ASİAD Başkanı Barış Aydın: “Organ bağışını yaygınlaştımak için; bağışta bulunan çalışanlara prim, vergi indirimi gibi teşvikler uygulanabilir”
Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) Başkanı Barış Aydın, Türkiye’de organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve bağışcı sayısının artırılması amacıyla; bağışta bulunacak çalışanlara prim, vergi indirimi gibi teşvik edici düzenlemeler konusunda çalışılabileceğini söyledi.
Organ bağışının önemine dikkat çekmek için ASİAD’ın ev sahipliğinde Dünya Yaşlılık Derneği’nin (DÜYADER) katkıları ile Organ Bağışı Sempozyumu düzenlendi.Sempozyuma ASİAD Başkanı Barış Aydın, DÜYADER Başkanı Umut Çınar, Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Birim Sorumlusu Bahri Kemaloğlu ve Ankara’daki STK temsilcileri katıldı.
-Organ bağışçısına prim ve vergi teşviki…
ASİAD Başkanı Aydın, sempozyumda yaptığı konuşmada, Türkiye’de yeterli düzeyde organ bağışı yapılmadığına işaret ederek, bu alanda bilinç oluşturma ve farkındalık yaratma konusunda hem devlete, hem özel sektöre, hem de sivil toplum örgütlerine görev düştüğünü vurguladı. Sağlık Bakanlığı’nın organ bağışı konusundaki faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Aydın, ASİAD olarak kendilerinin de her zaman konunun destekçisi olduğunu belirtti.
Organ bağışında farkındalığın artırılmasının bir devlet politikası olması gerektiğini ifade eden Aydın, şöyle konuştu:
“İşe girişte, çalışanlar organ bağışına davet edilip, bağışta bulunmak isteyenlere prim, vergi indirimi gibi teşvik unsurları uygulanabilir, bu gibi teşvik edici düzenlemeler üzerinde çalışılabilir. Biz, ASİAD olarak dernek bünyesinde de bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Sağlık Bakanlığımızın organ bağışı konusunda ülke genelinde ciddi bir kamuoyu oluşturmak için yoğun bir çaba sarf ettiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Ülke genelinde 111 tam donanımlı nakil merkezine ve bu konuda yeterli deneyime sahip bulunuyoruz. Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alıyoruz. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa’da yüzde 85-96 arasında bulunuyor ki; bizdeki oran da hemen hemen bu seviyelerdedir. Gerekirse adeta bir seçim kampanyası yapıyor gibi aktif bir çalışma süreci ile kapı kapı dolaşarak organ bağışı anlatılmalı, vatandaşlar bu konuda bilinçlendirmelidir.”
-25 bin kişi organ bekliyor…
Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Birim Sorumlusu Bahri Kemaloğlu da konuşmasında, ülkede organ nakli bekleyen 25 bin dolayında hasta bulunduğu, ABD’de bir milyon kişi başına 25 olan organ bağışında bulunan sayısının, Türkiye’de sadece 5 kişi düzeyinde kaldığına işaret etti. Kemaloğlu, ABD’de yüzde 80-90 olan beyin ölümü sonrası ailelerin organ bağışlama oranının Türkiye’de yüzde 25’te kaldığına dikkat çekti. İnsanların sosyokültürel ve dini çekincelerle organ bağışından kaçındığı vurgulayan Kemaloğlu, sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde bu konuda farkındalık yaratmaya, halkı bilinçlendirerek organ bağışına özendirmeye çalıştıklarını söyledi.
DÜYADER Başkanı Umut Çınar ise, Türkiye’de organ bağışı konusunda farkındalık oluşturulması konusunu kendilerine misyon edindiklerini ifade ederek, bu amaçla yurtdışı dahil 850 bin gönüllü ile çalıştıklarını söyledi. Çınar, önümüzdeki günlerde İstanbul’da gerçekleştirilecek Dünya Markalar Zirvesi’nde de katılımcı olarak yer alacaklarını ve bu konuyu gündemde tutacaklarını belirtti.
-İşadamlarından organ bağışı…
Sempozyum kapsamında; Sağlık Bakanlığı’nca oluşturulan stand aracılığıyla katılımcılar organ bağışında bulundu. ASİAD Başkanı Barış Aydın, Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Başkanı Nezih Allıoğlu ve işadamlarının da aralarında bulunduğu 28 kişi organ bağışı için form doldurdu.