2014’te teknokentleri çok konuştuk. Birçok teknokentin gerçekleştirdiği etkinliği özel haberler ile sitemize taşımaya çalıştık.
Ankara’da ve Türkiye’de yıldızı parlayan Teknoloji Gelişim Bölgelerinden biri olan Gazi Teknopark 2014’ü hareketli geçirdi. Biz de Genel Müdür Hanzade Sarıçiçek’e Gazi Teknopark ile ilgili bilinmeyenleri sorduk:
Gazi Teknopark olarak bu sene en iyi Teknoloji Bölgeleri sıralamasında derece aldınız. Sizce bunu sağlamada en önemli özelliğiniz hangisi?
2008 yılında faaliyete geçen Gazi Teknopark, Ankara’nın en genç ve nispeten küçük ölçekli teknoparklarından olmasına rağmen, oldukça hızlı bir gelişim gösterdi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kendi yaş grubunda birinci sırada yer aldı.
Gazi Teknopark’ın başarısının arkasında birden fazla etken sayabiliriz elbette. Ülkemizin en büyük ve köklü üniversitelerinden Gazi Üniversitesi’nin desteği ve gücü elbette çok önemli. Teknoloji Transfer Ofisinin de kurulmasıyla üniversite-sanayi işbirliği alanında oldukça önemli aşamalar kaydediyoruz. Kurucularının gücü ve desteği teknoparkların başarısında kritik rol oynuyor.
Teknoparklar konusunda tecrübeli kadrosu, istikrarlı yönetim yapısı, kurumsallaşmaya verdiği önem, firma ihtiyaçlarını doğru tespit edip uygun adımları hızlı atabilmesi, doğru teknopark hizmetlerini geliştirebilmesi, sürekli kendini geliştirip kalitesini arttırması Gazi Teknopark’ın hızlı gelişiminde oldukça önemli oldu. Teknopark yönetimi profesyonellik gerektiren; arazi geliştirme, bina yönetimi, iş geliştirme, yasal denetimler, nitelikli teknopark hizmetleri sunma, firma gelişimine katkı sağlama gibi çok farklı boyutları olan bir iş. Teknopark yönetimine ciddiyetle yaklaşmak ve kurumsal yapısını sağlam oluşturmak gerekli.
Bir diğer önemli faktör de Teknopark yönetimlerinin kamu ve özel sektör zihniyeti arasında dengeyi kurabilmesi. Teknoparkların hem özel sektör dinamik ve esnekliğinde hızlı hareket edebilmesi hem de kamusal sorumluluklarının bilincinde şeffaf, hesap verebilir, kamu menfaatlerini koruyan bir yapıda olmayı başarabilmesi gerekiyor. Biz bu gibi konularda başarılı olduğumuza inanıyoruz.
Elbette ki Ankara gibi ciddi talep ve potansiyeli bünyesinde barındıran bir bilim ve teknoloji merkezinde yer almasının da etkisi büyük. Ankara, İstanbul gibi teknolojik ve ekonomik potansiyeli yüksek illerde kurulan teknoparklar, küçük illerdeki teknoparklara kıyasla bir sıfır önde başlıyor. Ama yukarıda bahsettiğim yönetimsel faktörler olmazsa bu illerde bile başarıyı yakalamak zor.
Şuan baktığımızda, Gazi Teknopark, Gazi Üniversitesinin Gölbaşı yerleşkesinde, Mogan Gölü manzaralı 20.000 m2 kapalı alana sahip teknopark binasında, %100’e yakın doluluk oranı ile faaliyet göstermekte, 100’ün üzerinde Ar-Ge firmasına, 900’ün üzerinde nitelikli personele ve 200’ün üstünde Ar-Ge projesine ev sahipliği yapmaktadır. Firmalarımızın yarısından çoğu akademisyenler veya teknolojik girişimciler tarafından ilk defa bölgemizde kurulmuş firmalardır. Böylesi küçük firmaların, oldukça rekabetçi olan teknolojik sektörlerde mücadele vermesi, buradan başarılı ürünler çıkarabilmesi, küçük rakamlar da olsun ihracat yapabilmesi bizim için çok kıymetli. Tüm gayretimiz firmalarımızın başarısını yükseltmek ve rekabetçiliklerini arttırmak.
