Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), elektrik ve elektronik sektöründe faaliyet gösteren 12 firmadan 15 temsilcinin katıldığı heyet ile Güneydoğu Asya’nın iki önemli ülkesi Kamboçya ve Myanmar’da görüşmeler gerçekleştirdi. Ekonomi Bakanlığı Koordinatörlüğünde, TET organizasyonuyla düzenlenen Kamboçya – Myanmar ticaret heyeti, katılımcı şirketlere her iki ülke pazarlarındaki ve ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) pazarındaki potansiyeli yerinde görme şansı sundu.
TET ile ihracatlarını artırmak hedefiyle yola çıkan Türk elektrik ve elektronik firmaları Kamboçya’da 61 firmayla bir araya geldi. Yapılan ikili görüşmelere; Kamboçya’nın en büyük elektronik ürün tedarikçileri KFour Group ve LCH Investment Group’un da aralarında olduğu firmalar katıldı. İnşaat, mühendislik ve altyapı gibi alanlarda yatırımları bulunan Comin Khmere de görüşmelerde yer aldı. Kamboçya ekonomisi geçtiğimiz 10 yıllık süreçte önemli bir dönüşümden geçerken Kamboçya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminde de artış gözleniyor. Ekonomik büyüme ile birlikte elektrik üretimi ve iletimi, telekomünikasyon gibi temel altyapı yatırımlarına olan ihtiyacın artması, Türk elektrik-elektronik sektörü açısından önemli bir potansiyel yaratıyor.
TET ticaret heyetinin Kamboçya’dan sonraki durağı olan Myanmar’da yapılan görüşmelere ise 53 Myanmarlı firma katıldı. Beyaz eşya ve ev aletleri, tüketici elektroniği, sanayiye yönelik elektrik ve elektronik ürünleri alanında geniş dağıtım kanalları sunan Melbourne Co. Ltd. ve Smart Electrical Trading gibi şirketlerin yanı sıra yapı-inşaat sektöründeki en büyük firmalarından biri olan Shine Group bu firmalar arasındaydı. Myanmar; doğal kaynaklarının zenginliği, hızla büyüyen pazarı, Bangladeş, Hindistan, Çin ve Tayland gibi dünya ekonomisi açısından önem taşıyan ülkelere komşu coğrafi konumuyla Türkiye açısından izlenmesi gereken bir ülke olarak dikkat çekiyor.
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, ticaret heyetinin yeni işbirliği olanaklarının yaratılması açısından zemin hazırladığını dile getirerek şunları söyledi: “Türkiye ile Kamboçya ve Myanmar arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinin sadece bu pazarlar yönüyle değil aynı zamanda 600 milyondan fazla nüfusu ile tüm ASEAN Bölgesine ulaşma imkanı veren bir açılım olduğunu gördük. Özellikle dünya ile hızlı bir entegrasyon sürecine giren Myanmar ve yabancı yatırımcılar için liberal bir ekonomik anlayış belirleyen Kamboçya, potansiyeli yüksek pazarlar. Ticaret heyetimiz bu açıdan bir ilki gerçekleştirdi ve katılımcı firmalarımız her iki ülkede verimli geçen görüşmeler yaptılar. Bölgeye yapılan diğer seyahatler ile birlikte bu çalışmaların ASEAN’a yapılan ihracatımıza olumlu yönde yansıyacağına inanıyoruz.”