BAREM tarafından Türkiye halkası gerçekleştirilen WIN/ Gallup International Association global araştırmasına göre dünya genelinde üç kişiden biri dünyanın kadın politikacılarla daha iyi bir yer olacağını söylüyor.
BAREM’in global ortağı WIN/Gallup tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye halkası BAREM tarafından yapılan ‘’Dünyada kadın siyasetçiye bakış’’ konulu araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Araştırma; Dünya genelinde 65 ülkede ülke nüfusunu temsil eden 66 bin 800 kişiyle yüz yüze (34 ülkede), telefonla (10 ülkede) veya online (21 ülkede) olarak yapıldı. Türkiye’de ise CATI yöntemiyle 1050 kişi ile görüşüldü.
Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların %34’ü, siyasetçilerin ağırlıklı olarak kadın olması durumunda, dünyanın genel olarak daha iyi bir yer olacağını ifade ederken, %17’si daha kötü bir yer olacağını, %41’i ise herhangi bir farklılaşma olmayacağını söyledi.
Kadın siyasetçilerle dünyanın daha iyi ve daha kötü olacağını söyleyenler arasındaki farka, yani net skora, bölgesel olarak bakıldığında ise; Amerikalılar en yüksek oranda (%33) daha fazla kadın siyasetçi olmasının dünya üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacağını belirtiyor. Bu oran, Batı Avrupa’da %24, Doğu Avrupa’da %15, Asya’da %14 ve Afrika’da ise %11.
En büyük destek Kolombiya’dan, En az destek Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan
Siyasetçilerin ağırlıklı olarak kadın olması ile dünyanın daha kötü bir yer olacağına dair inanç, %34 ile en yüksek MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde. Kadın politikacılara en yüksek destek ise Kolombiya’dan. Kolombiyalıların ise %62’si daha çok kadın siyasetçinin olmasının, dünyaya pozitif katkıda bulunacağını belirtiyor. Fiji (%53), Bosna-Hersek (%52) ve İsveç (%48) gibi ülkeler, yüksek oranlarda kadınların siyasete katılımından yanalar. Afganistan ise kadınların siyasete katılımı konusunda hemen hemen birbirine eşit oranlarda yanıt veren ülke oldu (daha iyi olur %36, daha kötü olur %35).
Dünya genelinde cevaplar; yaş ve gelir gruplarına göre çok az ayrışırken, cinsiyet önemli bir farklılık yaratıyor. Kadınlar’ın %25’i hemcinslerinin siyasette daha fazla yer almasına olumlu bakarken erkeklerde bu oran %10.
Müslüman Ülkeler Kadın Politikacıya Daha Olumsuz Bakıyor
Dünya genelinde ortalama olarak %17’lik kitle, kadınların siyasette daha fazla yer almasının olumsuz etki yaratacağına inanıyor. Tunus (%59), Cezayir (%49) gibi ülkelerde, kadınların siyasette daha fazla yer almasının dünyaya olumsuz etkisinin olacağı inanışı dile getirildi. Bu olumsuz etkiye inanan diğer ülkeler ise %41’lik oranla Azerbaycan, yine %41’lik oranla Bangladeş ve %33 ile Pakistan.
Cevaplar dinlere göre bakıldığında da oldukça farklılaşıyor. Yahudi (% 54), Hindu (% 27) ve Katolik (% 26) dinlerine mensup kişiler çok daha yüksek oranda siyasette daha çok kadın olmasını desteklerken, Müslümanlar (% -3) bu görüşe katılmayan tek din grubu.
Türkiye’de ibre olumludan yana
Türkiye halkası Barem tarafından yapılan araştırmada Türk halkının verdiği yanıtlar dünyaya kıyasla daha kutuplaşmış görünüyor. Kadınların siyasette daha fazla oranda yer almasına olumlu bakanların oranı dünya ortalamasının 2 puan üstünde (%36), fark etmez diyenler %35, olumsuz bakanlar ise dünya ortalamasından 10 puan daha fazla (%27).
BAREM Genel Müdürü Hakan Döngel, araştırma sonuçlarının dünyadaki siyasal ve sosyal değişimin bir aynası olduğunu söylüyor; ‘’Dünya üzerinde, katılımcıların üçte birinin, kadınların siyasette daha fazla yer almasının dünyaya olumlu etki yapacağına inanmaları, dünyanın bu konuda değişime hazır olduğunun göstergesi. Türkiye’de birbirinden farklı kültürlerin etkisinde bir ülke olmamız nedeniyle, özellikle son zamanlarda her alanda fark ettiğimiz kutuplaşmayı kadın politikacıya bakışta da net olarak görüyoruz” diyor.