Randstad Türkiye tarafından yayınlanan Randstad Workmonitor 2015 3. çeyrek verilerine göre; anketi yanıtlayanların % 87’si iş yerinde kültürel çeşitliliğe önem veriyor. Bu oranın % 82 olduğu Türkiye’de; çeşitliliği kapsayıcı şirket kültürüne sahip bir işyerinde çalıştıklarını söyleyenlerin oranı ise % 75. Giderek artan küreselleşmenin işyerlerinde yol açtığı kültürel çeşitlilik önemli görülmekle birlikte çalışanların; farklı etnik köken, yaş, cinsiyet, dini inanç ve cinsel yönelimi kabullenmesi daha düşük seviyede kalıyor.
İşe alım ve insan kaynakları alanında hizmet veren, dünyanın en büyük şirketlerinden biri Randstad, Workmonitor 2015 3. çeyrek verilerini açıkladı. Pek çok uzman farklı ekiplerin daha iyi performans verdiğini ve daha fazla çalışan bağlılığı yarattığını ileri sürüyor. Ancak, çalışanlar arasında farklı etnik köken, yaş, cinsiyet, dini inanç ve cinsel yönelim söz konusu olduğunda kabullenmenin aynı doğrultuda yüksek olmadığı da görülüyor.
Küreselleşme işyerlerinde çeşitliliğe yol açıyor
Randstad Türkiye Workmonitor anketini yanıtlayanların % 87’si, işyerinde çeşitliliğe önem verirken, Türkiye’de bu oranın % 82 olduğu görülüyor. Çalışanların % 77’si şu anki işyerlerinde açık ve kapsayıcı bir şirket kültürünün bulunduğuna işaret ederken Türkiye’de ise bu oran % 75’te kalıyor. Ankete göre; kültürel çeşitlilik konusunda en açık görüşlüler Kanada, Danimarka ve Norveç’te. Şili, Polonya, Slovakya, Portekiz, Türkiye, Japonya ve Brezilya ise küresel ortalamanın oldukça altında yer alıyor.
Çeşitliliğin önemsenmesi bir yana, ankete katılanlar işyerinde ayrımcılık yapıldığını da belirtiyor. Ortaya çıkan rakamlar, sosyal kabul açısından gidilecek daha çok yol olduğunu ortaya koyuyor. Küresel olarak çalışanlar; yaş (%26), cinsiyet (%21), ırk (%17), din (%16) ve cinsel yönelim (%15) açılarından ayrımcılığa uğruyor. Ayrımcılığın her açısından görülen en düşük oran Lüksemburg ve Slovakya’da.
Dolaşım Endeksi 110’da kaldı
İşgücü Dolaşım Endeksi, yani gelecek altı ay içinde iş değiştirmesi beklenen çalışanların oranı da yılın geçen çeyreğinde olduğu gibi 110’da kaldı. Önceki çeyrekle karşılaştırıldığında; Fransa (+7), Almanya, İspanya ve Hindistan (+6), Macaristan (+5) en çok artışın görüldüğü ülkeler. En fazla düşüş ise; Kanada’da (-7), Brezilya’da (-6), Yunanistan ve İsviçre’de (-%4) görüldü.
Gerçekleşen iş değiştirme de % 24’te kaldı
Tüm dünyada geçen altı ay içinde gerçekten iş değiştirmiş olan çalışanların oranı değişmeyerek %24’te kaldı. Gerçekleşen iş değişimlerinin çoğunluğunda çalışanlar, farklı bir işverenle çalışmaya başladı. İş değişimi; Malezya, Türkiye, Hindistan, Macaristan, Portekiz ve İtalya’da artarken, İsveç ve Çin’de, geçen çeyreğe göre azaldı.
İş değiştirme isteği ise (etkin biçimde arayarak ve başvurarak) Çek Cumhuriyeti’nde, Hindistan ve İngiltere’de artarken Kanada, Slovakya, Malezya ve Danimarka’da ise azaldı.
İş memnuniyeti: Singapur’da azaldı
Çalışanlar arasında işinden memnun olma oranının İspanya, Yeni Zelanda, Danimarka, Japonya ve Yunanistan’da hafifçe artarken, Singapur’da azaldığı görüldü.
Randstad Workmonitor Global Grafikleri:
http://www.randstad.com/press/research-reports/ adresinde bulunmaktadır.