İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanlığına aday olan işadamı Ahmet Öztürk, Türkiye’de sayıları yüzde 10’larda olan engelli grubunun en önemli sorunlarından birinin sosyalleşme olduğunu belirterek, bu büyük kitle içinde önemli orana sahip işitme engellilerin sosyalleşmesini sporla sağlayacağını bildirdi. Öztürk, en büyük hedefinin şu an sayısı 8 bin olan işitme engelli sporcu sayısını arttırmak olduğunu ifade etti.
İşitme engelli bir babanın oğlu (KODA) olduğunu, bu nedenle de işitme engellilerin toplumda karşılaştığı sorunları yakından bildiğini vurgulayan Öztürk, “Her engelli vatandaş gibi işitme engeliler de günlük yaşamda büyük sıkıntılarla karşılaşıyor. Ne yazık ki kendilerini toplumdan soyutlayıp, evine kapananlar oldukça fazla. Babamın işitme engelli olması nedeniyle bu zorlukları birebir yaşadım. Bu nedenle hep aklımda işitme engelli kardeşlerim için ne yapabilirim, onları nasıl mutlu edebilirim soruları vardı” dedi.
Çocukluğundan bu yana spor yaptığını ve sporun artık hayatının bir parçası olduğuna işaret eden Öztürk, şunları söyledi:
“Spor hayata tutunmanın bir yolu. Sağlıklı bireyler dahi spor sayesinde sosyalleşip hayattan istediklerini alabiliyor. Özellikle işitme engellilerin spor sayesinde kendilerini bulabileceğine ve kazandıkları başarılarla kendilerine güveneceklerine inanıyorum. Spor yaparken duyularınızla etrafı algılarsınız ama asıl önemli olan kalbinizde başarmayı ne kadar istediğinizdir. İnsan inançlarıyla yaşar, hayatını devam ettirir. Eğer inancınız varsa duyularınızdan birinin eksik olmasının bir önemi yoktur. Sporun insana öğrettiği en önemli şey inançla ve azimle her şeyi başarabilecek olmanızı size göstermesidir.”
İşitme Engelliler Spor Federasyonu başkanlığına da bu nedenlerle aday olduğunu ifade eden Öztürk, öncelikli hedefinin 8 bin olan işitme engelli lisanslı sporcu sayısını arttırmak olduğunu kaydetti. Öztürk, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon işitme engelli bulunduğunu hatırlatarak, “Engelliler için sosyalleşmede en önemli araçlardan biri spor. Spora en yatkın engelli kitlesi ise işitme engelliler. Fakat sadece 8 bini kendini spora adayarak toplum içinde ‘ben de varım’ diyor. Bu sayının mutlaka arttırılması gerekiyor. İşitme engellileri spora yönlendirecek teşviklerin hayata geçirilmesi şart. Tabi altyapıyı da sağlamlaştırmamız, engelli sporcularımızın rahat ve kaliteli spor yapabilmesini sağlamamız lazım. Bunun için de tesis ve kamp desteği sağlama amaçlı çalışmalar planlıyoruz. Türkiye spora en çok yatırım yapan ülkelerden biri. Elimizde böyle bir imkan varken federasyona en yüksek düzeyde fayda sağlamak için çalışmalar daha da arttırılmalı.”