Türkiye’de yıllık ortalama 762 milyon ton atık üretiliyor. Üretilen miktarın yaklaşık 3,5 milyon tonu ambalaj atığı… Yani geri dönüşüm için kullanılabilecek değerli atık… 2014 yılında bu atıkların sadece 1,2 milyon tonu yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından belgelendirilerek geri dönüşüme kazandırılabildi. Ancak hedef tamamını geri kazanmak… Bu konuda en büyük sorumluluk ise tüketicilere düşüyor. Türkiye’nin ambalaj atıkları konusunda yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV de hazırladığı “kamu spotu” ile kamuoyunun geri dönüşüm konusundaki farkındalığını artırmayı hedefliyor. Bu sayede atıklarını evde ayrıştıran tüketiciler hem çevreyi koruyacak, hem de ekonomiye katkı sağlayacak.
“Sorumlu Endüstri” olmak gerekliliğinden hareketle tüm sektörlerin geri kazanıma vermesi gereken önem her geçen gün artıyor. Tüketicilerin de bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Yeşil bir gelecek ve sürdürülebilir çevreye odaklanan Türkiye’nin ambalaj atıkları konusunda yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi), geri dönüşüm konusundaki çalışmalarına bir yenisi daha ekledi. Atık yönetimi çerçevesinde; ambalaj atıklarının azaltılması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü için kamuoyu bilincini yükseltmek ve farkındalığı artırmak adına özel bir kamu spotu hazırladı.
Atıkların ayrıştırılmasının “geri dönüşüm” açısından önemini vurgulayan ve ünlü sanatçı Okan Yalabık’ın sesi ile hayat bulan PAGÇEV kamu spotunda çok özel mesajlar yer alıyor. Örneğin; Türkiye’de yıllık ortalama 762 milyon atık ortaya çıkıyor. Söz konusu miktar yaklaşık 122 bin adet olimpik yüzme havuzunun hacmine eşit. Bu havuzlar arka arkaya eklendiğinde Edirne’den Kars’a iki kez gidip gelmek mümkün. Bir aile yıllık ortalama 330 adet cam şişe ve kavanoz kullanıyor. Bu cam şişe ve kavanozlardan sadece bir tanesi geri dönüştürüldüğünde bir bilgisayarın 25 dakikada kullandığı enerji karşılanabiliyor. Geri kazanılan her bir ton kağıt ile en az 17 ağaç doğadaki yaşamını sürdürebiliyor. Sadece 10 adet metal kutu geri kazanıldığında ise 100 watt’lık bir ampul 35 saat yanabiliyor.
PAGÇEV diyor ki; bilinçli bir toplum, güzel bir ülke, aydınlık bir gelecek ve daha yaşanabilir bir dünya için ambalaj atıklarını ayrıştırarak geri dönüşüme destek olun!