Geçtiğimiz Cumartesi ODTÜ KKM’de ODTÜ Teknokent yapılan Yeni Fikirler Yeni İşler yarışması, bilişim, enerji, sağlık, savunma sanayi ve genel kategorilerinde yeni veya destek almak isteyen yol almış iş fikirlerini Türkiye’ye tanıttı.
2 milyon TL toplam destekle düzenlenen etkinlikte Elginkan Vakfı desteği olan 100 bin TL ile OSTİM desteği olan Silikon Vadisi seyahatini kazanan 3 kadın girişimci Ceren Can, Pelin Kolçak ve B. Pelin Sermikli ile başarıya giden yolu ve hikayelerini konuştuk. 2C olarak AFB Kit çalışmaları ile bu destekleri almayı başardılar.
Silikon Vadisi seyahati ODTÜ Teknokent’ten aldığımız bilgiye göre Ocak ayında gerçekleştirilecek. İş fikirleri burada yatırımcılara sunularak uluslararası boyutta işlerini genişletme şansı elde edecek. Yola çıkış nedenleri de ilgi çekici.
3 kadın girişimci olarak ekip üyelerini tanıyabilir miyiz? Girişimcilik noktasında hangi isim diğerlerine öncülük etti?
2C ekibi olarak iki yılı aşkın süredir biyoteknoloji alanında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmaktayız. 2013 yılında Ceren Can’ın mide rahatsızlığını bal ile yenmesi sonucunda arılar üzerinde yaptığı araştırmalarda söz konusu hastalık nedeniyle arı kayıplarının ciddi boyutlara ulaşması, ekonomiye, çevreye ve insana büyük zarar vermesi iş fikrinin oluşmasında katkı sağlamıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda geliştirdiğimiz ürünün pazarda ilk olması, ikame veya rakip ürünün olmaması, ihraç değerinin yüksek olması fikrimizin ticarileştirmesini hızlandırmıştır. 2013 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın desteği ile 2C Biyoteknoloji şirketi kurulmuş ve iş fikrinin ticarileştirilmesi için teşvik edilmiştir.
Üretmek, üretirken değer yaratmak ve insan yaşamına katkı sunmak misyonu ile çalışmalarını başlayan 2C; ülkemiz için öncelikli sektörlerden birisi olan ilaç sanayii için arge faaliyetlerini sürdürmektedir.
Ekibimize ve projemize olan inancımız, kadın girişimci olarak üretime dayalı araştırma ve geliştirme faaliyetleri sürdürürken karşılaştığımız dezavantajlarda başarılı olmamızı sağladı.
2C ekibi olarak yerli ilaç geliştirilmesi konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnsülin, interferon beta ve alfa, antikor geliştirilmesi konusunda çalışmalarımız bulunmaktadır.
Ceren Can:
2C Biyoteknoloji şirketinde kurucu genel müdür olarak çalışmaktayım. Hacettepe Biyoloji öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsünde Temel Biyoteknoloji alanında yüksek lisans eğitimine devam ediyorum.
Pelin Kolçak:
AFB Kit projesinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde yer almaktayım. Lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümünde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Temel Biyoteknoloji alanında yüksek lisans çalışmalarımı sürdürüyorum.
B. Pelin Sermikli:
Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümünde tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimine Biyoteknoloji Enstitüsünde başladım. AFB kit projesinde laboratuvar çalışmalarında yer alıyorum.
2C Bio olarak yfyi’de bu dereceyi alacağınızı başvuru süreci öncesinde öngörmüş müydünüz?
2C olarak YFYİ de sunmuş olduğumuz AFB Kit projesi Teknogirişim Sermaye Desteğini almaya hak kazanmıştır. Arıcılık sektöründe yaşanan en tehlikeli hastalığın tedavisinde kullanılacak kit geliştirilmesi iş fikri hedef müşterilerimizi heyecanlandırmıştı. Yaptığımız görüşmelerde bu problemin çözülmesinin ticari olarak getirisinin çok yüksek olacağı ve dünya çapında bir başarı sağlayacağı belirtilmiştir.
Hedef müşterilerimizden almış olduğumuz bu geribildirimin heyecanı ile yarışmaya çok iyi bir şekilde hazırlandık. İş fikrine olan güvenimiz, ekibimizin kabiliyeti, projenin sağladığı değer ve ihtiyaçlarımız bizlere yarışmada başarıyı getirdi diyebiliriz.
Başka hangi girişimcilik yarışmalarında farklı çalışmalarınızla yer almayı planlıyorsunuz?
İş fikrimiz ile uluslararası girişimcilik yarışmalarında da yer almayı planlıyoruz. Farklı bir çok alanda yaptığımız arge çalışmaları sonucunda ticari değeri yüksek ürünler bulunmaktadır. İş hayatımızda elde ettiğimiz deneyime göre iş fikrinde odaklanmak ve fikrimizi başarılı bir şekilde ticarileştirmek birincil önceliğimiz olacaktır.
Destek almak için başvurusunu yaptığınız Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığının ülkemiz veya dünya ekonomisine maliyeti nedir?
