SmartsUnited, ODTÜ Girişimcilik Merkezi (ODTÜ GİMER) ve ODTÜ İşletme Bölümü iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Girişimcilik, Markalaşma ve Finansman Üzerine’ paneli katılımcılardan tam not aldı. Moderatörlüğünü Kazım Yalçınoğlu’nun yaptığı panelde ODTÜ GİMER Başkanı Adil Oran, Dijital Pazarlama ve Marka Yönetimi Uzmanı Ömer Karapınar, Etkili Konuşma ve Liderlik konularında faaliyet gösteren Toastmasters Ankara Başkanı Levend Kalaç ile Mali Müşavir ve Finans Danışmanı Ümit Ünver yer aldı.
Ankara’da girişimcilerin, ‘Girişimcilik ekosisteminin önündeki engeller nelerdir? Kamu, özel sektör ve üniversiteler bu engellerin ne kadarını kaldırdı? Girişimciler için ilk etapta erişilebilecek finansman kaynakları hangileridir? Bu kaynaklar yeterli midir? Yatırımların etkili bir finansman kaynağı alabilmesi için girişimcilerin farkında olması etmenler nelerdir? Girişimciler en çok nerelerde kendilerini ve start-up’larını tanıtmalı? Girişimciler fikirlerini yatırımcılara anlatırken 3 veya 5 dakikalık pitch’lerde nelere dikkat etmeli? Kısa sürede iyi bir marka yaratmanın temel şartları nelerdir? Girişimciler ve KOBİ’ler dijital pazarlamada en çok hangi hataları yapıyor?’sorularına yanıt aradığı panelde, 70’i aşkın genç girişimci düşüncelerini panel düzenleyiciler ile paylaştı.
ODTÜ GİMER Başkanı Adil Oran, Türkiye’de eğitim sistemi girişimciliği teşvik eder nitelikte olmalı gerektiğini belirterek, ‘Çocuklarımızı ilkokuldan başlayarak soru soran bireyler olarak yetiştirmezsek araştıran ve girişimci bir nesil oluşmaz” dedi.
Toastmasters Ankara Başkanı Levend Kalaç, ‘Başta girişimcilerin kendilerini ve iş fikirlerini oldukça profesyonel anlatmaya ihtiyacı var. Bu seviyeye ulaşmak imkansız değil. Bugün konuşmalarını severek dinlediğimiz pek çok insan bu yetenekleri düzenli prova ve eğitimlerle kazanmıştır” diyerek etkili konuşma yeteneğinin kişinin kendisini yetiştirerek kazanılabileceğini belirtti.
Panel boyunca Markalaşma ve İtibar Yönetimini farklı örneklerle anlatan Ömer Karapınar ise, ‘Türkiye’de kullanılan “Kot” ismi aslında İzmir’de bu tür pantolonları üretmiş olan “Muhteşem Kot” adlı bir firmanın Kot pantolonlarından geliyor. Bu markanın ürün adına dahi dönüşmesine rağmen neden şu anda pazarda olmadığı girişimciler için büyük bir derstir” örneğiyle başlayarak katılımcılara markalaşma yanında başarıya giden yoldaki diğer faktörlerden de bahsetti.
Yazarımız Mali Müşavir ve Finans Danışmanı Ümit Ünver de şu konulara dikkat çekti .
‘Girişimcilerin her şeyden önce sağlam bir iş planına sahip olarak yola çıkmaları önemlidir . Ne yazık ki ülkemizde fizibilite ve iş planına gereken önem verilmiyor; dolayısıyla bir süre sonra işletmeler sıkıntılar ile karşılaşabiliyorlar .Tekonoloji tabanlı iş kuracaklar devletin desteklerini takip etmeliler ayrıca melek yatırımcılar ve risk sermayesi de diğer finans seçenekleri olabilir.İş kurduktan sonra ise maliyet yönetimi önemli oluyor .Bütçe kültürünün işin kuruluşundan bu yana yerleşmesi lazımdır.Ayrıca maliyet yönetimi ,ürün ağaçlandırmaları ,stok yönetimi ,kur yönetimi kavramlarının her iş sahibi tarafından mutlaka iyi bilinmesi gerekmektedir.Genç üniversite öğrencileri öğrenimlerini piyasanın işine yarayacak bilgi ve sonuçlarla tamamlamaları kendileri için faydalı olacaktır.Bu konuda ülkemizdeki eksikliklerden birisi de ilkokuldan itibaren yaratıcı düşünce eğitimidir. Sadece işletme kurmak değil onu sürdürmek ve yaşatmak önemlidir.Birbirine benzer projeler yaparak ve küçük olsun benim olsun anlayışıyla bir yere varmamız çok mümkün gözükmemektedir.Ülkemizin bilgisayar mühendisine ihtiyacı olduğu kadar kimyacı ,biyolog ,meslek ara elemanına da ihtiyaç vardır.Biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi alanlara daha çok eğilmek katma değer açısından çok önemlidir.’
Girişimcilik, Markalaşma ve Finansman Üzerine paneli, panelist ve katılımcıların networking sohbetleri ve selfie’leriyle tamamlandı.