Hacettepe Üniversitesi’nde 11-13 Eylül 2015 tarihlerinde yapılan II. Uluslararası Üroanatomi, Üroteknoloji ve Ürosimülasyon Kongresi’nde, dünyada bir ilk gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi, canlı cerrahi ameliyatları ilk defa taze kadavra modellerinde uygulayarak tıpta lider olma özelliğini korudu.
Kongrede ürolojik, endoskopik ve laparoskopik cerrahi ameliyatlar, ilk defa taze kadavra modellerinde uygulanarak ve canlı olarak salona yansıtılarak eğitim verildi.
Canlı yayın ile salona yansıtılan üroteknolojik cerrahilerin hatta deneysel olarak öngörülen ama canlıda yapılamayan, lazer yöntemiyle prostat ameliyatı, böbrekte taş cerrahisi, kadın ürolojisi (idrar kaçırma) ameliyatları 5 ayrı kadavra üzerinde gerçekleştirildi.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer’in onursal başkanlığında gerçekleştirilen Kongre, Doğu Avrupa ülkelerinden Kafkasya’ya, Afrika’dan Körfez ülkelerine kadar farklı coğrafyalardan gelen birçok önemli bilim insanına ev sahipliği yaptı.
Konu ile ilgili STEM (Hacettepe Üniversite’si İleri Düzey Sağlık Teknolojileri Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Doç. Dr. Emre Huri, gelecekte uluslararası alanda da kabul edilen canlı cerrahi etik kurallarına, anatomide kadavra modeli kullanımının da dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Emre Huri “5 ayrı taze kadavra workshopı kongrede başarıyla gerçekleştirilmiştir. Dünyada çok konuşulan ve kongrelerde eğitim amaçlı yapılan canlı cerrahilerde insanların hayatlarını kaybettikleri bilinen bir gerçektir. Bu konuda etik kurulların da rahatsızlıkları açıktır. Hacettepe’de bir ilke imza atarak canlı cerrahi eğitimlerinde kadavra modeli uygulamalarını gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.