Oluşturduğu istihdam bakımından ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan Türk mobilya sektörü, teknolojik gelişmeler ışığında büyümeye devam ediyor. Sektör kalite standartlarını artırarak dünya mobilyacılığına yön vermek için çalışmalarına devam ederken, karşısına nitelikli eleman sıkıntısı çıkıyor.
Bu yıl 27’ncisi düzenlenen ve Türkiye’nin ilk defa ev sahipliği yaptığı Uluslararası Mobilya Endüstrisi Konferansı Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Polonya Poznan Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mobilya Tasarımı Bölümü işbirliğiyle gerçekleştirildi.
8 ülke ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden çok sayıda bilim insanı, uzman ile sektöre yön veren kurum ve kuruluş temsilcisinin bir araya geldiği konferansın “Türkiye Mobilya Endüstrisi ve Küresel Rekabet” paneline katılan ERSA Mobilya Genel Müdürü, OMSİAD Başkanı Ercan Ata, Türk mobilya sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.
Aynı zamanda MOSFED ve TOBB Sektör Meclis Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürüten Ata, Türkiye’nin mobilya üretiminde hızlı bir büyüme seyrettiğini belirterek, sektörün yaklaşık 7,2 milyar dolar üretim hacmi ile 203 ülkeye 2,4 milyar dolar ihracat, 110 ülkeden 992 milyon dolar ithalat yapan ve 2001’den bu yana sürekli artan ihracat değeri ile dış ticaret açığı vermeyen sayılı sektörlerden biri olduğunu vurguladı.
Ata, “Türk mobilya sektörü artık tasarım kültürünün oturduğu, dünya standartlarında kaliteli, ergonomik ve şık modellerle şekilleniyor. Bunun yanında teknolojik gelişmeleri de yakından takip ederek tasarımla bütünleştiriyor. Şu an Türkiye dünya mobilya sektöründe 14’üncü sırada yer alıyor. Mobilyada yüzde 44’lük payla dünya lideri olan Çin’den sonra Türkiye’nin de bir mobilya ülkesi olduğunun dünyaya daha iyi aktarılması gerekiyor” dedi.
Ata, gelişmekte olan her ülke gibi Türkiye’nin de yetişmiş elemana ihtiyaç duyduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“Türk mobilya sektörü büyük oynuyor. Mobilya üretiminde dünyadaki ilk 5 ülke arasına girerek, 2023 yılına kadar 25 milyar dolarlık mobilya üretimi ve 10 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz. Sektörün en önemli sıkıntılarından biri ise ne yazık ki kalifiye eleman bulamamak. Dernek olarak bu sorunun bir an önce giderilerek, üretim payımızı artırmak için çözümler üretilmesini bekliyoruz.”