Teknolojinin günlük hayatta sık kullanan, interneti hayatında aktif olarak kullanan bağımsızlığa ve özgürlüğe olan düşkünlüğü ile bilinen Y kuşağı, iş hayatına da yenilikler getirmeye başladı.
1980 ile 2000yılları arasında doğan ve teknoloji ile barışık, interneti günlük hayatında yoğun olarak kullanan Y bireyselliği ve otoriteye karşı olmasıyla birlikte iş hayatında da büyük değişiklikler yapmaya başladı. Birçok bilim insanının analiz ettiği Y Kuşağının iş hayatında yaptığı değişiklikler üniversite tercihlerini de değiştirdi. YGS sonuçlarının açıklanması ile birlikte seveceği meslekleri tercih etmek isteyen Y kuşağına Güvender Yayınları Ürün Uzmanı Özcan Kuş geleceğe damga vuracak meslekler hakkında önemli uyarılarda bulundu: “Y jenarasyonu genel itibariyle; internet gençliği, cool, özgür, rahat, zeki, pozitif, zaman zaman sorumsuz, zeka yarıştıran, kibar, rahatına ve menfaatine düşkün olarak tanımlanmaktadır. Buna bir yönüyle çalışma hayatına ilişkin olarak zamanın hükmü gözüyle bakılabilir. Maliyetleri azaltıcı etkinliği artırıcı geleceğin meslekleri ve üretim teknolojileri, geleceğin tüketim alışkanlıkları,siyasal –sosyal-ekonomik makro dengelerin gelecekte nasıl bir seyir içinde olacağı ve buna karşılık kendi stratejilerinin ne olacağı gibi konular da bu rekabet konuları içine girmektedir. Meslek seçilirken bu noktalar dikkat edilmesi gerekiyor.”
Y kuşağının eğilimleri düşünüldüğünde küreselleşme, dijital yaşam tarzı, küresel iklim değişikliği ve teknolojik ilerleme gibi etkenler dünyada geleceğin mesleklerinin neler olacağını şekillendiriyor diyen Kuş şöyle konuştu, “Sosyal medya ve sosyal ağlar iletişim uzmanlığı, internet pazarlama, mobil uygulama yazılımcılığı, E-ticaret yazılımcılığı ve girişimciliği, Girişim ve proje danışmanlığı, Risk Yöneticiliği, Bilgi Teknoloji (IT) uzmanları ve denetçileri, Özellikle; veri madenciliği yazılımı uzmanı ve yazılım geliştirme mühendisleri, veri tabanı yöneticileri, SAP/ERP, Bilgi teknolojilerini kullanabilen İnsan Kaynakları uzmanları, İç kontrol sistem uzmanı (risklerin erken teşhisi için), Anlaşmazlıkların kanuna ve dışarıya yansımasını (marka değerine zararı) engelleyecek ve kendi içinde çözebilecek adalet birimleri / uzmanları, iş ve çevre güvenliği uzmanı(Çevresel etki değerlendirmesi uzmanlığı dahil), Çalışanların 360 derece kuşatılması için iş-meslek-yaşam danışmanları, Denetim, vergi ve teşvik uzmanları, Çağrı merkezi ve Müşteri ilişkiler uzmanlığı, İç ve dış çevreyi analiz edecek Sosyal ve Sektör araştırmacıları / uzmanları, Veri Analisti, İş zekası uzmanı, Proje yöneticisi gibi alanlar Y kuşağının ilgi gösterdiği meslekler diyebiliriz.” Y kuşağının eğlenceli, keyifli bir çalışma ortamı ile birlikte özgürlükçü ve bağımsız olmayı tercih ettiğini söyleyen Kuş, ‘Bu kuşak kendi işimde çalışmayı seven bir kuşak, iş yerlerinde uzun süre çalışmaktan hoşlanmıyorlar çünkü otoriteyi sevmiyorlar. Yeni iş hayatına da mizaçlarına uygun değişiklikler yapmaya devam edeceklerini tahmin ediyoruz. ” dedi.