Türkiye’nin teknoloji ve bilim merkezi Hacettepe Teknokent’te yüzde yüz Türk tasarımı İnsansız Hava Aracı (İHA) ve elektrikli otomobilin prototipleri üretildi.
“TEO” adı verilen elektrikli otomobil ve “AVIPOD” adı verilen İnsansız Hava Aracı’nın test sürüşlerine başlandı.
TÜBİTAK‘ın koordinatörlüğünü üstlendiği Uluslararası Liderlik Akademisi’nin Ankara ayağındaki bilim ve teknoloji etkinliğinin açılışında konuşan Hacettepe Teknokent Genel Müdürü Abdurrahman Güngör, elektrikli otomobil prototipini ürettiklerini belirtti.
Deneme sürüşlerinin devam ettiğini belirten Abdurrahman Güngör, “Projeyi kendi öz sermayemizle yapıyoruz. Mühendis arkadaşlar yoğun bir tempo ile çalıştılar, güzel bir ürün ortaya koydular” dedi.
‘Teknosfer’ adını verdikleri Teknokent’te çok iyi bir teknoloji atmosferi oluşturduklarını aktaran Güngör, şu bilgileri verdi: “Teknokent’te, savunma sanayi, enerji, biyomedikal ve medikal alanında çalışan firmalara ev sahipliği yapıyoruz. Yeni kurulmuş şirketlerden yıllık 100 milyon dolar satış yapana kadar çeşitli büyüklükte 220 şirket var. Şirketlerin yüzde 60’nı yazılım ve teknoloji firmaları oluşturuyor. Özellikle Türkiye’nin ihracatının kilo – fiyat dengesinde önemli değerler ortaya koyuyoruz.”
OTOMOBİL İÇİN ‘TEO’ İHA İÇİN ‘AVİPOD’
Etkinlikte, “elektrikli otomobil” ve “insansız hava aracı” alanında yaptıkları Ar-Ge çalışmalarını, Hacettepe Teknoloji Ar-Ge Merkezi (TARGEM) Genel Müdürü Erhan Kumaş tanıttı. Kumaş, TARGEM bünyesinde yürütülmekte olan Ar-Ge projelerinin seri üretim ve ticarileştirme faaliyetlerinden ve yol haritalarını anlattı. Bu anlamda TÜBİTAK, KOSGEB, TİKA, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile OSTİM yetkilileriyle işbirliği zemini yakalayabileceklerinden bahseden Kumaş, seri üretim konsepti çerçevesinde ilerlemeyi planladıkları elektrikli araç için “TEO” ve insansız hava aracı için “AVIPOD” marka/isimleri üzerinden ilerleyeceklerini ifade etti.
Bilim ve Teknoloji etkinliğinde söz alan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu, Liderlik Akademisi hakkında bilgi verdi. Buna göre akademi başta Orta Asya ülkeleri olmak üzere Balkanlar ve Afrika ülkelerinde kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan yöneticilere yönelik eğitimler veriyor. Program 4 – 11 Ekim tarihlerinde İstanbul’da başlamıştı. Orkun Hasekioğlu, konuşmasında Azerbaycan ile bilimsel anlaşmalarına değinerek, “Bu panelde Azeri kardeşlerimize Türkiye’deki bilim teknoloji ve yenilik çalışmalarını tanıtmaya ve AR-GE firma yöneticileri ile bir araya getirmeye gayret göstereceğiz. Bölge ülkeleri arasında Azerbaycan ile olan ilişkilerimize önem veriyoruz. Azerbaycan stratejik olarak bölge ülkeleri arasında birlikte çalışmaya en uygun ülke ” diye konuştu.
TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı Dr. Mehmet Yılmaz da kurumlarının Orta Asya ülkeleri ile yaptığı çalışmaları anlattı. Bölge ülkeleri arasında yaptıkları değerlendirmeler sonucunda en iyi işbirliği yapılabilecek ülkenin Azerbaycan olarak çıktığını anlatan Yılmaz, Azerbaycan ile üçüncü ülkelere yönelik programlar gerçekleştirdiklerini söyledi.
Hacettepe İnovatif Yatırımlar A.Ş’nin Genel Müdürü Yusuf Akgündüz‘ün yönettiği panelde OSTİM YK Başkanı Orhan Aydın Türkiye’de yapılan sanayi ArGe çalışmalarının önemine vurgu yaparak katma değeri yüksek üretim yapılması gerektiğini belirtti. Yerli üreticilerin ArGe çalışmalarının desteklenmesinin ötesine geçerek proje çıktılarının ticarileştirilmesinde Sanayi İşbirliği Programı gibi mekanizmaların hayata geçirilmesinin takipçisi olacaklarını ifade etti. KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu yapılan destekler ile 2 bin 300 üzerinde KOBİ’nin ArGe çalışmalarına katkı sağlandığını belirtti.