Firmalara ne gibi destekler veriyorsunuz? Kuluçka ve TTO faaliyetlerinden bahseder misiniz?
Kuluçka faaliyetleri, akademisyen destekli projeler ve akademik spin-off’lar konusunda oldukça başarılı uygulamaları olan Gazi Teknopark’ta, teknolojik girişimciliğe ve akademik çalışmaların ticarileşmesine özel önem veriyoruz. Faaliyete başladığı 2008 yılından beri, yeni kurulan ve desteğe ihtiyacı olan firmaları Kuluçka Merkezi alanlarında özel koşullarla destekliyoruz. Bu tür kuruluşlara sağlanan Kuluçka destekleri şu başlıklar altında özetlenebilir:
Kuluçka Destekleri
Uygun koşullu ofis
Eğitim ve bilgilendirme destekleri
Mali ve hukuksal konularda danışmanlık
Finansman kaynaklarına erişim konusunda destek
Üniversite kaynaklarına erişim ve işbirliği hizmetleri
2013 yılında faaliyete geçen, TÜBİTAK 1513 programı kapsamında destek almaya hak kazanan Teknoloji Transfer Ofisi ile üniversite-sanayi işbirliği faaliyetleri de büyük ivme kazandı. Gazi Teknopark’ın yürütücüsü ve organik bir parçası olan TTO, 20 kişilik bir ekiple faaliyet göstermekte ve her geçen gün başarısını arttırmaktadır. TTO kapsamında 5 modülde hizmet verilmektedir.
TTO Destekleri
- Bilgilendirme ve Eğitim Hizmetleri
- Ulusal ve Uluslararası Fon Kaynaklarına Erişim Hizmetleri
- Üniversite- Sanayi İşbirliği Oluşturma ve Projelendirme Hizmetleri
- Patent ve Diğer Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Alımı ve Ticarileştirilmesi Konusunda Destekler
- Girişimcilik ve Şirketleşme Destekleri
Gazi TTO çalışmaları kapsamında düzenlenen ve ana hedefi şirketleşme ve girişimcilik faaliyetlerinin desteklenmesi olan yarışmalar ile de son derece önemli sonuçlar elde ediyoruz. 2013 ve 2014 yıllarında düzenlenen ve geleneksel hale getirmeye çalıştığımız ‘ İş Fikri Yarışması’ ile ilk üç dereceye giren yarışmacılara parasal ödül dışında, teknoparkta ücretsiz ofis, koçluk ve yönlendirme desteği ile, Ar-Ge teşviklerine yönlendirme imkanları sunulmuştur.
Son iki yıldır düzenlenen İş Fikri Yarışması, Sanayi ve Teknoloji Tezleri Yarışması, Lisans Bitirme Projeleri Yarışması, Proje Pazarı gibi yarışmalarla her seviyeden öğrenci ve akademisyen arasında farkındalığı ve teknolojik girişimcilik kapasitesini arttırma yolunda önemli adımlar atılmaktadır. Bu kapsamda sağladığımız önkuluçka destekleri şu şekilde özetlenebilir:
Önkuluçka Destekleri
İş Fikri / Proje Yarışmaları ve maddi ödüller
“Mentor havuzu” yoluyla koçluk desteği
Eğitim desteği
Fikri mülkiyet desteği
Ar-Ge teşviklerinden yararlanma
İşbirliği destekleri
Staj/yarı zamanlı çalışma/işyeri eğitimi imkanları
Desteklediğiniz startuplardan örnek verebilir misiniz? Nasıl bir gelişim gösterdiler?
