Tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmak hedefiyle bitkiye ve bölgeye özel gübreler geliştiren GÜBRETAŞ, bu yıl Konya’da yaptığı ayçiçeği deneme ekiminin hasadını gerçekleştirdi.
Ayçiçeğine özel geliştirilen ürünle Altınekin’deki deneme ekimi yapılan arazide Türkiye ortalamasının üzerinde bir verim ve kalite artışı elde edildi.
GÜBRETAŞ, son yıllardaki çalışmalarıyla sektörde ar-ge alanında da öncülüğünü devam ettiriyor. Tarımsal üretimde dengeli besleme ile verim ve kaliteyi artırmak amacıyla ar-ge çalışmalarını sürdüren GÜBRETAŞ, ayçiçeği tarımı için geliştirdiği özel ayçiçeği gübresini ise bu yıl Konya’nın Altınekin ilçesinde yaptığı deneme ekimiyle test etti. Toprak analiz sonuçlarına göre bölgeye özel geliştirilen gübrenin kullanıldığı 10 dekarlık arazide geçtiğimiz günlerde yapılan hasatla dekar başına 520 kg verim elde edildi.
Dekar başına 400 kg civarında olan bölge ortalamasının bile %30 üzerine çıkan verimin yanı sıra, ayçiçeğinde kalitenin belirleyicisi olan yağ oranı ise 47 çıktı. Bu rakam da Türkiye ortalamasının üzerinde… Ayçiçeğinde yağ oranı temel değer olarak 40 alınıyor ve bundan sonraki her artı değer için ekstra bedel ödeniyor. Böylece yüksek verim ve kalite sayesinde çiftçilerin daha yüksek kazanç elde etmelerine katkıda bulunuluyor.
Konya’da yapılan deneme ekiminin sonuçları memnuniyet verici
Hasat sonuçlarını değerlendiren GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta, tarımda dünyayla rekabet için birim alandan en yüksek verimi almanın çok önem kazandığına dikkat çekti. Sektörde en geniş ürün çeşitliliğine sahip GÜBRETAŞ’ın ülke tarımına değer katma çabasını sürdürdüğünü belirten Osman Balta, tarımsal üretimde yüksek verim ve kaliteyi elde etmek için mutlaka toprak analizi yaptırılması gerektiğini söyledi.
GÜBRETAŞ’ın ayçiçeği üretiminin yaygın olduğu bölgeler için geliştirdiği özel gübreyi, pilot bölge seçilen Konya’daki deneme ekimiyle test ettiklerini belirten Osman Balta, şunları söyledi: “Bu arazide uzman ziraat mühendislerimiz tarafından oluşturulan bitki besleme programında 13.18.15+2(MgO)+10 (SO3) deseninde formüle edilmiş taban gübresi kullanıldı. Yüksek verimle birlikte ayçiçeğinde kalite kriteri olan yağ oranında artış sağlayan bu gübre, bölgede bugüne kadar kullanılan alternatif ürünlerden farklı özellikler içeriyor. Genellikle klasik ürünler en fazla 3 bitki besin maddesi içerirken, GÜBRETAŞ’ın özel ürünü ayçiçeği bitkisinin ihtiyacı olan 5 farklı besin maddesini dengeli olarak bünyesinde bulunduruyor. Yapılan hasat sonuçlarına göre dekar başına 520 kg ayçiçeği ile Türkiye ortalamasının üzerinde verim artışı sağlayan ürünümüz, çiftçilerimizin de yüzünü güldürüyor.”
Tarımda maksimum verim ve kalite için GÜBRETAŞ,
bölgenin toprak yapısına göre özel gübreler geliştiriyor
Türkiye yağlı tohumlar ihtiyacını yurtiçi üretimden karşılayamadığı için her yıl yaklaşık 3 milyar TL’lik ithalat yapıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı cari açığın düşürülmesi çerçevesinde yurtiçinde yağlı tohum üretimini artırmak amacıyla yerli üreticiyi destekliyor. GÜBRETAŞ, bu bağlamda bitkiye özel gübreler geliştirerek verim ve kalitenin arttırılması hedefiyle çalışmalar yürütüyor. Ar-ge çalışmalarıyla formüle edilen bitkiye ve bölgeye özel ürünler dengeli besleme ile verim artışı sağlıyor. Bölgeden alınan toprak numuneleri analiz edilerek toprak yapısı belirleniyor. Toprak yapısının yanı sıra bitkinin ihtiyacı da dikkate alınarak özel gübre deseni tespit ediliyor. Özel ürün kullanılarak oluşturulan dengeli bitki besleme programı tarla koşullarında deneniyor.
Gübre miktarını üreticilerin alışkanlıkları değil, bitkinin isteği ile toprağın yapısı belirliyor. Böylece kullanılan her birim bitki besin maddesinden maksimum fayda elde edilerek girdi maliyeti azaltıyor ve yetiştirilen bitkiden maksimum verim elde ediliyor.