2011 yılında çıkan yasa gereğiyle itlafı ve imhası zorunlu bir hastalık olan Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığı nedeniyle verim kaybı bölgesine göre %20 seviyelerine kadar çıkmaktadır. Ülkemizde 21.307 köyde 40 bin aile arıcılık sektöründe yeralmaktadır. Türkiye’de 6 milyon kovan bulunmaktadır. Ülkemizde yıllık bal üretimi 94 bin tondur. Türkiye bu veriler ile bal üretiminde ikinci sıradadır. Söz konusu hastalığın ekonomik açıdan ve sektör açısından büyük değere sahip olduğunu göstermektedir.
Dünyadaki toplam kovan sayısı ise 40 milyon üzerindedir. Sektörde dünya ekonomisindeki payımızı da dikkate aldığımızda AFB Kit için pazarın tüm dünya olması durumu söz konusudur. O nedenle ürünün ticarileştirilmesi ile birlikte tüm dünyada satışı için çeşitli yatırımcı desteği alınması planlanmaktadır.
Silikon Vadisi seyahati fikri sizi heyecanlandırıyor mu? Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığı ile ilgili çalışmanızı mı sunacaksınız?
Evet oldukça heyecan verici bir deneyim olacak diye düşünüyoruz. Özellikle yüksek teknoloji merkezi olarak silikon vadisinde bu teknolojinin ve inovasyonun oluşmasını sağlayan deneyimli bilim adamlarıyla ve yatırıcımlarla tanışma fırsatı yakalamak bizim için çok büyük bir şans olacaktır. Tabiki amacımız amerikan yavru çürüklüğü hastalığı teşhis ve tedavi kiti projemizi yatırıcımlara, yapmış olduğumuz çalışmalar ile, en iyi şekilde aktarmak ve desteklerini sağlamaktır.
3 kadın girişimci olarak karar süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz?
Araştırma ve geliştirme projelerinde en büyük sıkıntılardan birisi proje yönetim döngüsünün kurulamamış olmasıdır. Özellikle biyoteknoloji alanında yapılan çalışmalarda ise disipliner bir süreç yönetimi olması gerekmektedir.
Dokümantasyon ve planlama karar süreçlerimizde dikkat ettiğimiz iki husustur. Ayrıca arge çalışmalarında ekip üyelerinin uzmanlıklarına göre iş bölümü bulunmaktadır.
Karar süreçlerimizi etkileyen bir diğer önemli nokta ise proje sürecinde almış olduğumuz mentor desteğidir. Yönetim, organizasyon, pazarlama gibi konularda almış olduğumuz destek sayesinde başarılı kararların alınması sağlanmıştır.
Bilkent Cyberpark’taki ekosistem çalışmalarınızda ne ölçüde fayda sağlıyor? Kadın girişimcilere bu tip imkanları öneriyor musunuz?
Ülkemiz sosya-kültürel yapısı nedeniyle kadın girişimciliğin yaygın olmadığını görebiliyoruz. Çeşitli dezavantajları olması nedeniyle tercih sebebi olmamasına rağmen son dönemde devlet destekleri, iş fırsatları ve eğitim seviyesi gibi etkenler kadın girişimciliğinin artışı için avantaj sağlamıştır. İş fikrine sahip kadın girişimcilerimizi bu tür imkanları kullanmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca ülkemizde teknopark ekosistemi arge yapan start up şirketler için büyük öneme sahiptir. İşbirliklerini geliştirmesi, insan kaynağına ve üniversite imkanlarına erişim sağlaması gibi konularda teknopark ekosisteminden faydalanıyoruz.
Örnek aldığınız kadın girişimciler var mı sektörünüzden veya farklı sektörlerden?
Kadın girişimci olarak ülkemizde birçok başarı hikayesi bulunmaktadır. Özellikle Koton’un kurucusu Gülden Yılmaz ve BRN Yatak Kurucusu Berna İlter örnek aldığımız kadın girişimcilerimiz. Biyoteknoloji alanında malesef ülkemizde rol model girişimciler henüz bulunmamaktadır. Ümit ediyoruz ki ilerleyen yıllarda yapmış olduğumuz çalışmalar ile birlikte kadın girişimcilerimize bu alanda örnek bir ekip oluruz..
Son olarak 2C yi sosyal ağlarda daha aktif görmek istediğimizi belirtelim.
Öncelikle tavsiyeniz için teşekkür ederiz. Sosyal medya aktif olarak kullanmak için ciddi bir vakit ayrılması gerekiyor diye düşünüyoruz. Yarışmanın ve çalışmamızın yoğunluğu nedeniyle istenilen seviyede hesaplarımızı yoğun şekilde kullanamadık. Önümüzdeki günlerde bu konuya ağırlık vereceğiz ve sosyal medyada fazlası ile yer alacağız.
Bu keyifli sohbet için çok teşekkürler
2C ekibi olarak bu keyifli sohbeti gerçekleştirdiğimiz için teşekkür ediyoruz.