MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, Başbakan tarafından açıklanan 64.Hükümet Eylem Planı’nı değerlendirdi. Eylem Planının uzun zamandır ihtiyaç duyduğumuz reform hareketinin ilk adımları olduğunu vurgulayan Başkan Erdal, “2012’den bu yana ekonomide patinaj çektiğimiz bir sürecin içerisindeydik. MÜSİAD Ankara olarak, yeni bir reform hareketine ihtiyaç olduğunu vurguluyoruz. Yatırım ortamı, teknik eğitim, iş mahkemeleri, sivil toplum kanunu, ar-ge ve tasarım destekleri, proje bazlı kredi destekleri ile girişimcilik konularında belirlenen eylem planları başta olmak üzere, hazırlanan eylem planı beklediğimiz reform hareketinin ilk adımlarıdır. Eylem Planının hayata geçirilmesi konusunda bizler de her türlü sorumluluğu almaya hazırız.” dedi.
İş Mahkemelerindeki Reform Önemli Bir Adım
İş mahkemelerinin üzerindeki iş yükü ve yargı sürecinin uzunluğunun iş hayatında büyük bir sorun olduğunu belirten Başkan Erdal, gerçekleştirilecek olan reformun tacir ve sanayiciler için önemli bir adım olduğunu belirtti. “İşçi ve işveren arasında yaşanan uyuşmazlıklarda yargı sürecinin uzunluğu üyelerimizin de uzun zamandır şikayetçi oldukları bir sorun. Uyuşmazlıkların çözümünün arandığı yargı sistemindeki aksaklıklar, konuyu çözümden ziyade çözümsüzlüğe sürüklemekteydi. Bu konunun eylem planına alınmış olması işverenler açısından sevindirici. Ayrıca arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesinin ve uygulamanın hayata geçmesinin hem çözüm arayışlarında kolaylaştırıcı olacağına hem de iş mahkemelerinin yükünü azaltacağına inanıyorum.” diyen Erdal, memnuniyetini ifade etti.
Vergi Kanunları İle İlgili Eylemler İş Hayatını Kolaylaştırır
MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, eylem planı içerisinde yer alan vergi kanunlarındaki güncelleme ve iyileştirmelerin iş hayatını kolaylaştıracağını belirtti. MÜSİAD Ankara olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ile vergi uygulamalarında gir alanların çözümüne dair yaptıkları çalışmaların eylem planında yer almasından memnuniyet duyduklarını söyleyen Başkan Erdal, “Planda yer alan vergi beyannamelerinin sayısının azaltılması ve vergi kanunlarındaki güncellemeyi kapsayan eylemler, iş hayatını kolaylaştıracaktır. Bizler bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri ile üyelerimizden aldığımız geri dönüşler ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda bu konuları sunmuştuk. Eylem planında bu başlıklara yer verilmiş olması sevindirici.” dedi.
Sivil Toplumun Güçlendirilmesine İhtiyaç Vardı
Eylem planı kapsamında sivil toplum kanunun çıkarılmasının sivil toplumun güçlendirilmesi ihtiyacı açısından gerekli olduğunu belirten Başkan İlhan Erdal, kanun ile sivil toplum kuruluşlarının belirli bir düzen içerisinde daha aktif faaliyetlerde bulunacağını vurguladı. Başkan Erdal, yapılacak düzenlemede kamu-stk işbirliğine verilecek önem ile etkili yönetim anlayışına geçişin mümkün olacağını belirtti.