İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2013 yılında en fazla ihracat yapan başarılı ihracatçıları ödüllendirdi. Farklı kategorilerde toplam 40 şirketin ödüllendirildiği tören 25 Eylül Perşembe günü İstanbul’da gerçekleşti. Törende ayrıca genç tasarımcıların önünü açmak için düzenlenen 1.Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması’nın ödülleri de sahiplerini buldu.
Töreninin açılışında konuşan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, 2013 yılının ticaret bakımından zor bir yıl olduğunu hatırlatarak, krizlerde dahi sektörün en önemli çıkış yolunun ihracat olduğunu söyledi.
İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerde yaşanan mali ve siyasi krizlerin etkilerinin ihracatımızı etkileyecek seviyelere ulaştığını dile getiren Mete, “Bu kriz ortamı elbette bir gün sona erecektir. Krizi bahane etmeden; krize rağmen durmadan koşanlar dün olduğu gibi yarın da kazanacaklardır. Bütün sorunlarımıza rağmen ülkemizin ve sektörümüzün tek çıkış yolu ihracattır” dedi.
SEKTÖR İHRACATI YÜZDE 80 ARTTI
Sektörün ihracat rakamları hakkında değerlendirmede bulunan Zekeriya Mete, 5 yıl önce yaklaşık 3.6 milyar dolar olan Hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatının yüzde 80 oranında bir artış ile bugün 6.5 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtti.
Sektörün 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak üzere yoğun bir çaba içine girdiğini belirten Zekeriya Mete şöyle devam etti: “5 yılda Şekerli mamuller ihracatımızın Türkiye genelinde 1.3 milyar dolardan yüzde 81 oranında artış ile 2.49 milyar dolara ulaştı. Un ve unlu mamullerimizin ihracatının son 5 yılda 900 küsür milyon dolardan yüzde 57 oranında artarak 1.4 milyar dolara ulaştı. 2013 yılında Türkiye geneli 6.5 milyar dolarlık hububat sektör ihracatının yüzde 28’i olan 1.8 milyar dolarlık kısmı birliğimiz üzerinden gerçekleşmiştir. Yine Türkiye geneli şekerli mamuller ihracatının yaklaşık yüzde 50’sine tekabul eden 1.2 milyar doları, birliğimiz üyesi firmalar tarafından gerçekleştirildi. Bu durum, sektörümüzün ihracat anlamında miktar ve değer olarak artış sağladığını göstermekle beraber ürün kalitesi ve nitelik yönünden de geliştiğini gösteriyor.”
2 YILDA 35 ORGANİZASYON GERÇEKLEŞTİRDİK
İhraç ürünlerimizin tanıtılması konusunda da yoğun bir gayret içerisinde olduklarını ifade eden Mete, “Bu kapsamda, Milli katılım organizasyonunu yaptığımız ISM, Prodexpo ve World Food Moscow fuarlarının yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Norveç, Filipinler, Kosova, Meksika, Tayland, Güney Afrika, Rusya gibi birçok ülkede ön heyet, ikili iş görüşmeleri organizasyonları, alım heyetleri ve URGE kapsamında ticaret heyetleri düzenleyerek dünyanın önde gelen tedarikçilerini ihracatçımızın ayağına getirdik” dedi. “Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu”nun da Türk Malı imajının yerleşmesi ve ihracatın artırılması amacıyla yurt dışında 2 yılda toplamda 35 organizasyon gerçekleştirdiğini dile getiren Mete, “Dünyanın dört bir yanında katılım sağladığımız fuarlarda sektörümüz ürünlerini sergiledik. Tanıtım Grubumuzun da katkısı olduğuna inandığımız bu dönemde şekerli mamuller ihracatında geçen sene yaklaşık yüzde 14 ihracat artışı yakaladık. Türk malı imajını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde yeni ve daha dinamik konsept çalışmalarımız ile tanıtım faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye yılmadan devam edeceğiz” diye konuştu.
185 BİN LİRALIK ÖDÜL SAHİBİNİ BULDU
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçı Birliği, Ekonomi Bakanlığı’nın, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) TÜBİTAK’ın desteğiyle genç tasarımcıların önünü açmak için düzenlediği 1.Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.
170’in üzerinde tasarımın katıldığı gıda tasarım yarışmasında Profesyonel kategorisinde Ezik, öğrenci kategorisinde ise ÇikoPeskel projesi birinci oldu.
Lisans öğrencileri kategorisinde 35 bin TL, Profesyoneller Kategorisi’nde 100 bin TL olmak üzere Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması’nda 135 bin TL ve Ar-Ge Proje Pazarı’nda 52,5 bin TL olmak üzere iki yarışmada toplam 187 bin 500 bin TL para ödülü dağıtıldı.
Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması ‘Profesyoneller’ kategorisinde birinci 55 bin TL, ikinci 30 bin TL, üçüncü ise 15 bin TL değerinde ödül kazandı.
Öğrenci kategorisinde birinci yarışmacı 20 bin TL, ikinci 10 bin TL, üçüncü ise 5 bin TL ödül almaya hak kazandı.
Şekerli Mamuller Ar-Ge Proje Pazarı’nda ise birinciye 30 bin TL, ikinciye 15 bin TL, üçüncüye ise 7 bin 500 TL ödül verildi. Bunun yanında Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması için lisans öğrencileri kategorisinde birincilik ödülü kazanan grubun endüstriyel tasarımcısına yurtdışındaki tasarım okullarında 2 yıllık eğitim imkanı, grubun gıda mühendislerine ise TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü’nün sunduğu 2015 yılı eğitim programlarından seçeceği iki eğitime ücretsiz katılım imkanı sunulacak.