Gazi Teknopark Kuluçka Merkezi’nde faaliyete başlayan firmalarımızın başarı hikayelerine bazı örnekler şunlar:
Anadolu Plazma Teknoloji Merkezi San. Ve Tic. Ltd. Şti., 2009 yılında 5 kişilik bir kadroyla Gazi Teknopark’ta faaliyete başlamış akademisyen ortaklı firmalardan biridir. Bugün, 30 kişilik ekibiyle Gazi Teknopark’ta yer alan laboratuarlarında, Türkiye Kömür İşletmeleri ile birlikte, linyit kömürünün gazlaştırılması, yakılması ve yapay elmas kaplama ve üretimi konularında projeler yürütmektedir. Sodyum bor üretimi, plazma yakıt pili, plazmatronlar ve faaliyet alanındaki diğer konularla ilgili alınmış olan çok sayıda patenti mevcuttur. Şuan üzerinde çalıştıkları proje ile Türkiye’de ilk kez bir elektrik santralinde mikrodalga plazma yakma ve gazlaştırma metodu uygulanmaktadır. Birçok yerli ve uluslararası konferansta çalışmaları ile yer alan Anadolu Plazma’nın, Türkiye adına enerji sektöründe büyük hedefleri bulunmaktadır.
İnova Ar-Ge Ltd. Şti, Gazi Teknopark’ta yer alan akademisyen firmalarından biri olup, eğitimde teknolojinin doğru kullanımı ve teknolojiyle öğrenme performansının yükseltilmesi alanlarında Ar-Ge çalışmaları yürütmektedir. “Mobil araçların yabancı dil eğitiminde etkili kullanımı”, çocuklara “üretim odaklı teknoloji eğitimi” konulu inovatif proje ve ürünleri birçok eğitim kurumunda uygulanmaya başlamıştır. Aralık 2014’te Gazi Teknopark’ın da paydaşları arasında yer aldığı, Ankara Kalkınma Ajansı liderliğinde düzenlenen ‘’4. Tech Ankara Proje Pazarı’’ adlı etkinlikte 216 proje başvurusu arasında birincilik ödülü almıştır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanan ‘Teknogirişim Sermayesi Desteği’ ile Gazi Teknopark’ta faaliyetine başlayan Nanodems Bilgisayar ve Yazılım Teknolojileri Tic. Ltd. Şti., Ar-Ge çalışmalarına başladıktan yaklaşık 4 yıl gibi kısa bir süre sonra, 4 kıtaya ürünlerini ihraç edebilmeyi başarmış fiziki güvenlik sektörüne yönelik yazılım çözümleri üreten bir şirkettir. İlk etapta geliştirilmekte olan çapraz kodlayıcının, teknik olarak hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını belirten Almanya merkezli bir şirket, sonrasında bu yazılımın geliştirilmesiyle birlikte bu ürünü Nanodems’ten tedarik etmeye başlamıştır ve bu firmanın ilk başarısı olarak çeşitli gazete ve dergilerde yerini almıştır. Nanodems de Ankara Proje Pazarı” etkinliğinde, 100’ün üzerinde teknoloji odaklı şirket arasından “2011 Yılının Teknolojik Üstünlük Vaadeden Ürünü” ödülüne layık görülmüştür.
Yine benzer proje pazarı etkinliklerinde Teknogirişim firmalarımızdan Kuantumek Teknoloji Ltd. Şti. dünya kalitesinde yerli optik lens üretimi konusundaki projesi ile; Bilgi İnsanı isimli firmamız “Akıllı Tarla Pülverizatörü” adlı projesiyle dereceler almıştır.
2015 yılında bizi Gazi Teknopark’ta hangi yenilikler bekliyor?
Önümüzdeki dönemde, firmalarımızın uluslarasılaşması ve ihracat kapasitelerinin artmasına yönelik Ekonomi Bakanlığı destekli URGE küme projesi oluşturulması, bu yolla firmalarımızın uluslararası etkinlik, eğitim, danışmanlık, yurtdışlı heyet organizasyonlarının yapılması hedeflerimizden birisi.
Önkuluçka ve hızlandırıcı programları organize edilmesi; TTO yoluyla bilimsel çalışmaların ticarileştirmesinde daha aktif rol oynanması; teknopark fiziksel alanlarının arttırılması gibi planlarımız da mevcut.
Gazi Teknopark’tan güçlü dünya markaları çıkarmak ve ülkemizin teknolojik ve ekonomik kalkınmasına katkı verebilmek en önemli hedefimiz.
Gazi Teknopark’ı Twitter’da da takip edebilirsiniz:
https://twitter.com/Gazi_Teknopark