. Bu çerçevede BEYAS ve e-BEYAS Modelleri 3 yurtiçi, 4 yurtdışı bildiri; iki kitap ve iki yurtdışı makale ile bilimsel platformlarda yer alıp kabul gördü.