Bu hafta imzalanan bir protokol ile; Bilkent Üniversitesi, Türk Patent Enstitüsü ve WIPO ile işbirliğine giderek, günümüzün en önemli konularından biri olan fikri mülkiyet hukuku konusunda, programın tamamı İngilizce olacak olan bir yüksek lisans programı açıyor. Türkiye’de bir ilk ve tek olacak bu programın bir benzeri İtalya’da yürütülmektedir. Böylece bu program, Avrupa’da ikinci olacaktır.
İmza töreninde konuşma yapan Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, bir yıllık programın birinci yarısının WIPO tarafından doğrudan uzaktan eğitim şeklinde, ikinci kısmının ise ağırlıklı yabancı hocalardan alınacak derslerle yüz yüze eğitim şeklinde Bilkent’te gerçekleşeceğini belirtti. Bu eğitim planlamasıyla yurt dışından öğrenci almayı hedeflediklerini belirten Atalar, hukuk fakültesi mezunları dışında özellikle mühendislik ve fen bilimleri lisans eğitimini tamamlayanlarında bu programa katılabileceklerini ve böylece Türkiye’nin teknolojik yenilikleri gerçekleştiren kişilerin bunların hukuki korumasını da sağlayacak hale gelmesine, bu alanda insan kaynağının yetiştirilmesine büyük bir katkı sağlanacağını ifade etti.
İmza töreninde konuşan Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, günümüzün en önemli ve gelişmekte olan konularından biri olan fikri mülkiyet hukukuna ilişkin bu yüksek lisans programının çok önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti. Uluslararası alanda otorite olan Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) ile işbirliğine girmenin önemli olduğunu belirten Prof. Asan, Bilkent’in uluslararası tanınırlığının ve güven veren bir eğitim kurumu olmasının WIPO’yu bu işbirliğine ikna etmede çok kolaylık sağladığını belirtti.
Her yıl 25 – 30 öğrenci yetiştirmeyi hedefleyen programda Türkiye dışından gelecek 5 öğrencinin masrafları WIPO tarafından karşılanırken, Türk Patent Enstitüsü ve Bilkent Üniversitesi de ayrıca beşer öğrencinin eğitim masraflarını karşılayacak. Bu 15 öğrenci dışında ücretli olarak bu programı takip etmek isteyenler de başvurabilecekler.
Fikri mülkiyet hukuku alanında özellikle uluslararası alanda çalışan Avrupa’dan ve ABD’den gelecek uzman hocaların ders vereceği programda; patent, marka, tasarım, telif hakları gibi ders başlıkları bulunuyor. Programı tamamlayan öğrenciler, fikri mülkiyet hukuku yüksek lisans belgesi alarak bu alanda Türkiye’nin ihtiyacı olan uzmanlık kazanmış kişiler olacaklardır.