GGYD Başkanı Allıoğlu, ülke ekonomisi içinde çok önemli bir yere sahip olan imalat sanayi sektörünün acil çözüm bekleyen sorunları bulunduğunu söyledi. Allıoğlu, “Sektörün teşvikler, OSB’ler ve yetişmiş eleman konusunda sorunları var” dedi.
İmalat sanayisinin sorunları, Ankaralı genç girişimcilerin de gündeminde. Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Başkanı M.Nezih Allıoğlu, ekonomik büyümede lokomotif görevi üstlenen imalat sanayinin, acil çözüm bekleyen meseleleri olduğunu ifade etti. İmalat sanayine dönük önemli teşvikler bulunduğunu ancak bu teşviklerin ‘bölgesel’ olduğunu anımsatan Başkan Allıoğlu, “Halbu ki bölgesel teşvik uygulaması yerine illerin hem rekabet hem de ihracatta önde olduğu ürünlerin üretimine dönük teşvik uygulansa daha verimli sonuçlar alınacaktır. İllerde rekabet gücü fazla olan ürünlerin tıpkı stratejik ürün gibi değerlendirilmesi yerinde olacaktır. Yani bu ürünleri üretmeye yönelik yatırımlar 5. bölge teşviklerinden yararlandırılmalıdır. Bu sayede imalat sanayi sektörünün sürdürülebilir büyüme ve güçlü bir yapıya sahip olmasının önü açılacaktır” diye konuştu.
ALTYAPISI OLMAYAN OSB’LER
GGYD Başkanı M.Nezih Allıoğlu, imalat sanayi sektörünün Organize Sanayi Bölgeler ile ilgili sorunları olduğunu da söyledi. “Yatırımcı altyapısı bozuk OSB’ye gelmiyor” diyen Allıoğlu, şöyle devam etti:
“Organize Sanayi Bölgeleri’nin yalnızca belli bölgelerde değil, ihtiyaç duyulan her yerde kurulması, OSB’lerdeki yatırımlar için teşvik mevzuatında değişiklik yapılması gerekmektedir. Türkiye’nin değişik yerlerinde altyapısı tamamlanmamış çok sayıda OSB bulunmaktadır. Bu da söz konusu yerlere talebin düşmesine yol açmaktadır. Yeterli talep olmaması da planlı bir imalat sanayinin gelişimini engellemektedir. Dolayısıyla mevcut organize sanayi bölgeleri öncelikli yatırım alanı kapsamında yer almalı, eksikleri ivedilikle giderilmelidir.”
KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI
İmalat sanayinin yetişmiş ara eleman ihtiyacının da had safhada olduğunu kaydeden Başkan Allıoğlu, “Kalifiye eleman sorunu, birçok sektör için kangrene dönüşmüş bir meseledir. Ancak imalat sanayinde olumsuz etkisi daha büyüktür. Üniversite-sanayi, sanayi-meslek yüksek okulu, sanayi-meslek lisesi işbirliğinin arttırılması, sanayinin ihtiyaç duyduğu eğitimli eleman ihtiyacının karşılanması konusunun bir devlet politikası olması gerekmektedir. İlgili bakanlıkların bu konuya öncülük etmesi, daha ilkokuldan başlayarak çocuklarımızın üretim bilinciyle yetiştirilmesi şarttır” dedi.