Petrol Bayileri ve Petrol Ürünleri Tüketicileri Derneği (PETBAYDER) Başkanı Fatma Yarar, EPDK tarafından uygulanan tavan fiyat uygulamasını eleştirerek; “Tavan fiyat uygulaması, tüketiciyi koruma amaçlı çıkarılmasına karşın, tüketiciyi koruyamayan, sektöre ve ülke ekonomisine zarar veren bir yapıda karşımıza çıktı” şeklinde konuştu.
PETBAYDER Başkanı Fatma Yarar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan ve 20 Şubat 2015 tarihinde yürürlüğe giren benzin ve motorin satışlarındaki tavan fiyat uygulamasını değerlendirdi. Hazırlanan tavan fiyat uygulamasının Türkiye akaryakıt sektörünün yapısının dikkate alınmadan çıkarıldığını kaydeden Yarar, mevzuat çalışması yapılırken fiyatı oluşturan tüm unsurların analiz edilmediğini dile getirdi.
Petrol Bayileri ve Petrol Ürünleri Tüketicileri Derneği (PETBAYDER) Başkanı Fatma Yarar açıklamasına şöyle devam etti;
“Tavan fiyat uygulaması nedir?
Tavan fiyat uygulaması, tüketiciyi koruma amaçlı uygulanan ancak tüketiciyi koruyamayan bir sistemdir.
Tavan fiyat çalışması yapılırken; fiyatı oluşturan tüm unsurlar analiz edilerek, denge fiyatı oluşturulmuş mudur?
Yapılan açıklamalarda İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’da uygulanan marjların ortalaması alınarak Türkiye marjlarının bununla uyumlu hale getirilmeye çalışıldığı belirtilmektedir.
Uyum sürecinde aşağıda soracağım soruların cevapları alınmış mıdır?
Bu ülkelerde kaçak ve kayıt dışı petrol ticareti var mıdır?
Bu ülkelerde vergi uygulamaları nasıldır?
Bu ülkelerde kaçak ve kayıt dışılığı önlemek için bayilerin yasal yükümlülükleri ve katlandıkları maliyetler nedir?
Bu ülkelerde self servis satışlar yapılırken en az 10 personel çalıştırılması gerekli midir?
Bu ülkelerde marker uygulamaları ve bunların bayilere yansıtılan maliyetleri var mıdır?
Bu ülkelerde sırf adli olaylar çıkmasın diye akaryakıt istasyonlarında güvenlik elemanı var mıdır?
Bu ülkelerde yakıt almadan ücretsiz hizmet almak mümkün müdür?
Türkiye’nin ekonomik ve sosyolojik gerçekleriyle hiçbir ortak noktası bulunmayan bu ülkelerin kar marjları, nasıl bizim kar marjlarımızı belirler?
Ülkemizin denge fiyatı ile Avrupa Ülkelerinin denge fiyatı farklıdır. Sosyal ve ekonomik olarak zarar görmemek için tavan fiyatın denge fiyatına eşit veya üzerinde olması gerekmektedir.
EPDK’nın tavan fiyat belirleme yetkisini kullanabilmesi için, petrol piyasasında faaliyetlerin, rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı amacı taşıyan anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması gerekmektedir. Söz konusu maddenin geçerlilik kazanmasını haklı gören hiçbir bulgu yoktur.
EPDK bu uygulaması ile serbest piyasaya müdahale etmiş, sadece kar marjlarını değil, marj paylaşımını da belirlemiştir. Oysa bayilik sözleşmesi esnasında marj anlaşması yaparak yüzde 95’lere varan payları alıp, tüketiciye indirimli akaryakıt sunan bayiler ve müşterileriler ciddi zarar görmüştür. EPDK Başkanı Sayın Yılmaz’ın “Dağıtım şirketleri arasındaki yüksek bedellerle gerçekleşen bayi transferlerinin akaryakıt fiyatları içerisine yedirilerek tüketiciye yansıtılması mümkün değildir” beyanı, müdahalenin sebebini açıklamıştır.
Sayın Yılmaz’a hatırlatmak isteriz ki, her bayi transfer ücreti almaz. Bayilik anlaşmaları yapılırken marj anlaşması yapılarak indirimli satışlarla çok satış yaparak kazanç sağlamayı hedefleyen bayi sayısı çoktur. Sayın Yılmaz, bayileri kast ederken, sadece şehir merkezlerinde otomobillere mal ve hizmet sunan işletmeleri kastetmiş, diğerlerini görmezden gelmiştir. EPDK, yaklaşık 150 bin kişinin istihdam edildiği, ülkemizin vergi gelirlerinin yüzde 13,5’ini oluşturan akaryakıt sektörünün temsilcilerinin tümünü görmek, dinlemek ve buna göre çözüm üretmek durumundadır. Düzenleyici kurum olan EPDK, bayilik anlaşmaları yapılırken, dağıtım şirketlerinin bayilere her ne ad altında olursa olsun, herhangi bir ödeme yapılmasını engelleyici düzenlemeler yaparak, fiyatlar üzerindeki bu maliyeti kaldırabilir.
Sektörün tüm aşamalarındaki katılımcıların, eşit rekabetçi ortamda şeffaf ticaret yapabilmeleri, sürdürülebilir politikalarla güçlü bir petrol sektörü oluşturmak hepimizin hedefidir. EPDK tarafından yapılan düzenlemelerin uygulamadaki aksaklıkları ve haksızlıkları giderebilmesi; ancak ve ancak sektör oyuncularının deneyimleri, katkıları ile mümkündür.
Sektörün en önemli oyuncuları biz bayileriz. Tüketiciye hem hizmet hem ürün sunuyoruz. Seyahat eden insanların güvencesi olan, alışveriş, dinlenmek vb. ihtiyaçlar için yolcuların uğrak noktası haline gelen, 365 gün yorulmadan çalışan biz bayilerin düşünceleri alınmadan verilmiş bu karar; sektöre ve ülke ekonomisine zarar vermiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi; “Üst akılla değil, iç dinamikle sorunlar çözülmelidir.”
PETBAYDER olarak sektörümüzün kurumsallaşmasına yönelik düzenlemelerin tüm aşamalarında görev ve sorumluluk alabileceğimizi ve bundan büyük bir memnuniyet duyacağımızı bildiririz.”