- Türkiye’den Birleşik Krallık’a yapılan yatırımlarda tekstil, yazılım ve yeme-içme sektörleri ön sıralarda geliyor
- Türk şirketi Grup Florence Nightingale, Birleşik Krallık’taki faaliyetiyle uluslararası genişlemesini destekliyor
- Avrupa’nın önde gelen yatırım noktası olarak konumunu koruyan Birleşik Krallık’a 2014 yılında yapılan doğrudan yabancı yatırım toplamda 1 trilyon sterlini geçti
Expo Milano’daki Birleşik Krallık Ulusal Günü vesilesiyle, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) tarafından yayımlanan raporda, 2014 yılında Avrupa’nın en çok doğrudan yabancı yatırım (DYY) alan ülkesinin Birleşik Krallık olduğu açıklandı. Raporda ayrıca, yapılan 1 trilyon Sterlin tutarındaki doğrudan yabancı yatırımda Türk şirketlerinin Birleşik Krallık’a yaptığı yatırımların da altı çiziliyor.
UKTI İstanbul Başkanı Neill Floyd, “Tüm dünyada doğrudan yabancı yatırım akışlarının azaldığı bir dönemde, Birleşik Krallık’ın Türkiye’den yatırımcılara sunduğu çeşitlilik giderek daha da iyi anlaşılıyor ve her geçen gün bu konuda yeni girişimler ortaya çıkıyor. Örneğin Türk şekerleme devi Yıldız Holding’in United Biscuits’e yaptığı 2 milyar sterlinlik yatırım, Türk şirketlerinin Birleşik Krallık’ı küresel ölçekte faaliyet göstermek için dünyaya açılan bir kapı olarak gördüklerinin harika bir örneğini sunuyor. Ayrıca, Grup Florence Nightingale gibi şirketler de Birleşik Krallık’ta buldukları sektörel uzmanlıktan yararlanarak tam anlamıyla birinci sınıf işletmeler olabileceklerini gözler önüne serdi” dedi.
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, bundan önce, “United Biscuits’i Yıldız bünyesinde büyüterek global bir oyuncu haline getirmeyi istiyoruz. Buna, şirketin Birleşik Krallık’taki konumunun geliştirilmesi de dahil; Birleşik Krallık ve Avrupa’ya yaptığımız yatırımlara devam edeceğiz” demişti.
Grup Florence Nightingale’in Londra ofisi ise kuruluşun tüm uluslararası operasyonlarını yönetiyor. Aynı zamanda, Londra’da Türkçe konuşan topluma ayakta ve yatarak tedavi hizmetleri, tıbbi ikinci görüş hizmetleri ve tıbbi turizm faaliyetleri de sağlıyor. Tesisin kurulması ile, grup tarafından tedavi edilen uluslararası hasta sayısının da iki katına çıkarak kapasitesinin yüzde 50’ye varan bir kısmına ulaşması bekleniyor.
“İngiliz markaları tüm dünyada büyük bir saygı görüyor” diyen İstanbul ve Londra’daki Group Florence Nightingale Hastaneleri Genel Müdür ve Operasyon Direktörü Dr. Sinan Aran sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkezi Londra’da bulunan bize ait bir İngiliz şirketinin, Grubumuzun Doğu Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika’da daha hızlı ve güçlü bir genişleme kaydetmesine de katkıda bulunacağını düşündük. Dahası, çoğunluğu Londra’da yerleşik olmak üzere, tüm Birleşik Krallık’ta yarım milyon civarında Türk de yaşıyor. Bu topluma, entegre olmaları ve NHS’e yük olmadan ihtiyaç duydukları sağlık hizmetini almaları konusunda yardımcı olmayı umuyoruz.”
Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner ise, “Birleşik Krallık’ın doğrudan yabancı yatırım rakamları, Türkiye’den işletmelerin gelişmesi için mükemmel koşulları yarattığımızı ve İngiliz ekonomisine duyulan güveni ortaya koyuyor.” İfadelerini kullandı.
UKTI’ın 2014/15 mali yılı için sunduğu yıllık yatırım rakamları, Birleşik Krallık’ın bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 daha fazla DYY yatırımı çektiğini gösteriyor.
Birleşik Krallık’a yapılan yatırımlarda lider bu yıl da Amerika Birleşik Devletleri
Birleşik Krallık’a yapılan yatırım, Türkiye gibi dünyanın önde gelen gelişmekte olan pazarlarının da aralarında bulunduğu 70’i aşkın ülkeden geldi. ABD, 2014’te toplam 564 proje ile en büyük iç yatırım kaynağı olmayı sürdürürken bu ülkeyi 124 proje ile Fransa izledi.
Yüzde 65 artırdığı yatırımları ile Birleşik Krallık’ın en büyük üçüncü yatırım kaynağı haline gelen Hindistan, 9.000’i aşkın yeni ve korunan iş yarattı. Aynı zamanda, 13’ü Hong Kong’dan olmak üzere, 2014’te 4.000’in üzerinde yeni iş ile sonuçlanan 112 proje, Çin ile güçlenen ilişkilere de işaret ediyor.
UKTI iç yatırım raporu aynı zamanda, birçoğu bir araştırma ve geliştirme unsurunu da içeren DYY’nin çok geniş bir yelpazeye yayılmış sektör ve endüstrilere gittiğini de ortaya koyuyor. Bu, Birleşik Krallık’ın bir araştırma, inovasyon ve teknoloji merkezi olarak öncü konumuna da vurgu yapıyor.
En yüksek DYY proje ve iş rakamını, otomotiv, uzay ve havacılık ve gelişmiş mühendislik sektörlerini de içeren ileri düzey imalat gerçekleştirdi.
UKTI Yatırım Raporu’nun tümüne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.gov.uk/government/publications/ukti-inward-investment-report-2014-to-2015