ODTÜ Teknokent tarafından bu sene 10. kez yapılan Yeni Fikirler Yeni İşler yarışması ödül töreni 8 Kasım Cumartesi ODTÜ KKM’de yapıldı.
Fulya Akbuga’nın sunuculuğunda gerçekleştirilen etkinlik ilk olarak iş fikirlerinin sunumları ile başladı. Burada çok kritik bir husus gözümüze çarptı. İş fikrini keyifli şekilde, hareketli bir görsel veya video ile anlatan ekipler bir adım öne geçti. Bu noktada Chain ve Li-Fi diğerlerinden bir adım öne çıktı. Bazı iş fikri sahipleri hareketsiz görseller ve fikirlerini somutlaştıırmakta zorlandı. Ayrıca, ekiplerin en büyük streslerinden biri de süre baskısı ile anlatımlarını 3 dakikadan çok önce bitirebilmeye yol açtı. Burada öyle sanıyoruz ki süre yönetimi noktasında referans noktaları belirlemekte fayda var. Salonda mutlaka bulunan ekiplerin arkadaşlarının işaret, referans vermesi ile bu baskı atlatılabilir.
Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında dereceye giren ve hatta büyük ödül alan iş fikirlerinin bazıları daha önce farklı yarışmalardan destek almış çalışmalar. Yani YFYİ ‘de bir “bu iş daha önce destek aldı, artık 2. plana atılmalı” olayı bulunmuyor. Elbette yarışmaya katılan ekiplerin sunumları sırasında aldıkları destekleri iş fikirlerinin önünde tutmamaları yani irrite edici olmamaları da önemli bir ince çizgi. Daha önceden destek almış ve belli bir noktaya gelmiş işlerin, iyi bir iş planları olduğu varsayımı ile de markalaşma ve ihracat noktasında ilerlemelerine katkı alabilmeleri önemli. Ödül alan işlerin uluslararası noktada hayata dokunan işler olduğunu söylememiz gerek.
Yarışmaya belirli üniversitelerin teknoparklarından da katılımlar oldu. Örneğin, Bilkent Cyberpark’ta bulunan Chain Network, Testlance ve 2C bu ödülleri kazandı. Chain Network etkinliklerle ilgili oldukça önemli bir iş fikri. Yer aldığınız etkinliklerdeki kişilerle daha kolay network kurmanızı sağlayan bir çalışma. Özellikle uluslararası aktivitelerde fayda sağlayacağı, birbirini sürekli görme frekansında olmayan kişilerin, uluslararası STK’ların farklı ülkelerde her yıl düzenleyecekleri etkinliklerde, kongrelerde kullanılması içten bile değil. Sağlık kategorisindeki iş fikirleri, rekabetin en yoğun olduğu alan oldu.
Yarışmanın Elginkan Vakfı büyük ödülünü 3 kadın girişimcinin yer aldığı 2C kazandı. Bu firma, Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına karşı bir iş fikrine sahip. Hastalık arılarda görülüyor. Ekip aynı zamanda ABD Özel Kampı Ödülünü yani Silikon Vadisinde yatırımcılarla tanışabilme imkanını kazandı.
YEDAŞ Genel Müdürü’nün biz bu etkinliğe gelecek sene daha büyük destek vereceğiz sözü anlamlıydı. Etkinliğe başından bu yana büyük destek veren Elginkan Vakfı Müdürü İlhan Üttü’nün Türkiye’nin eğitim, fen, matematik, kadına şiddet gibi noktalarda ülkemizin ne kadar geride olduğunu ve bu tip yarışmaların keşke daha uzun süre öncesinden yapılmaya başlanmasına dair sözleri vurucu oldu. Etkinlikte sarfettiği “Gerçekler acı değildir hayaller tatlıdır” sözü günün en akılda kalıcı sözlerinden oldu.
Salonun adeta tamamen dolduğu etkinlikte #yfyi etiketi ile sosyal medya paylaşımları gerçekleştirildi. Etkinliğin gelecek seneden itibaren ODTÜ KKM’ye de sığmayacak düzeye erişmesi ve daha yüksek değerde ihracat ve marka değerine ulaşan iş fikirlerini sergilemesi bir Ankara haber sitesi olarak da özel dileğimiz…
Yarışmada destek alan ve Twitter’da hesabı bulunan çalışmaları şu adreslerden takip edebilirsiniz:
Chain http://www.twitter.com/ChainNetwork
Testlance http://www.twitter.com/testlancecom
Btech http://www.twitter.com/btechinnovation
Grafentek http://www.twitter.com/grafentek
Haber fotoğraf kaynak: ODTU Teknokent hesabı
Sosyal ağ fotoğraf kaynak: OSTİM – Korhan Gümüştekin
Tolga Ozek
@tolgaozek