Başkent Ankara, ihracatta sıkıntıların yaşandığı 2014 yılını, ilk kez 200’ün üzerinde ülke, özerk ve serbest bölgeye mal satarak rekorla kapatmayı başardı.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı, Avrupa’nın ekonomik durgunluğa girmesi, petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı üretici ülkelerin ithalata yeterli kaynak ayıramaması sonucu Türkiye’nin 2014 yılını, ihracatta hedeflenen rakamların gerisinde kapattığını anımsattı.
İstanbul ile birlikte Türkiye’nin ihracat yükünü taşıyan Kocaeli, Bursa gibi illerin ihracat rakamlarının geçen yıl, bir önceki yılın gerisinde kaldığına dikkati çeken Naslı, ‘’Bursa’nın geçen yılki ihracatı önceki yıla göre yüzde 1 oranında düşerken, Kocaeli’nin ihracatındaki gerileme yüzde 3’ü buldu. Ankara’nın ihracattaki bir diğer rakibi İzmir ise 2014’te ihracatını sadece binde 4 artırabildi. Ankara ise oldukça zor geçen 2014 yılında ihracatını yüzde 3,6 artırarak, rakipleri ile arasındaki makası az da olsa kapatmayı başardı” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerinden yola çıkarak yaptıkları araştırmada, çoğunluğu TÜGİAD üyesi olan ihracatçı firmaların adeta ekmeklerini taştan çıkardıklarının görüldüğünü anlatan Naslı, şunları söyledi:
“Dünyada ihracat yapılan ülke, özerk bölge ve serbest bölge olarak 209 nokta var. Ankara, bu yıl ilk kez ihracat yapılan nokta sayısında 200’ün üzerine çıktı. 2014 yılında ülke, özerk ve serbest bölge olarak 204 noktaya ulaşmayı başardı. Ankara’nın henüz ihracat yapmadığı noktalar Samao, Brunei, Vallis ve Futuna Adaları, Guam ve Cayman Adaları kaldı. İnanıyorum ki 2015 yılında Ankaralı sanayici ve işadamları bu ülkelere de ulaşarak, inanılmazı başaracaklardır.”
“Rekabette Eşit Koşullar Sağlanmalı”-
Ankara’nın direkt uçuş dezavantajına karşın ihracatta 204 ayrı noktaya ulaşmasının önemli bir başarı olduğunun altını çizen TÜGİAD Ankara Başkanı Naslı, şöyle devam etti:
“Bu başarıyı sağlayan ihracatçı firmaların teşvik edilmesi gerekir. Bizler, devletten parasal destekten çok rekabette eşit koşulların sağlanmasını istiyoruz. Yurt dışına direkt uçuşların çok yetersiz olması, rekabetin son derece acımasız olduğu küresel ekonomide Ankara’nın elini kolunu bağlamaktadır. Zaman, küresel ticarette en önemli rekabet unsurudur. Ankaralı sanayici ve işadamı zamanını yollarda geçirmek istemiyor.Yıllardır öneriyoruz, Ankara THY’nin yurt dışı uçuşlarda aktarma merkezi olmalı. Küçük bir fiyat avantajı da sağlanırsa, hem yurt içi hem de yurt dışından gelecek yolcular Ankara’dan aktarma yapmayı tercih edeceklerdir. Yüksek Hızlı Tren ve duble yollarla çevre illerle bütünleşen Ankara, 10-15 milyonluk nüfus potansiyeliyle de zaten THY’ye zarar ettirmez.”
Rakamlarla Ankara’nın İhracatı-
Başkent’in ihracatı geçen yıl 7 milyar 523 milyon 650 bin dolar olarak gerçekleşti. Böylece ihracatta, 7 milyar 256 milyon 298 bin dolar rakamına ulaşılan 2013 yılına göre yüzde 3,6 oranında artiş sağlandı. Başkent’in dışsatımda katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi ihracatının düşmemesindeki bir diğer etken oldu.
Ankara, savunma ve havacılık sanayi ürünleri ihracatını yüzde 37, taşıt araçları ve yan sanayi ürünleri ihracatını yüzde 17, makine ve aksamları ürünleri ihracatını ise yüzde 16 artırmayı başardı. Bu sektörlerdeki yüksek orandaki artış, Ankara’nın önemli ihraç kalemleri hububat, bakliyat ve yağlı tohumlarda yüzde 38, kimyevi maddeler ve mamülleri ile demir ve demir dışı metallerde ise yüzde 9’ar oranında ihracat düşüşü yaşanmasına karşın, genel olarak ihracatın bir önceki yılın üzerinde kalmasını sağladı.
Başkent’ten geçen yıl en fazla ihracat 729 milyon dolarla ABD’ye yapıldı. ABD’yi 673 milyon dolarla Irak, 641 milyon dolarla Çin İzledi. Almanya (395 milyon dolar), Azerbaycan (311 milyon dolar), İtalya (275 Milyon dolar), Türkmenistan (260 milyon dolar), Yunanistan (248 milyon dolar), Birleşik Krallık (247 milyon dolar) Ankara’dan en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu. Rusya’ya yapılan ihracat ise bu ülkenin petrol gelirlerindeki azalmadan kaynaklı yüzde 18 düşerek 168 milyon dolara geriledi.