5. yılımıza doğru yaklaşırken sitemizi ve kendimizi ilk kez bir gazetede anlatma fırsatı bulduk. Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı TÜSİAV Başkanı Sayın Veli Sarıtoprak ‘ın Anadolu Gazetesi’ndeki Ankara’nın Patronları köşesinde Genel Yayın Yönetmeni Tolga Özek, Genel Koordinatör Soner Tümer olarak sitemizi, internet yayıncılığını ve Ankara’yı konuştuk. Bu
Tolga Bey önce sizi tanıyabilir miyiz?
Hacettepe Üniversitesi İstatistik bölümü 2003 yılı mezunuyum. Mezun olduktan sonra Avrupa Birliği ile ilgili projeler yürüten bir firmada çalıştım, 2006 yılının sonlarına doğru aynı zamanda hala yöneticisi olduğum kampanyalar bilgilendirme portalı www.kimkazandi.com kuruldu, onu yönetmeye başladım. İnternet portalları olan bir şirkette çalıştım, etkinlik sektöründe ve gıda sektöründe sosyal medya marka yönetimlerim oldu. Türkiye’deki önemli kongrelere ilaveten yabancı katılım ve döviz girdisi sağladım. Ankara’dan gitmeyip burayı nasıl daha iyi, daha verimli hale getirmenin mücadelesini verdim hala veriyorum.
Business Ankara portalı fikri nasıl oluştu?
Tolga Özek: Kongre sektöründe çalışırken Ankara’da ve hatta Türkiye’de etkinliklerin neden duyurulmadığını kafaya takmaya başladım. Oldukça önemli kongreler yapılıyordu, yapılmaya başlanmıştı, yıl 2009 dan bahsediyoruz. Fakat Ankara özelinde yapılan çalışmaların, sektörel aktivitelerin, sektörel haberlerin neredeyse hiç duyurulmadığını görmek kafamda bir ışık uyandırdı ve Soner’e bu yola çıkmayı önerdiğimde başta biraz çekingen davrandıysa da kabul etti. Biz “Ankara’da hiçbirşey olmuyor” a karşı “Ankara’da olup bitenleri çağa uygun hızda servis etmeli ve yaymalıyız” prensibi ile 2010 Eylül’de yola çıktık.
Ankara’da internet yayıncılığının durumunu nasıl görüyorsunuz?
Bu aslında bir kanayan yara… Ankara ne yazık ki siyaset ve bundan tamamen zıt olarak magazin konuşmaya o kadar alışkın ki… Elbette Ankara’ya katkılarını, reklam verme kültürü yaratmalarını yadırgayamayız ama bitmeyen bir magazin yayıncılığı biz başlarken vardı, artarak devam ediyor. İnternet ve hatta paralel olarak televizyon, gazete ve dergiden her zaman bir adım ötede. Artık dünya mobil uygulamaları, mobilden haber okumayı konuşuyor, bizler de hepimiz de bu noktada artık alışkanlıklarımızı bu yöne çeviriyoruz. Fakat, burada özelleşmiş yayınlar olmalı ki mobil deneyimin de bir manası olsun. Ankara’da gayret gösteren, çaba sarfeden başka internet portalları da var. Bir algı yaratmaya katkımız olduğunu düşünüyoruz…Bizce daha iyi oalcak, zira artık insanlar bir şey ifade etmeyen yayınlardan sıkıldı, insanlar artık iş konuşmak istiyor. Türkiye’de genel olarak da sektörel dergilere ve ekonomi kanallarına olan ilgi bunu gösteriyor. Türkiye’nin 2023 ‘e ulaşmak istiyorsa içi boş yayınlara fazla zamanı olmadığını düşünüyoruz.
Ankara’da sizce hangi sektörler öne çıkıyor, çıkmalı?
