Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma Türkiye’nin girişimciliğe olumlu bakış konusunda 38 ülke arasında 25’inci olduğu sonucu ortaya koyarken, özünde icatlara çok meraklı Türk girişimcilerin, güvenli ortam bulamadıkları için bu özelliklerini yatırıma yansıtamadıkları belirtildi.
Ülkemizde ilk yerli 3D’yi üretme başarısı gösteren LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, Türkiye’de girişimciliğin hem kişisel hem de çevresel sorunlar nedeniyle istenen atağı bir türlü gerçekleştiremediğini , bireylerin öncelikle özgüven problemini yıkmaları gerektiğini kaydetti.
Bir fikrin hayata geçirilmesi için öncelikle gerekenin kendine ve fikrine güven olduğunun altını çizen Sam, şunları söyledi:
“Girişimci için en büyük koz ‘kendine güven’ olmalıdır. Yeteneği ve bilgisini, cesareti ve özgüveniyle bütünleştiren girişimciler kazançlı çıkacaktır. Tabi yalnızca kendine güven de yetmiyor. Parlak fikirlere sahip, adeta ‘atom karınca’ gibi çalışkan ve güçlü Türk girişimcilerin, fikirlerini hayata geçirebilecekleri, güvenli ortama ihtiyacı var. Biz millet olarak icatlara çok meraklıyız. Herkesin kafasında parlak bir fikir vardır. Ancak fikirler icraata dökülme sırasında karşılaşılan engellerle hevesimiz kayboluyor. Türkiye eğer 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefliyorsa, parlak fikirlerin önü açılmalı. Şu unutulmamalı ki sadece bir fikir bile bu rakamı yakalamamızı sağlayabilir. Apple, Nokia vs. gibi. Bu konuda bir süre önce Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı mucitlere vergi avantajı gibi düzenlemeleri büyük önem taşıyor. Biz atom karınca bir milletiz, önümüz açılsın dünyada engel tanımayız.”
Yapılan araştırmada çıkan sonuçların da Türklerin girişimcilikten ‘ürktüğünü’ gösterdiğini ifade eden Sam, Türkiye’nin ilk yerli üç boyutlu yazıcısı TeTe ve yüzde 100 bitkisel içeriklerle kişiye özel saç dökülmesine karşı ürettikleri şampuanlarda kendilerinin de bunu yaşadığını, ama yılmadıklarını kaydetti.