Türkiye Sanayici ve İş Adamları Vakfı TÜSİAV bünyesinde geçtiğimiz ay kurulan Verimlilik Platformundan direkt uçuşlar ile ilgili çarpıcı bir analiz geldi.
Platformun Başkan Yardımcısı Dr. Begüm Akış, Ankara’dan direkt uçuş ile ilgili önemli bir çalışma hazırladı. Begüm Akış istatistiksel verilere istinaden hazırladığı çalışmada, Türkiye’deki uçuşların yüzde 51’inin iç hat uçuşları, yüzde 49’unun ise dış hat uçuşları olduğunu, Türkiye’de seyahat eden yolcu sayısının yüzde 46’sının İstanbul üzerinden gerçekleştiğini, iç ve dış hat yük taşımacılığı da eklendiğinde İstanbul’un kapasite sorunu yaşadığını belirtti. Ankara’nın yük taşımacılığı bakımından Türkiye’deki uçuşların yüzde 8’ini, yolcu sayısı olarak ise sadece yüzde 7’sini oluşturduğunu belirten Akış, doğuya giden uçuşların merkez noktasının Ankara olması halinde İstanbul’un yükünün hafifleyeceğini kaydetti. TÜİK istatistiklerine göre Türkiye’ye gelen toplam dış hat yolcularının sadece yüzde 6’sının Ankara üzerinden giriş çıkış yaptığı, yabancıların ise yüzde 1’inin Ankara’dan giriş yaptığı göz önüne alındığında, bu oranın yükselmesinin yolcu transit akışını da kesinlikle daha verimli hale getireceği raporda önemle vurgulandı. Ankara’nın diğer illere yakınlık ortalamasının 592 km olmasının şehirdeki iş hayatına, festivallere, kongrelere, konferanslara vb faaliyetlere de katkısı olacağı belirtildi.
Dr. Begüm Akış ayrıca, Ankara’nın ulaşım merkezi yapılmasının enerji verimliliğine yol açacağını da öne sürerek bunun sosyokültürel etkileşimi arıtracağını, burada Sivil Toplum Kuruluşlarına büyük iş düştüğünü ve üzerlerinde iyi yönde bir baskı hissedeceklerini aktardı. Ankara Esenboğa Havalimanı’nın 2014 yılı verilerine göre, 2014 yol sonu itibariyle yolcu trafik artış oranı sadece yüzde 1 olurken, uçuş trafiği ise yüzde 3 azaldı. Raporda Esenboğa’nın yıllık yolcu kapasitesinin maksimum yüzde 50’sini kullandığı vurgulanırken “Dünyada hiçbir ülkenin başkentinden büyükelçilerin kendi ülkelerine aktarma ile gitmediği” notu yer aldı. 2015 Mayıs verilerine göre Ankara’dan aralarında Doha, Bağdat, Erbil, Moskova, Tahran, Medine, Girne, Münih, Frankfurt ve Bakü’nün olduğu sadece 14 ülke ve 25 şehire direkt uçuşlar düzenleniyor. Dr. Begüm Akış, son olarak bu noktada sivil toplum kuruluşlarının doğrudan uçuşlar konusunda çağrı ve talebi vurgulamasının önemine değindi.
Business Ankara olarak bizim de ısrarla vurguladığımız bir çağrımız var. Konu sadece Sivil Toplum Kuruluşlarının öncülüğünde değil, siz bireylerin katılımında talebi göstermekle mümkün olacaktır diye düşünüyoruz. Twitter’da veya diğer sosyal ağlarda #AnkaradanDirektUçuşİstiyoruz etiketini kullanarak bu talebi siz de bizzat vurgulayabilir, havayolu firmalarını başta THY ve AnadoluJet olmak üzere mentionlayarak bu ilginizi vurgulayabilir, yapılan çalışmaların boş olmadığını kanıtlayabilir, katkı sunabilirsiniz.