Son yıllarda sağlık bilişimi, 3d teknolojileri alanlarında iyi gidiyoruz. Bu konuda ve diğer konularda ODTÜ Teknokent, OSTİM, Hacettepe Teknokent ‘te gerçekten pırıl pırıl firmalarımız var..Sağlık turizmini hep birlikte konuşuyoruz, o konuda gelişmeler olacaktır. Ankara’mızın 8 OSB’si var, geçen sitede de yazdık, buralarda çok değerli işler yapılıyor, biraz daha iyi anlatmamız lazım yapılanları, daha çok konuşmamız lazım ki değerleri büyütelim. Traktör firmalarımız Türkiye’de ilk 500 listesinde.. Bu sene İSO’nun listesine göre 2014 ‘te 15 firmamız yerini yükseltti, 9 u ise aşağı sıralara indi. Ankara listede bulunduğu ağırlığını artırmaya başladı bu sevindirici ama yetmez. Türkiye’nin üretim eksikliği, kolay ve hazır almaya alışkınlığı, ithalat temayülünü Ankara kıracaktır, kırmalıdır.
Sizce Ankara bu sene ve önümüzdeki senelerde hangi kavramları konuşacak?
Ankara öncelikle şehirden ayrılan büyük kuruluşlar yerine buradaki sermayeyi güçlendirecek kavramları konuşmalı. Örneğin, pek gönülsüz durulan melek yatırımcılık bunlardan biri. Bu konuda biz de zaman zaman yazılar yazıyoruz, yazılarımızda değiniyoruz, yukarıda bahsettiğim gibi firmalara destekler olursa burayı kendiliğinden, özel bir toprak alanı kiralamadan, kazma işlemi yapmadan bir Teknoloji Vadisine çevirebiliriz. Direkt Uçuşları konuştuk ve sonunda yol katedildi fakat burada vatandaşın ilgisini sıcak, güncel tutmamız lazım. Ankara Ticaret Odası’nın da sponsoru olduğu Eticaret ve Dijital Pazarlama Konferansı çok önemliydi. Ankara, artık dijital reklamcılığı daha çok konuşacak. OSB’lerinin ve teknoparklarının daha yüksek düzeyli PR çalışması yapmasını mecburen konuşacak , bu yapılar bizi daha çok haber yapmaya mecbur bırakmalı. Bir önemli eksik de Ankara’da nitelikli insan kaynağının patronaj algısı yüzünden istihdam edilmeyişi, buna uzak durulması. Şehirin ürettiği ekonomiye olumsuz etkisi var. Beyin göçünü Ankara’dan uzaklaştıracak değil, Ankara’ya çekecek stratejilere ihtiyacımız var.
Business Ankara’nın potansiyelini nasıl görüyorsunuz?
Bizim aylık gerçekten sektörel haberlere, sektörel etkinliklere ilgili hedef beklentimiz 150-200 bin bandında. Burada nitelikli bir okuyucu kitlesinden bahsediyoruz, şu an bu rakama ulaşmak için yolumuz çok. Algıları kırmak yolunda sosyal medyayı çok aktif kullanmaktayız. Facebook sayfamız, twitter ve instagram hesaplarımız çok faal. Ayrıca, LinkedIn sosyal iş ağını da efektif kullanıyoruz. Ankaralının iş konuşmaya, network yaratmaya, yatırımcı bulmaya, yatırım yapılacak proje bulmaya olan o aslında sessiz duran fırtına tadındaki ihtiyacı bize ilham veriyor. Şöyle de bir durum var, Ankara 3D Printing buluşmalarını canlı tweetler ile yayınlayan tek biz olduk. Geçtiğimiz gün Ankara Sanayi Odası’nda yapılan Sağlık Turizmi Panelini, sosyal ağ hesabımız Periscope üzerinden tamamen canlı yayınladık. Ayrıca, sosyal ve sanatsal aktiviteleri de çok seviyoruz. Bundan önceki yıllarda Ankara Caz Festivali, BachFest gibi müzikal etkinliklere davetiyeler kazandırdık, Ankaralının sanat dünyasına da renk katmayı seviyoruz. Sürprizleri yakalamak isteyenler bizi sosyal ağlarda /BusinessAnkara uzantısından takip edebilir.
