2 Nisan Perşembe günü Ankara’nın Malıköy bölgesinde bulunan Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde önemli bir imza protokolü gerçekleştirildi. Ülkenin tatsız gündeminde notlarımızı şimdi paylaşmak istedik.
Malıköy, Temelli’ye gelmeden yolun sağ tarafında tren yolunu geçmeden konuşlanmış bir alan. Etkinliğin olduğu gün yağış vardı, baharın da etkisiyle manzarası pek güzeldi. Rahatlatıcı, motive edici, şehirin bunaltıcı havasından uzakta son derece ferah bir yer burası. Yolunuz Eskişehir’e doğru uzanırken ve Temelli’ye gelmeden mutlaka 6 kilometre kadar içeri girin ve bir göz atın, Anadolu OSB’nin de katılımı ile İç Anadolu’ya güneş doğuyor diye düşündüm. Aynı bölgede Başkent OSB, ASO 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi var. Mesafe Ümitköy-Çayyolu-Konutkent bölgesine nispeten daha yakın olduğu için bu bölgede yaşayanlar için cazibe merkezi olma ihtimalini daha da güçlendiriyor. Ayrıca, Sincan tarafından da buraya erişim mümkün.
Anadolu OSB’nin Başkanı Hüseyin Kutsi Tunçay ile son dönemde etkinliklerde sıkça denk geliyoruz. Gerçekten bir vatan sevdalısı, Ankara sevdalısı ve elbette girişimci sevdalısı. 97’de 3 kişinin 20 biner TL koyarak başladığı Anadolu OSB’de yaptıklarını anlatırken her yerde gurur doluyor, burada da aynısı oldu. Bölgeye girdiğinizde 500-600 metre ileride yolun sağında Anadolu OSB’nin yönetim merkezi var. Oldukça şık hazırlanmış ve yakın zamanda daha güzel işlere atacak bir bina. Manzarasında ise bir gölet var. Anadolu OSB içerisinde şehitlerimiz adına hazırlanmış çok anlamlı bir bölüm de var. Mutlaka ziyaret edin.
Gelelim toplantıya. Evet toplantının konusu Anadolu OSB ve Ankara Üniversitesi arasında imzalanan bir protokol. Amacı, Malıköy bölgesinde Anadolu OSB ile birlikte istihdamın geliştirilmesi, en uygun teknolojilerin buraya uyarlanması ve buna yönelik istihdam yatırımlarının çekilmesi noktasında analizler, raporlar hazırlanması. Hüseyin Kutsi Tunçay’ın belirttiğine göre bölgede minimum 15 bin kişi çalışacak. Tunçay, Ankara’daki işsizliğe eşit bir istihdam potansiyelinin tüm bölgede olduğunu, bugüne kadar Anadolu OSB’de 90 firmaya ruhsat verdiklerini kaydetti.
” Projeye yatırdığımız para Armada’nın karşısındaki Çelik Kafes kadar”
Tunçay, daha önce ASİAD’da da belirtmişti; 300 milyon TL’lik proje büyüklüğünün bugüne kadar harcanan miktarı olan 90 milyon TL, Armada karşısında yapılan ve hiçbir işe yaramadan da kaldırılan Çelik Kafes kadar. Tunçay’ın şu sözüne katılmamak elde değil: Ülkede Kaynak Sıkıntısı Yok, Kaynak Kullanım Sıkıntısı Var.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş imza töreninde “Buradaki amacımız daha huzurlu daha refah bir toplumda yaşamak. Bu sadece konuşmakla olmuyor, çalışmakla oluyor. Sivil Toplum Kuruluşları güçlendikçe işbirlikleri güçlenir. İşbirliklerinin temelinde en önemli unsur güven.” diye konuştu.
Erkan İbiş sözlerini “Üniversitemizde de bir direnç oluyor. Yaşam bilimlerinde önde olan bir üniversiteyiz. İğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batıralım. İş dünyası var olan duvarları yıkıyor. Buralarda kültürleri bir araya getiriyoruz. Buranın 50 sene sonrasını görür gibiyim” diye sürdürdü.
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Atilla Yücel, projenin detaylarını aktardı. Yücel “Üretimi yapacak insan faktörünü iyi tanımamız gerekiyor. Nasıl bir yöntem izleyeceğimizi belirlerken insan faktörünü izleyeceğiz, kararı sanayicimize bırakacağız. Sosyoekonomik araştırmaların yanı sıra bu bölgeye uygun teknolojik, sürdürülebilir, verimli teknolojileri araştıracağız. Çalışmayı 1 yıl içinde tamamlayacağız. Projenin sürdürüleceği süre 3 yıl olacak” diye konuştu.
Bu işbirliğine imza atan ve aslında katalizörlük görevini gerçekten iyi anladığınızda harika yapan, ilham ve motivasyon kaynağı TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak’a şükran borçluyuz. Anadolu OSB ve Ankara Üniversitesi’ni bir araya getirmekle kalmayıp somut bir çalışmaya dönüştürdü.
İnanıyorum ki, Ulusoy Elektrik, Turkcell, Kredi Kayıt Bürosu gibi nice marka / kurum / kuruluş burayı güzelleştirecek. Yeter ki Ankara sahip çıksın, Anadolu OSB kendini Ankara’ya, Türkiye’ye ve uluslararası piyasalara daha iyi anlatabilsin.
Daha önce de dedik, artık Uluslararası PR’ı konuşalım ki OSB’lerimizi, sanayi bölgelerimizi, Sanayi odalarımızı, iş hayatı derneklerimizi dünyaya taşıyalım.