ATO BAŞKANI BEZCİ, ANKARA’NIN SAĞLIK TURİZMİNDE İSTANBUL VE ANTALYA’DAN SONRA ÜÇÜNCÜ SIRADA GELDİĞİNİ, BİLKENT VE ETLİK HASTANE KOMPLEKSLERİNİN TAMAMLANMASIYLA İLK SIRAYA YÜKSELECEĞİNİ SÖYLEDİ.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Ankara’nın uluslararası hastaların tedavi amacıyla geldikleri iller arasında İstanbul ve Antalya’nın ardından üçüncü sırada yer aldığını belirterek, Bilkent ve Etlik’te yapımı devam eden hastane komplekslerinin tamamlanmasının ardından ilk sıraya yükseleceğini söyledi.
ATO’nun düzenlediği “Ankara’da Sağlık Turizmi” panelinde, özel sektör ve kamu temsilcileri bir araya gelerek konuyu her yönüyle tartıştı. Panele Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Ankara Vali Yardımcısı Ayhan Çiftarslan, AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Serpil Bulut, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, ATO Yönetim Kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve sağlık turizmi sektörünün önde gelen isimleri katıldı.
Panelde konuşan ATO Başkanı Salih Bezci, dünyada sağlık turizminin son 10 yılda hızlı bir gelişme gösterdiğini, Hindistan’dan Kosta Rika’ya, Malezya’dan Küba’ya kadar pek çok ülkenin sağlık turizmiyle ilgilendiğini söyledi. Sağlıkta dönüşüm programı ile bölgesinde cazibe merkezi haline gelen Türkiye’nin, sağlık turizminde de adından söz ettirmeye başladığını vurgulayan Bezci, “Türkiye, coğrafi konumu, doğal kaynakları, Avrupa standartlarıyla yarışabilecek düzeyde büyük ve donanımlı hastaneleri, yetişmiş doktorları ve diğer sağlık personeli açısından sağlık turizminde lider olabilecek bir ülkedir” dedi.
-ANKARA SAĞLIK TURİZMİNDE AVANTAJLI-
Ankara’nın da sağlık turizminde avantajlı bir şehir olduğuna dikkati çeken Bezci, 16 bini hekim olmak üzere 34 bin sağlık personeli bulunduğunu kaydederek, “Ankara hekim kalitesi ve bilimsel gücü ile lider konumda” diye konuştu. Termal kaynakların varlığının büyük önem taşıdığını belirten Başkan Bezci, Ayaş, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Haymana, Kazan, Kızılcahamam ve Polatlı’nın Ankara’yı termal suları ile marka şehir yolculuğuna taşıyacaklarını söyledi. Bezci, halen Ankara sınırlarında bulunan 56 termal otelde 3 bin 600 yatak kapasitesinin mevcut olduğunu, bu kapasitenin değerlendirilmeyi beklediğini kaydetti. Bezci, “Savunma ve medikal sanayide adından söz ettiren Ankara’nın kongre ve sağlık turizminde de parlak bir geleceği vardır” dedi.
Türkiye’nin sağlık alanında 2023 yılında 2 milyon yabancı hasta ve 20 milyar dolar döviz girdisi hedeflediğini hatırlatan Bezci, “Bizler ATO olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Ankara’yı sağlık turizminde marka haline getirmek istiyoruz” dedi.
-DESTEKLENECEK İLLER YILSONUNDA AÇIKLANACAK-
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş de konuşmasında, Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu oluşturduklarını belirterek, bugün kadar 3 toplantı yapan Kurul’un Türkiye’de sağlık turizmini yönlendirmek için çalışmalar yürüttüğünü, konuyla ilgili tüzük ve yönetmeliklerin hazırlandığını söyledi. Kurul’un çalışmalarını tamamlamasının ardından sağlık turizminde hangi illerin ve hangi sağlık kuruluşlarının destekleneceğini bu yılın sonunda ilan edeceklerini kaydeden Gümüş, belirlenecek kriterlere uygun görülen hastane ve kliniklere “sağlık turizmi yapabilir” sertifikası verileceğini bildirdi. Komşu ülkelerden yaşlı bakımı konusunda talepler geldiğini anlatan Gümüş, sağlık turizminde Avrupa ve Ortadoğu ülkeleriyle işbirliği yapacaklarını vurguladı.
Sağlık turizminin İstanbul, Antalya ve Ankara’da yoğunlaştığını kaydeden Gümüş, Türkiye’ye geçen yıldan bu yana ziyaret eden 520 bin hastadan 218 bininin planlı olarak tedaviye geldiğini, 250 bininin ise turizm için gelip tedaviye alındığını bildirdi. Gümüş, Ankara’ya da 37 bin hasta geldiğini sözlerine ekledi. Sağlık turizminde 2 milyon hastanın hedeflendiğini dile getiren Gümüş, özel sektörün, kamu hastanelerinin, üniversitelerin hep beraber bu hizmetin ivmesini artırması gerektiğini vurguladı.
-SENKRONİZASYON YOK-
ATO Sağlık Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Dr. İhsan Şahin de konuşmasında, sağlık turizminin son birkaç yıldır sıkça dile getirilen konulardan biri olduğunu belirterek, konunun hem özel sektörü hem de devlet ve üniversite hastanelerini yakından ilgilendirdiğini bildirdi. Komisyon olarak bir yıldır sağlık turizmi üzerinde çalıştıklarını anlatan Şahin, bu alanda birlikte hareket etme ve senkronizasyon konusunda eksiklikler olduğuna vurgu yaptı. Kamunun da özel sektörün de ciddi kaynak ve mesai harcadığını söyleyen Şahin, bu çabaların bir araya getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından panele geçildi. Üç ayrı oturum halinde düzenlenen panelin sonunda “Ankara’da Sağlık Turizmi Strateji Önerileri” başlıklı sonuç bildirgesi sunuldu.