Soner Tümer Kimdir ? Profesyonel olarak çalışma hayatında hangi konularda çalışmaktadır. ?
Ben, 2002 Yılında Serbest Grafik Tasarımcı olarak başladığım çalışma hayatıma takip eden yıllar içerisinde özellikle Üniversite eğitimime başladığım Çankaya Üniversitesi Uluslar Arası Ticaret bölümünde eğitimimi sürdürdüğüm dönem içerisinde de Çeşitli ticari girişimler içerisinde bulunarak 2006 yılına kadar devam ettim. Sonrasında idealim olan Tasarım ve Grafik alanındaki mesleğimde uzmanlık alanımı Web Arayüz Tasarım Uzmanlığı ve İnternet Reklamcılığı üzerine kaydırarak bu sektörde birçok Kurum ve firmaya bu hizmetleri sundum.
Şuanda 2012 yılında kurduğum TALK Medya Dijital İletişim Hizmetleri Ajansının Başkanı olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda businessankara.com İş Hayatı Portalının Genel Koordinatörü olarak çalışmaktayım. Web Tasarım, Yazılım ve İnternet Reklamcılığı alanlarında müşteri ihtiyaçlarına göre Butik hizmetler sunmaktayız. Özellikle Google Reklamları ve Facebook Reklamları alanında birçok sektöre hizmet etmekteyiz. İnternet Reklamcılığı uzmanı olarak Trafik Analizleri ve Reklamcılık Kurguları üzerine Kurum ve Firmalara Danışman olarak hizmet vermekteyim.
Müşterilerinize sunduğunuz hizmetlerinizden bahsedermisiniz?
Öncelikle internet reklamcılığı ve Google Reklamlarından bahsetmek isterim. Günümüz ticari hayatında artık firmalar için Satış süreçlerini hızlandırmak ve desteklemek amacı ile kullanılan olmazsa olmaz google reklamları konusunda profesyonel olarak Kampanya Destek ekibimiz ile tüm sektörler için Özel analizler, Anahtar Kelime analizleri ve kampanya yönetimi hizmetlerini vermekteyiz.
Google Reklamları, özellikle satış ve pazarlama odaklı ticari faaliyetlerde artık kullanılması zorunlu bir Reklam Kanalı konumuna geldi. Ajansımız bu konuda firmalara destek ve yönetim hizmeti vererek Reklam kampanya performanslarını ve maliyetlerini optimize ederek yanlış kullanımdan doğabilecek para kayıplarının da önlenmesinde destekleri ile hizmet vermekte.
İnternette reklam vermek isteyen müşterilerimiz için bu sürecin başlangıcında en önemli kriterlerden biri olan Web Sitesi konusunda da ihtiyaçları olması durumunda hedefledikleri marka konumlandırma veya hizmet vermek istedikleri müşteri kitlesine özel analizler gerçekleştirilerek hazırlanan Web sitesi ve İçerik Hizmetimiz ile paralelinde kullanılacak reklam kampanyalarının uyumu da sağlanarak Müşterilerimize zaman ve para tasarrufu sağlamaktayız. Web sitesi konusunda da Tasarım ve Yazılım desteği sunmaktayız.
E-ticaret konusunda nasıl çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz ?
TALK Medya olarak E-Ticaret yapmak isteyen müşterilerimizin istekleri doğrultusunda birçok özelliğe sahip bir E-Ticaret yazılım altyapısına sahibiz. Hali hazırda birçok firma hazırladığımız bu yazılım ile İnternetten satış hedefleyen müşterilerimize E-ticaret yazılımı ve reklam çalışmaları konusunda paket hizmetler sunmaktayız.