Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Ankarası’ndan sokak ve insan manzaralarının yer aldığı “Başkentli: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Ankara’da Sokak ve İnsan” adlı fotoğraf sergisi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ve Türk- Amerikan Derneği (TAD) işbirliği ile 8 Aralık 2014, Pazartesi günü saat 18.30’da Türk-Amerikan Derneği Emin Hekimgil Sanat Galerisi’nde açılacak. Sergi, 2 Ocak 2015 tarihine kadar gezilebilecek.
Koç Üniversitesi Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ve Türk Amerikan Derneği (TAD), “Başkentli: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Ankara’da Sokak ve İnsan” sergisine ev sahipliği yapıyor. Değerli araştırmacı Nezih Başgelen’in koleksiyonundan ve VEKAM arşivinden derlenen fotoğraflarla hazırlanan, Murat Akar’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide, kale görüntüleri, kentsel gelişim ve kamu yapılarının fotoğrafları, Ankara’da yaşayan, sokaklarında dolaşan, gündelik yaşam içindeki Başkentlinin fotoğraflar ve kartpostalları yer alıyor.
Küratör Hakkında:
Murat Akar doktorasını Yakındoğu arkeolojisi üzerine Floransa Üniversitesi’nde tamamladı. Hatay Bölgesi’nde Kinet ve Aççana Höyükleri de dahil olmak üzere, Türkiye ve Suriye’de birçok arkeolojik kazıya katıldı. Araştırma konusu, özellikle Hatay’ın Amik Ovası’na yoğunlaştığı, İÖ ikinci bin yılda Doğu Akdeniz ticaret ve etkileşim ağlarıdır. Halihazırda Koç Üniversitesi Aççana Höyük, Antik Alalakh Araştırma Kazıları’nın arazi direktörlüğünü yürüten Akar, profesyonel fotoğrafçı ve Coğrafi Bilgi Sistemleri uzmanıdır.
Nezih Başgelen Hakkında:
1978’de konusunda ülkemizdeki ilk popüler yayın olan Arkeoloji ve Sanat Dergisi’ni çıkardı. 1982’de kurduğu Arkeoloji ve Sanat Yayınları’nda yurdumuzun zengin tarihi eserleri, eski uygarlıkları hakkında araştırma, inceleme, el kitapları, kataloglar, gezi rehberleri gibi 21 temel dizi üzerinden 400’e yakın başvuru eserinin yayımını gerçekleştirdi. 1986’da Türkiye’nin tarihi doğal ve turistik değerlerine dönük hizmet veren görsel doküman arşivini (Celsus Picture Library) oluşturdu. Çocuklara yönelik tarihi eserleri ve eski uygarlıkları sevdirmeyi amaçlayan eğitici boyama kitapları projesini başlattı. Trakya ve özellikle Doğu Anadolu’da yaptığı araştırmalar ve inceleme gezilerinde pek çok bilinmeyen kalıntı, anıt ve arkeolojik yerleşmeyi belgeleyerek bilim dünyasına tanıttı. Türkiye ile ilgili eski seyahatname, resim, belge, kitap ve haritaları topladı. Arkeoloji, sanat tarihi, etnoğrafya, turizm, tarihi ve doğal çevrelerin korunması hakkında makale, proje olarak yayınlanmış bine yakın çalışması vardır.